Признаци за липси на микро- и макроелементи в растенията

Ето списък на това как реагират растенията при липса на микро- и макроелементи. Информацията е от http://www.thekrib.com/Plants/Fertilizer/nutrient-deficiency.html. Автор е Paul Krombholz, доколкото разбрах име в занаята :-)

Азот (N)

- Цялото растение става жълто-зелено, като старите листа са по-жълти от младите. Старите листа отмират чак когато липсата на азот стане драстична (това се случва рядко в аквариума).

Фосфор (Р)

- Растението спира да расте и става тъмно-зелено (или остава зелено). Някои видове могат да станат пурпурно-червени заради натрупване на антоцианин (пигмент). Други видове не произвеждат повече антоцианин и остават зелени и малки по размер.

Калций (Ca)

1. Малък недостиг

- малки и изкривени млади листа. Намалена листна тъкан, централната жилка е ясно изразена. Листатат често са подвити вместо плоски.

2. 'Умерен' недостиг

- Често се наблюдават пречупвания и изкривявания на листата. Листата са с доста малък размер. Бели черти или бели краища на младите листа. Корените са къси и сгърчени, крайните части на корените умират. Листата на Валиснерия-та са пречупени и силно нагърчени - все едно са расли при ограничено пространство.

3. Силен недостиг

- Младите листа са почти изцяло бели. Листата са много малки и деформирани. Точките на нарастване на младите листа и корените умират.

Магнезий (Mg)

- Пожълтяване на младите листа - пожълтяването започва от ръбовете на листата навътре. Средната жилка остава зелена, докато краищата пожълтяват, побеляват и умират.

Калий (К)

- Появяват се малки мъртви области (дупки) по старите листа. Отначало дупките са малки - като убождания от игла, постепенно се уголемяват. При някои видове останалата част от листото остава зелена, докато дупките растат по размер. Новите листа са с по-малък размер от нормалното. При други видове листата пожълтяват, преди да умрат. За разлика от магнезиевия недостиг при тях няма зелени области около главните жилки на листото.

Желязо (Fe)

- Намалено съдържание на хлорофил в младите листа. Листата и дръжките са оцветени еднакво. Връхчетата на Ceratophyllum стават розови и после побеляват. Връхчетата на Egeria Densa стават жълто-зелени до жълти, листата са малки и долепени до стеблото. Малдите листа на ехинодорусите са по-малки от нормалното, с бледи петна или бледи широки ленти по дължината на листото (при малък недостиг) При тежък недостиг в младите листа почти няма хлорофил и те скоро умират.

Бор (В)

- Симптоми, много подобни на калциевия недостиг. Малдите листа са малки и изкривени, връхчетата на корените и младите листа умират. При умерен недостиг листата на Криптокорините са чашковидни, корените са по-къси и изкривени.

 

Признаци на липси в растенията