Често срещани болести при аквариумните рибки

Често срещани болести при "Аквариумните рибки" (И тяхното лечение)

автор:cihlidi_fan1 - Costia necatrix (може да го срещнете и като "Ichtyobodo necatrix")

Паразит с плоско тяло с крушовидна форма и две камшичета. Той е обикновен паразит по перките, кожата и хрилете. Може да се внесе в аквариума с жива храна или заразени риби. Възможно е в аквариума да съществува инфекция, чийто признаци не се забелязват, но която може да се прояви при нарушаване на слузестия защитен слой на кожата на рибата. Такова нарушаване може да бъде предизвикано от рязка смяна на водата, с не престояла такава.Симптоми:

По рибите се появява гълъбово сив белезникав налеп, който по-късно се олющва. Перките са слепени, разнищват се. Очите са мътни. Посветляване на хрилете.Лечение:

Съществуват много начини да се отстранят паразитите. Ако даденият вид риби понася по-висока температура, водата може да се нагрее до 30-32 С. Тази температура е критична за паразита. Може да се използват различни бани. Формалинова (30-40 минути). Малахитово зелено (7 дни). Трябва да се знае, че тези две бани увреждат рибите. По-добре е да се използва лечение с трипафлавин, 1гр. на 100л. вода. 

Костиозата може да се лекува със сол 10-25 г/л за 20-60 мин. Използват се и препарати на специализираните фирми за акваристика. Добри отзиви има за препаратите Sera Ectopur или Costapur.

При по-тежък случай можем да прибегнем до употребата на хинин, неомицин и др. антибиотици.

Най-важното е грижите за рибките да бъдат оптимални. Условията в аквариума да са близки до естествените. При рибите, които имат специфични движения и плуване да няма остри предмети, на които да се драскат.

В аквариума може да се слага живо или прясно отчупено дърво. То отделя танини, които са полезни за слизестата покривка на рибите. Разбира се „дръвчето” трябва да е малко, за да не влияе на параметрите на водата.

Има и фирмени препарати, които укрепват защитния слой на кожата на рибите.
2 - Icthyophthirius multifiliis(Бели петна)

Симптоми:

Рибката поучава "бели брадавици", които я правят да изглежда така, сякаш е посипана с пясък, тази болест е срещана и като "болест на белите петна".  Първоначално заболяването се появява по перките и по гърба на рибата. В първи стадии рибката се търка в растенията или декоративни обекти. Но когата болестта вече е в напреднал стадии рибката ина толкова много гъбички, че се образуват обширни жълтеникаво-бели петна.Начин на лечение: (Sera) Sera Costapur и Sera ectopur3 - Chilodonella (елипсовидни или кръгли области)

Симптоми:

Това е една от най-опасните болести при рибките, като тя може да се появи и в езерни и в сладководни "условия". Това са подвижни едноклетъчни със сърцевидна форма. Тези микроорганизми са големи приблизително 40-60 микрона, и могат лесно да се индетифицират под микроскоп на 100х увеличение. Размножава се бързо, и може да плува на къси разстояния и така лесно може да попадне на здрава рибка и следователно да я зарази.

Начин на лечение:(Sera) Sera ectopur + Sera Costapur4 - Glossatella или Heteropolaria colisarum

Симптоми:

Това са организми, които най-често се появяват на незарастнали рани(или наранявания), те образуват къси дръжки, с които се прикрепят към краищата на такива рани, като по този начин пречат на лечението им!

Начин на лечение: (Sera) Sera Costapur5 - Oodinium(Кадифена болест)

Симптоми:


Oodinium е специален случай сред едноклетъчните паразити по рибките, тъй като има растителен произход. Тялото на рибката е все е дно "посипано с прах" от малки микроорганизми, и се получава един жълтеникав цвят  в по-засегнатите части червеникав.

Заболяването Oodinium е много заразно. Поради растителният си характер c Oodinium трябва да се борите с различни активни вещества в сравнение с едноклетъчните животни.Начин на лечение: (Sera) Sera Oodinopur & Sera Aquatan"Алтернативен начин за лечение" :

Повишаването на температурата до 31С.  Също и целодневно  (24 часово)  осветление, което ще наруши биологичният цикъл и така тези микроорганизми сами "ще се унищожат"

6 - Прикрепващия се червей "Larnea"

Симптоми:

Този червей може да бъде забелязан и без микроскоп. Червеят(или червейте) се забиват надълбоко в кожата на рибката и започват да смуч кръв(постоянно). Лечението трябва да настъпи незабвно!!! Тъй като се размножава много лесно и бързо, и така може да се пренесе на друга рибка.

Larnea увреждат силно рибата, тъй като смучат постоянно кръв от нея. Можете да уловите единично ракообразно с остри пинсети и да го изскубнете от тъкънта с бързо дръпване. От това рибката може и да има леко нараняване.Начин на лечение: (Sera) Премахването на Червеят(или червейте) и след това третиране с Sera Bactopur

7 - Аrgulus(рибна въшка)

Симптоми:

Рибната въшка Argulus, е ракообразно, което смуче кръвта на рибките. Тези въшки могат да плуват спокойно във водата, и да разнасят болести и да смучт кръвта на другите рибки в аквариума. Те са лесно забележими, като големината им е 5-8мм.Начин на лечение: (Sera) Sera cyprinopur