Органичните вещества и връзката им с водораслите

Органичните вещества и връзката им с водораслите

автор: kraltchev


В последно време излгежда че на много хора по едно и също време почна да им става ясно че съдържанието на оргнанични частици във водата е от особено значение за наличието на водорасли.  Става въпрос за видима и невидима органична материя.

Видимата органика е сравнително лесна за отстраняване чрез филтри и вакуумиране.  Но невидимата се състои от молекули неуловими дори от микронен или диатомен филтър. Тези молекули просто трябва да се премахват от аквариума чрез смяна на водата.

Съществуват изкуствени смоли които абсорбират само органични молекули но не и торове.  За съжаление тези смоли за сравнително скъпи, пък и не могат да пречистят водата от невидимата органика присъстваща в повечето аквариуми.  

Освен честата смяна на водата (50% всеки трети ден) борбата с органичните частици се води и със следните средства:

1. Снабдяване на бактериите в грунда с достатъчо кислород
Бактерийте преработват веществата много по бързо и ефективно в присъствие на кислород.  Снабдяването с кислород става главно чрез корените на растенията но малка част кислород се осигурява и чрез слабиа воден проток на водата през грунда.  Така че ако растенията кипят всеки ден може да кажем че вероятно бактериите получават достатъчно кислород.

2. Скариди
Аз лично забелязах интересен факт свързан със скаридите.  В акварима ми в които нямаше риби при ежеседмичната смяна на водата изсмуквах определено количество видими органични отпадъци под формата на "тиня".  След заселването на аквариума със скариди при смяната на водата видимите органични отпадъци почти отсъстват.  Аквариума е само 45 литра и в него има 15 4-5 сантиметрови японски скариди.  Ако това бяха 15 4-5 сантиметрови риби с увереност мога да кажа че видимата органика би била много повече от преди.  Изглежда че скаридите поглъщат не само водорасли, а всичко до което могат да се доберат. Така вероятно те спомагат за разпадането на органични остатъци в степен неимоверно по-висока от охлювите.

3. Ултравиолетов стерилизатор
Освен пречистването на водата от плаващи водорасли и паразити стерилизаторите имат и интересното свойство да пречистват водата до такава степен че тя изглежда "полирана", изключително чиста.  Това обаче се наблюдава само в аквариуми които са доста чисти и без стерилизатор. Ефекта е забележим но сравнително слабо изразен.

Смята се че стерилизаторите имат способността да разбиват органичните молекули до по-къси вериги, което разбира се води до по-лесното им усвояване от бактериите.

Някой факти:
В последните 3-4 седмици имах възможност лично да се убедя в ефективността на честите смени на водата комбинирани със засилено торене.  Аквариума за който говорих в точка (2) е кристално чист въпреки че азота е 10 мг/Л, фосфора е 0.5 мг/Л и светлината е около 1.1 вата на литър.  Поради липсата на видими органични остатъци, изключителната чистата вода, и изчезването на всички форми водорасли (включтелно и особено гъста брада) бих казал че органичните частици са важна част от борбата с водораслите.

Други източници на подобни данни са:
- Амано
Той винаги публикува количеството на органична материя във водата на аквариумите си ("COD").  Това неизменно е изключително ниско число.

- Братята Сенски
Основната работа по поддръжката на техните многобройни, големи (600 - 3200 литрови) растителни аквариуми е ежеседмичната голяма смяна на водата.  Торенето често е минимално, но смяната на водата е често първата им реакция на възникващи проблеми. Също така те използват големи стерилизатори работещи нон стоп и много скариди.

-Луис Наваро
Вече споменах за него - 50% смяна на водата два пъти седмично без никакви отклонения.  Стерилизатор работещ нонстоп.  Много скариди. Сменя финните гъби на филтрите Eheim всеки 2-3 седмици със чисто нови.

-Том Барр
Хората които следват неговата система без промени изглежда че имат много чисти аквариуми.  Системата му се състои в седмична смяна на 40-50% вода и силно торене. В много сериозните си статии за биохимическата страна на нещата Том говори точно за органичните частици и ролята им в развитието на бактерии и водорасли.

-Павлос
Един познат от Гърция. В последните 2 месеца той успя да пречисти всичките си аквариуми (включтелно и от брада) като с магия  чрез смяна на водата всеки 3 дни, силно торене и абсолютна липса на органика.

--Николай