Борба с водораслите чрез затъмняване

Редакция 2006 г.: През призмата на опита и прочетеното през последната година от написването на тази статия съм длъжен да кажа, че вече не се чувствам толкова убеден в резултатността на гореописания метод за аквариуми с растения - ако днес имам водораслов проблем в растителния си аквариум, ще се опитам да го реша с други методи, не с този. Оставям статията само като информативна  


Борба с водораслите чрез затъмняване    


В настоящата статийка ще се постарая да предам собствения си положителен опит в изтреблението на алгите чрез тъмнина, който се гради на унищожаването на най-гадното от гадните аквариумни водорасли – черната брада в собствения ми съд.


Както всички знаете, водораслите се развиват перфектно и при липса на някои от необходимите за растенията условия – дори в аквариума да не достигат микроелементи и СО2, дори светлината да не е достатъчна (само за кафявите водорасли това) те растат перфектно, усвоявайки каквото могат от средата. Има два елемента, без които те обаче не могат – нитрати/фосфати и светлина. Растенията, разбира се, също жизнено се нуждаят от тях, както и от преждеспоменатите условия, но за разлика от водораслите те са по-висши форми на живот и макар да не са толкова адаптивни, те са по-издръжливи на някои резки промени.


Именно на тази издръжливост се базира методът на тъмнината. Той е описан в доста сайтове за акваристика, но не му е отделено необходимото внимание.


Неговата същност е да прекратите всякакъв достъп до светлина в аквариума за няколко дни. Ако времето е точно определено растенията ви няма да пострадат, но водораслите няма да оцелеят на такъв геноцид. Това е така, тъй като по време на тъмната фаза на денонощието растенията и водораслите не фотосинтезират, т.е. не произвеждат необходимата за живота им енергия. Растенията обаче имат известни запаси от такава, която им е достатъчна за да не умрат през няколкото дни мрак. Водораслите обаче често се състоят от едва няколко клетки, и нямат капацитета за подобно нещо.  


Нека кажа още от сега, че ако отглеждате някои капризни към светлината видове като някои редки Ехинодоруси например, също Кабомба и др., трябва да знаете, че затъмнението се отразява на тяхното развитие доста негативно. Освен това докато светлина липсва, растенията не отделят кислород, а СО2, така, че подаването на въглероден диоксид трябва да се преустанови за периода.  


А сега на същината, която е много кратка всъщност: ако сте решили да требите алгите с тъмнина, трябва да ограничите достъпа на светлина до аквариума, както и да ограничите количеството на нитрати и фосфати във водата. Това се прави чрез затъмняване на стаята или увиване на одеало около аквариума и с редовни смени на част от водата. Според някои автори, пълното затъмнение не е необходимо – достатъчно е да пуснете щорите на прозореца си, без да пускате аквариумното или стайното осветление. Според други пък абсолютно никаква светлина не бива да прониква в аквариума.  

Аз съм привърженик на първия метод, който прилагам в продължение на 4-5 дни, като правя през ден смяна на 1/5 от водата. Единственият недостатък, който забелязах е изкривяването на растенията по посока на минималната светлина от прозореца, но това се оправя за няколко дни нормална осветеност после. През това време не бива да храните рибите си – те няма да изядат храната, тъй като само сомчетата се хранят на тъмно, а тя ще се разложи и замърси водата.  


След прилагане на метода, черната брада в моя аквариум, която неуспешно се опитвах до сега да унищожа с различни методи изчезна напълно. Направо не можах да повярвам – нали тя е напастта за акваристите…