Рибката ми е болна, какво да правя?

Рибката ми е болна, какво да правя?Ако рибките ви проявяват някакви признаци на заболяване, естествено, вие искате да ги излекувате. Как да процедирате в този случай.автор: Longanlon, NO CARRIER

Много често, във форума се появява някой, който има проблеми със здравето на рибките си и иска от нас съвет как да ги излекува. Най-често обаче такива хора не си дават сметка нито какво й е на рибката, нито от какво е причинено състоянието й.


Запомнете:

98% от случаите, когато рибките не се чувстват добре са породени не от болести, както си мислите, а от неправилни грижи! Правилно гледаните аквариумни рибки боледуват изключително рядко.


Най-често не "болести" а самите стопани са виновни за лошото здраве на рибката

– като не спазват основните правила за отглеждане те подлагат рибките си на стрес, неправилно хранене, не сменят водата, гледат много риби в малък аквариум... И накрая, когато рибките започнат да умират, тези "стопани" си мислят, че питомците им са болни! А те не са – просто са гледани зле.Когато рибките ви умират или ви се струват болниКаква първа и неотложна помощ да окажeте на любимците си докато разберете какво им е?


 • Ако има мъртви рибки, веднага ги извадете от аквариума; 

 • Докато нещата се нормализират, сменяйте 10-15% от водата ежедневно или през ден; 

 • Не хранете рибките си за 2-3 дни, от глад няма да умрат; 

 • Температурата трябва да бъде между 24 и 27°C.

 


1.   Какво да НЕ правите:

 - Недейте да пускате в раздел "Болести" на форума тема със заглавие "Помощ!!! Рибките ми са болни и умират!!!". 

 - Недейте да сменяте наведнъж цялата вода в аквариума! 

 - Недейте да вадите всичко от аквариума и да правите 'основно почистване'!!!2.Проверете следните важни неща:

-   Дали аквариумът ви не е много малък за рибките, които отглеждате?


(Кликни тук)

-   Сменяте ли редовно водата според предписанията?


(Кликни тук)

-   Имате ли всички необходими технически съоръжения, необходими за поддържане на нормален живот в аквариума? Филтърът с подходяща мощност ли е?


(Кликни тук)

-   Храните ли рибките с качествена храна?


(Кликни тук)

3. Прочетете статиите от раздела за "Най-често задавани въпроси". (Кликни тук)

Започнете от първата статия и продължавайте надолу, докато прочетете и разберете всичко. Това са основните знания, които ще ви помогнат да отглеждате рибките си здрави и жизнени. Как да им създадете добри условия, в които те няма да боледуват. След като прочетете, ще ви стане ясно какво не правите както трябва и защо рибките ви се чувстват зле. Ще разберете и как да поправите грешките си.Макар и рядко, рибките все пак наистина боледуват, дори да са гледани добре.


Обикновено рибката се купува болна от магазина, макар да не й личи, в аквариума след няколко дни (или седмици) тя започва да проявява признаци. Със съжаление се налага да ви препоръчам веднага да хванете рибката и да я хвърлите в тоалетната. Лекуването на рибата с лекарства е работа за хора, които разбират.


Не си мислете, че ако капете от някакво шишенце, което са ви продали в магазина за 1 лв. ще излекувате рибата. Най-вероятно само ще отровите останалите, а ако не я извадите веднага – и да ги заразите от нея.

Тъжно е наистина, но едно лекарство струва повече от една рибка, която така или иначе вероятно ще умре въпреки намесата ви. Спасете другите си рибки, не рискувайте.Когато решите да зададете въпрос във форума, в отделна тема, моля дайте подробна информация, за да можем да помогнем веднага:


 • не наименовайте темата "Помощ!", нито "Проблем", нито пък "Моля помогнете"; 

 • пишете на кирилица; 

 • опишете размерите или обема на аквариума; 

 • от колко време гледате тези рибки; 

 • кога е "пуснат" аквариума; 

 • оборудване - филтър, помпичка, нагревател; 

 • температура на водата; 

 • брой и видове обитатели (риби, растения); 

 • брой и видове лампи; 

 • колко често и по колко вода сменяте; 

 • колко често, по колко и с каква храна храните; 

Допълнение: 


Доколкото имам впечатления, проблемите със смъртността са свързани 99% с лоша хигиена в аквариума. Може би е добре да се напише именно това на първо място.


Жизненият аквариум трябва да бъде с чиста и бистра вода, без дъх, без свободно плуващи  частици, без лайна по дъното и т.н.

Ако това не е така, това би бил първия заподозрян "дефект" в системата за мене.