Торене на растения с подръчни средства

Торене на растения с подръчни средстваaвтор: Кейти Хартланд

превод, редакция и допълнения: Longanlon

Какво всъщност е това PMDD?

Същността на PMDD метода е в това, че в аквариум с растения, в който има достатъчно количество от всички микро и макро елементи БЕЗ фосфор, растенията ще могат да се конкурират успешно с водораслите и да ги подтиснат. Резултатът от това естествено би бил малко или никакви водорасли в аквариума. Името PMDD е съкратено от Poor Man's Daily Dose (дневната доза на бедняка) – препратка към евтиния ‘направи си сам’ тор.

Какво е PMDD?

2 чаени лъжички (~14g) K2SO4 (калиев сулфат)

1 чаена лъжичка (~6g) KNO3 (калиев нитрат)

2.5 чаени лъжички (~33g) MgSO4-7H2O (магнезиев сулфат, английска сол – слага се по малко, ако има достатъчно в сместа микроелементи)

1 чаена лъжичка (~9g) смес микроелементи (7% Fe, 1.3% B, 2% Mn, 0.06% Mo, 0.4% Zn, 0.1% Cu, EDTA, DTPA)

300 ml (чаша и половина) дистилирана вода

От къде да взема всички тези неща?

Калиевият сулфат се намира в магазините за селскостопански торове. Негова алтернатива е калиевият хлорид, който се продава пак там. Също от там можете да купите и калиевия нитрат. Магнезиевия сулфат се продава в аптеките като ‘английска сол’ и е лекараство срещу запек. Сместа от микроелементи се продава в хидропонните магазини (Бел. прев.: такова чудо като хидропонни магазини в България не знам да има, но торът Тензо Коктейл се смята от повечето хора в този форум за идеален за целта. Търсете пак в селскостопанските и агро- аптеки).

Какво да правя с всички тия химии, след като и купя?

Тук има две възможности:

1) Смесете ги според рецептата, разклатете добре и ги бутнете в хладилника.

2) Направете отделни разтвори за всичко, за да можете да дозирате толкова, колкото ви трябва. Едно шише с K2SO4, едно с KNO3, едно с MgSO4 и микроелементи. Всъщност можете да ги смесите в каквато комбинация си искате.

Ако не държите разтворите в хладилника, за да не се развиват бактерии в тях можете да сложите малко солна киселина -  1 мл HCL на 1/2 литър разтвор. Това ще е безвредно за аквариума, разбира се. Смесите се съхраняват на тъмно и в непрозрачни бутилки, защото светлината може да доведе до разпадане на някои елементи в тях. Също така, повече от няколко месеца не е добре да ги държите - ще се окислят и ще станат общо взето безполезни. По-добре си правете по по-малко, колкото да ви стигне за 3-4 месеца торене.

ОК, всичко смесих, сега от кое и колко да наливам в аквариума?

Тук вече трябва да наблюдавате собствения си аквариум и да вземате решения съобразно ситуацията. Ако сте смесили PMDD заедно, започнете като слагате по малко – да кажем 2-3 капки на 40 л. вода, всеки ден или през ден. Наблюдавайте растенията, измервайте желязото и нитратите и внимавайте за увеличение на водораслите. Трябва ви около 0.1 ppm желязо и 5-10 ppm нитрати във водата. Ако водораслите започнат да се увеличават, спрете торенето, а ако не – бавно го увеличете. С проби и грешки ще стигнете до оптималното ниво на подаване на сместа.

Ако пък си разтворите различните торове отделно, разберете от какво се нуждае аквариумът си. Да не би нитратните нива да са достатъчни, но растенията да растат бано? Добавете калий. Новите листа изглеждат ли бледи и прозрачни? Нуждаете се от желязо и микроелементи. Или пък са жълтеникави със зелени жилки? Магнезият ще помогне. Растенията растат бавно и нитратите са 0? Сложете калиев нитрат и гледайте как растенията превключват на висока скорост и започват да кипят.

Всичко е точно, но растенията ми пак не растат

Сигурни ли сте, че сте осигурили достатъчно добри условия? Светлината достатъчно интензивна ли е за видовете, които отглеждате, подходящ ли е спектърът? Давате ли на растенията, които се хранят с корените си подходящи торове в грунда? Ако светлината ви е повече от 0.5 W/л. Подавате ли СО2?

Хей, аквариумът ми бълбука като чаша шампанско!

Супер! Сам си го направи. Даде на растенията си всичко, което им трябва и сега те са ярки и зелени. Сега ще се нуждаеш само от ножици за подрязване.