Къде да поставя аквариума - помислете, преди да купите

автор Vlado


Тази статия (от три части) описва фактора 'място в жилището', които трябва да се имат пред вид преди закупуването на аквариума, като отделя внимание на безопасността, осветеността, здравината на мебелите, дори здравината на пода.


При покупката на аквариум е важно да сте наясно с мястото, с което разполагате. Трябва внимателно да сте избрали позицията му в дома ви.

Препоръчително е да не е близо да прозорец - слънчевата светлина спомага за растежа на водораслите (онези зелени неща по стъклата, не на аквариумните растения), а понеже ще си има собствено осветление слънцето само ще блести в стъклото и ще разваля гледката.

Освен това мястото трябва ад е такова, че да се обслужва лесно. Не се препоръчва да се поставя на секция или във шкаф, освен ако не е пригоден специално. Имайте пред вид, че често ще се налага да бъркате в аквариума, така, че отгоре пространството трябва да е свободно. Продават се специални шкафове за аквариуми, но ако вашият не е по-голям от стотина литра такъв няма да ви е жизнено необходим.

За аквариума са необходими лампи, нагревател, помпа и т.н за това мястото трябва да има възможност за захранване с ел. ток. При обслужване на аквариума се мокри пода и е добре да се предвиди това (ако сте с паркет де - на мокета от малко вода не му става нищо).

Добре е аквариумът да е недостъпен за домашни животни и особено за малки деца. Те лесно могат да бутнат или обърнат по-малък аквариум, да го счупят и т.н. При големи аквариуми трябва да се внимава да не се катерят отгоре, да бъркат или да паднат вътре - т.е. до аквариума да не се слагат канапета, фотьойли и други мебели, които могат да помогнат при катеренето.

Имайте пред вид, че в аквариума трябва да се поддържа постоянна температура от порядъка на 22-27С (колко точно - зависи от рибките ви), и ако затоплянето на водата през зимата не е толкова голям проблем за всеки, снабден с нагревател, то охлаждането през лятото е нещо, за което трябва да се помисли. В този смисъл, поставянето на аквариума в стая с южен изглед и без климатик или поне щори не е много добра идея.

автор Boby_

Не е добра идеята аквариумът да е на пода - така ще е много труден за обслужване, особено за пълна смяна на водата, защото няма да може да се използва принципът на скачените съдове и водата да се източва посредством маркуч или сифон.

Конструкцията и материалът, от който ще бъде изработена поставката за вашия аквариум, трябва да са съобразени с размера и обема му. Например един аквариум от 300 л. тежи около 50-60 кг. Добавете към това 100 кг. пясък/грунд, 30-50 кг. камъни и 270-280 кг. вода и ще получите доста внушително число (почти 500 кг.). При големи съдове не само поставката трябва да е съобразена с тежестта, а и подът. Това важи с особена сила за стари сгради с гредоред. За по-малки съдове може да се използват здрави мебели като барчета например, но трябва да сте сигурни, че отдолу има поне една подпора, а не само дъска.

Преди поставяне на аквариума е добре да се имат предвид още няколко изисквания. Дъното на аквариума не бива да се поставя директно върху твърда повърхност. От тежестта му то твърде лесно ще се спука дори от съвсем малък предмет (песъчинка), попаднал под него. Най-добре е да се използва стиропор или стиродур с подхидяща дебелина и размери, но става и с дебел, твърд дунапрен. Важно е също така подложката (и съответно твърдата стойка под нея) да са под цялата площ на дъното, т. е. да няма стърчаща встрани част от аквариума - напрежението върху дъното дори при неголеми аквариуми е доста сериозно и е в състояние буквално да го пречупи.


автор dido

За по-големи аквариуми, както е споменато и по-горе, се изработват специални шкафчета или стойки, тъй като обикновените мебели не биха понесли голямото им тегло. Такива шкафчета се изработват от масивно, дебело дърво (някой здрав вид, не чам) и са с допълнителни подпори отдолу, задължително без крака. Стойките пък са най-често от стоманени винкели.

За шкафчетата - моя съм го направил от Г - образен винкел (още по-добре става с квадратен стоманен профил), заварена конструкция с 6 крака - дължина 130 см. Конструкцията е такава - представи си винкелен аквариум на който вертикалните винкели са краката и по средата отпред и отзад има добавени още два крака. Отдолу на краката, там, където опират в пода, има заварени метални плочки за да се разпредели усилието на по-голяма площ върху пода. Труда по металната конструкция е около ден ако имаш материалите и инструментите. Мога да пратя рисунка ако искаш.

Отвън тази конструкция е обшита с естествено дърво и лакирана. Прилича си съвсем на шкаф, само дето носещата част е желязо. Доколкото видях шкафа на 77 е със същата конструкция, само дето винкелите му са О-образни (вероятно по-добрия вариант).

Получава се гарантирана здравина и естетичен външен вид.