Третиране на синьо-зелените водорасли с антибиотик

Предупреждение: химическата борба с водораслите е опасно и неблагодарно занимание, което НЕ Е ЗА НАЧИНАЕЩИ! Методът в тази статия следва да се ползва САМО от опитни акваристи, които много добре съзнават какво правят!


Третиране на синьо-зелените водорасли с антибиотик


Т.н. синьо-зелени водорасли са всъщност цианобактерии, които с по-трудно се поддават на конвенционалните методи за борба с водораслите. Веднъж появили се, тя се размножават бързо, но ако бъдат премахнати окончателно, в общия случай не се развиват пак.


Автор: Deep


Не знам дали повечето форумци си спомнят , но аз имах проблем дълго време със синьо -зелените водорасли скоро след като стартирах аквариума си с дискуси. Два месеца след пускането се появиха и започнаха да набират скорост като плъзнаха по грунда. Опитах се да ги боря с конвенционални средства като ги сифонирах през ден /падат много лесно/, почти не хранех дискусите си, водата беше кристална , но тези гадове не се махаха, за два дни плъзваха отново. И така два месеца.


Тогава реших да пробвам по-радикални мерки, използвах Алго стоп фикс на Тетра, специализиран продукт за синьо зелени водорасли. Опаковката струваше 10 лв. за 10мл аки не се лъжа. Както и да е, дозирах според предписанията и за 3-4 дни всичко се изчисти. Имаше обаче проблем, а именно с дискусите. Всичките се отпеснаха, изпокриха се в растенията и спряха да се хранят, определено третирането не им хареса. Синия неон и рамирезите не дадоха признаци , че нещо не им допада. След като смених 30 % нещата се оправиха. На растенията не повлия по никакъв начин. Проблема е че аквариума остана чист само за месец и тази гадост се завърна с нова сила. Третирах отново с Алго стоп фикс на Тетра, отново всичко се изчисти, дискусите обаче този път бяха по-зле, а една рамиреза умря. Резултата беше отново 1 месец чист аквариум и завръщането на синьо зелените водорасли.


Тогава реших да третирам с еритромицин, както е препоръчано в сайта. В аптеката нямаха , но ми дадоха неговия заместител - ЕРИТРАН. Струваше 3 лв. В аптеката обясних за какво ми трябва и там ми изчислиха колко съответно еритран трабва да сложа в аквариума съобразено с третирането с еритромицин. Еритрана беше на прах и с него се прави водна емулсия, тоест смесва се с вода. Смесих по рецептата и изсипах разтвора в аквариума. Всичко веднага побеля, водата стана като мляко, а неразтворени кристалчета паднаха по дъното. Направо ми стана лошо и си казах че с дискусите е свършено.  Да - ама не. След третирането с Еритрана, въпреки ужасно обезпокоителния бял цвят на водата, дискусите си плуваха и имаха апетит през цялато време на третиране от 4 дни, тоест препарата не им повлия ама грам. Отделно след тома третиране, до ден днешен синьо зелените водорасли ги няма вече близо година.


Е напоследък тръгна брадица въпреки редовните смени на вода и хигиената в аквариума, но нищо сериозно. Надявам се да съм помогнал на някого, защото знам аз как се мъчих с тази гад.


Наскоро реших да купия Еритран от същата аптека, казаха ми , че това лекарство е спряно и вече не се продава, исках да имам за всеки случай. Но уви........ Ако някой намери, да се обади, убедих се колко е ефективно, безвредно за риби и растения.


Допълнение от Raven


Ползвал съм Macropen , в единят случай подейства  и нямах проблеми с цианобактерий повече в този аквариум, но при третиране с Макропен в друг аквариум не се изчистиха окончателно и след около месец се появиха пак.


Антибиотици които са дадени в старата литература отдавна са спрени от производство защото щамовете са резистирали към тях и вече не вършат работа. Най близкото до Еритромицин от групата на Макролидите е Макропен или Хлорнитромицин,аз сложих две вечери подред в съотношение 0.25 мг. на всеки 100 литра вода и всичко се изчисти моментално ,още на първият ден,а не забелязах нищо да е пострадало,всички риби растения и дори скаридите са ОК. Ако не намерите антибиотици като описаните трябва да се търсят аналогични или сходни широкоспектърни антибактериални антибиотици.


Допълнено от iek :


Eритромицина е от групата на макролидните антибиотици и не се произвежда и продава в България вече (ако не се лъжа).Но за премахване на синьо-зелените водорасли (всъщност са бактерии и затова се повлияват от антибиотици) може да използвате който и да е антибиотик от групата на макролидите,тъй като се смята, че са по-малко токсични(имайте впредвид, че се изписват на малки деца и бременни).Подходящ такъв като цена е Macropen в таблетки от  400mg  16 бр.,има и Макропен на гранули за приготвяне на суспензия и е още по подходящ за прилагане в аквариум, тъй като не съдържа пълнителите добавяни за оформяне на таблетките, но е малко по-скъп.


Тъй като в темата става въпрос за лечение на синьо-зелени бактерии, ето и моя метод(не се плашете от многото точки, просто обичам всичко да е ясно):


1.Спирате СО2-то предварително, така че рН-то да се качи над 7, тъй като макролидните антибиотици се разрушават в кисела среда, каквато би могла да бъде при силно подаване на СО2.Не храните рибите по време на лечението.


2.Механично премахвате възможно най-голям процент синьо-зелени, с което правите едновременно и частична смяна на водата.


3.Временно за срока на лечение отстранявате биологичния филтър и оставяте механичната филтрация, въпреки, че се предполага умерените дози на антибиотика да не повлияват на нитрифициращите бактерии.Когато на мен се наложи да провеждам такова лечение просто преместих канистъра да работи в друг аквариум , и да:в последния не се развиха цианобактерии.


4.Вечерта добавяте 1 таблетка от 400мг (на 100л аквариум)макропен(или друг макролиден антибиотик ) или съответсващата концентрация суспензия ако използвате гранули .правилната дозировка не може да се определи с абсолютна точност, зависи от количеството на бактериите и други фактори вероятно.При неповлияване до 48 часа би могло да се увеличи дозировката. Добре е таблетката да се разтвори предварително в леко топла вода - тогава разбирате колко пълнители и излишни за аквариума вещества има (все пак това са лекарства не за "ветеринарно" лечение).


5.Следващата стъпка е за хора с по-здрави нерви( но считам и почти задължително): Затъмнявате изцяло аквариума, така че да не влиза светлина изобщо, така ще бъде в следващите 4 дни, за останалите могат да спрат осветлението( за компенсация обаче ще трябва да увеличат дозировката на антибиотика)


6.Втората вечер-не сменявайте водата,ако има отделящи се материи ги отстранявате и промивате механичния филтър. Добавяте втора таблетка и отново затъмнявате, ако не сте забелязал никаква промяна в количеството цианобактерии, увеличавате с 50% дозировката.


7.Третата вечер в зависимост от резултата може да запазите дозировката или леко да я намалите.Целта е обаче да се подържа една постоянна концентрация на антибиотика.Прекалено ниска концентрация обаче би довело до потискане на бактериите , но не и до пълното им унищожаване-водещо до създаване на резистентни щамове и т.н., прекалено високи дози -токсичен ефект.Отново правите механичн отстраняване (ако още първия ден отстраните масимално количество бактерии ще се налага по-малко да отстранявате  мъртва материя, ако въобще и  се наложи)


8.4-та вечер добавяте последната таблетка/100л, връщате биофилтъра и чакате следващия ден, когато всичко това ще преключи.


9.На следващия ден правите една голяма смяна на водата, например 80%,ако все още виждате следи от цианото може да добавите една последна доза. Пускате осветлението,ако е възможно редуцирано, например под 0.5W/л.,растенията ще имат доста окаян вид.


Забележка: дозировката и времето на лечение не може да се определи категорично с точност до съответно милиграми и часове , предполага се известен опит на аквариста(който обаче не ви пожелавам да натрупвате Ухилен до уши).


Профилактичното (т.е. постоянно) третиране с  каквито и да било антибиотици не е препоръчително, въпреки че имало действителен случай с една баба, на която доктора пропуснал да напише в рецептата  колко дни трябва да пие антибиотика и тя  го взимала в продължение на 2 години! докато не бил спрян от производство(корава баба трябва да е била).


Относно  ексела, който е глутаралдехид, имащ по принцип дезинфекционни качества , - но в достатъчно малки дози явно не проявява токсичен ефект в аквариума.Много лекарствени вещества имат в определени дозировки летално действие,например атропина (Atropa belladonna).


Предупреждавам - антибиотиците не са играчка за начинаещи! Без необходимите правилни грижи за аквариума от тях няма да има полза, а само вреда - те не са някакво магическо средство! При дозирането и употребата им трябва да се внимава много!