Глинени топчета за подхранване на растенията.

ГЛИНЕНИ ТОПЧЕТА


Автор: Raven  


Важно е топчетата да изсъхнат бавно, на сянка и на проветриво място, иначе се напукват още преди да ги сложите в фурната.   Аз след като ги омеся, ги слагам в някой тъмен ъгъл на стаята и си седят там поне 1-2 дни.  Другото важно е да се пекат бавно - като агне :lol:


Аз ги слагам във фурната на най-ниска температура и така поне 4-5 часа.  Така се получава нещо като жилав полуизпечен кирпич, който поставен в пясъка омеква и става нещо като пластелин; корените на растенията лесно го пробиват, но не се разкашква на прах и не вдига много мътилка при вадене.  Ако се получи правилно изпичането, такива топчета карат по две три години под вода без да се размият. Аз поне имам такива топчета.


Другото важно нещо е, че колкото повече неща се сложат в глината - толкова по-несполучливо става изпичането. Правил съм различни смеси, но когато сложа прекалено много хумус и други неща, топчетата се разпадат след изпичане. Глината е необходим пластификатор - според мен трябва да е около 80%-90% от общата маса, иначе няма да задържи сместа стабилна. 


Правих едни топчета, в които замесих повечко хумус, тор от калифорнийски червеи и кристалон и не стана добре.  След намокряне почти веднага се разпадаха и за това отидоха в саксиите на стайните растения.   Като правя топчета, гледам глината да е мазна и лепкава, обикновенно червените глини май са най-добри.  Белите са по-постни, а жълтата ми се струва малко суха.  Има една синьо-зеленикава глина - тя е най пластична.  


Правя топчета с различна големина - от 1 до 3 см в диаметър - за различни растения.   Глинените топчета трябва да се забиват дълбоко под корените. Иначе може да се засмучат с маркуч при сифониране. Корените на растенията са доста големи - при ехинодорусите и криптокорините важи правилото за сухоземните растения, че колкото е отгоре, толкова е и отдолу.  Аз слагам топчето на избраното място и с показалец го набивам надолу поне на 5 см.  


Няма точна рецепта кога и по колко трябва да се слага - просто гледаш растенията как вървят и се преценява. Казват, че правилните топчета захранват поне 5-6 месеца, но всичко е въпрос на наблюдение.  Някой растения като криптокорините и ехинодорусите искат повече топчета, а за други, като дългостеблените, са достатъчни по 1-2.   На лотусите няма никакъв смисъл да се слагат топчета глина - не им действат!  Аз се мъчих с една нимфея няколко месеца така и накрая напълних плътно една саксийка с тор от калифорнийски червеи и хумус. Отгоре сложих два пръста ситен пясък и сега не мога да я спра.


Вече рецептите са по избор и фантазия - аз слагам Кристалон Лазур или Син,Тензо котейл, малко пресят хумус от пръст за саксийни растения и малко тор от червен червей. Калий няма смисъл да се слага, но съм слагал допълнително магнезиев сулфат. Кристалонът е доста силен и ако се прекали е възможно корените да прегорят. Не знам точната доза, обаче. Слагам на око - около 5% максимум от общия обем на сместа - не повече!   Който не е работил с глина да знае, че като се месят топчетата е добре дланите и пръстите винаги да са мокри, иначе се залепва глината по кожата и става на кора. За това слагам една купа с вода и си мокря ръцете от нея, но не прекалено, за да не се разкашкат топчетата.  Останалото е като детска игра - омазваш се до ушите.  


Другото много важно нещо е тези процедури да се правят по възможност, когато жената е на работа или на гости на майка си - щото нали...