За светлината

Осветлението на растителния аквариум не е особено ясна тема за обсъждане.  На пазара има много видове лампи с какви ли не характеристики и често ни се струва, че специалните лампи непременно ще накарат растенията да растат добре.


Но ако помислим логично не можем да не забележим, че през годините голям брой хора успешно са отглеждали и още отглеждат растения използвайки различни видове лампи.  По тази логика една идеална лампа не съществува. Осветлението се избира на базата на удобство на предишен опит, инсталация, цена, размери, цвят на светлината и т.н.


Едни от най-стабилните, чисти и здрави аквариумни растения, които съм виждал бяха отглеждани в 30 литрови аквариуми, всеки снабден с по една обикновена 40 ватова крушка.  Това беше през '80-'81 и качеството на крушките трябва да е било от най-високо комунистическо ниво.  Майтапа настрана, тая светлина явно беше достатъчна за поне 30 вида растения.


Видях, че вече има прекрасни описания на видовете лампи използвани за аквариуми и няма да се спирам на това.  Лампите които използваме в Америка не са по-различни, а и дори предполагам, че европейските са по-добри.  Ще говоря повече за това какво знам за осветлението на растителни аквариуми от опита ми тук.


Първото нещо за което искам да говоря е малко тъпо и смешно.  Когато избираме осветление тук рядко говорим за нещо друго освен келвиновата температура (Kelvin, K) на крушката и ватовете.  Лумени, вълнови диаграми, CRI са неща които рядко споменаваме.  Ситуацията е глупава, но някак си успяваме да отглеждаме прекрасни растения.  Това е може би още едно доказателство, че светлината може да варира в много широки граници.


Най-често използваните келвини  са:


- 5500 - "най-топлите", подчертават червените цветове на риби и растения.


- 6500 - предават цветовете най-реално, светлината е бяла, но не отмива червените цветове.


- 10,000 - много бяла светлина, която кара всичко да изглежда някак си пречистено.  Силно отмива червените цветове и дори намалява интензитета на зелените.


Виждал съм лампи с 8,800 Келвина които бяха по-бели от тези с 10,000.  Явно е, че келвините не са идеална характеристика за сравнение.  Флуоресцентните лампи на Амано са 8,800 келвина и светлината е точно балансирана - бяла, но не отмива цветовете.


Споменах че освен келвините избираме лампите на базата на ватовете.  Според ватовете за 1 литър вода, тук делим аквариумите така:


- 0.25 - слабо осветен


- 0.5 -1.0 - средно,


- > 1.0 - скоростен


Слабо осветените аквариуми имат бавно развитие и нямат нужда от почти всекидневни грижи.  Растенията в тях растат бавно и поради бавния растеж, често са с много наситени цветове.  Изборът на растения е много важен, защото дори слабия недостиг на светлина кара растенията, предпочитащи по-светли условия да се издължават.  Един начин да се прикрие това е долните 2/3 от стъблото да се прикрие с декорации или с други растения.  Амано често използва този подход, въпреки че аквариумите му не са слабо осветени.  И все пак. ако избора на растенията е правилен слабо осветеният аквариум ще е с по-лесна поддръжка.


Средно осветените аквариуми разрешават отглеждането на повече видове растения.  Но това е малко подвеждащо впечатление.  В тези аквариуми светлината изглежда достатъчно за човешкото око, но ситуацията е друга от гледна точка растенията.  Растежа е сравнително бърз и засенчването става проблем.  Друг проблем е бързото разпространение на бързо растящи растения, които се преплитат с други растения.  Такива аквариуми изискват най-малко седмични грижи и малки настройки всеки 2-3 дена.


Скоростните аквариуми са най-красивите примери за растителни аквариуми.  Те изискват доста опит, защото процесите протичат на много високи обороти.  Наторяването е от решаваща роля и не може да бъде забавено повече от 2 дена, а често дори 1 ден е от значение.  Обикновено тези аквариуми имат "активен субстрат" - слоеве с различна функция, най-общо казано осигуряващи добри условия за храненето на растенията чрез корените. Важно е да се отбележи, че дори и най-силно осветените аквариуми са "тъмни" в сравнение с осветлението на открити водни площи през голямата част от деня.  Светлината може да е малко или много, но само комбинацията от различни фактори води до добър растеж на растенията и подтискане на водораслите.


Продължителност на осветлението


Нормално продължителността е 10-11 часа, но в първите седмици от развитието на аквариума може да скъсим този период дори до 4 часа дневно, ако решим че е нужно.  Нот използва този подход с цел намаляване на водораслите.


Луис има друг подход - от първия ден той осветява аквариума с 10 часа светлина, вярвайки че всичко трябва да е постоянно, без промени и че растенията се приспособяват по-добре, ако условията не се променят.


Амано е развил друг подход в последните няколко години.  Той използва комбинация от халидна и компактни флуоресцентни лампи закачени доста високо над аквариума (25-35 см от това което съм видял).


 


 


 


 


 


 


 


Флуоресцентните лампи са включени за около 10 часа, а халидната лампа се включва само за около 4 часа около обед.  Светлината от флуоресцентните лампи е малко - около 0.25 вата на литър и при това те са далеч от повърхността на аквариума.  Не разбирам добре как изглежда аквариума повечето време, ако е осветен с толкова малко светлина.  Растенията вероятно нямат нищо против, а водораслите определено ще изчезнат бързо, но аз лично не смятам че аквариума ще изглежда привлекателен.


Какъвто и подход да изберем ние лично трябва винаги да помним, че светлината е с огромно значение за всичко живо в аквариума.  Всякакви промени трябва да се правят бавно, без големи скокове, за да не се стресират растенията, а и да успеем по-лесно да забележим тенденциите в развитието им в новите условия.


Мощност на светлината


Регулирането на светлината често е въпрос, който тук не ни занимава, а търсим отговорите другаде.  Чувал сам малко хора да говорят за добавяне на повече лампи, комбинирано с отдалечаване на осветителното тяло от аквариума за да се осигури по-плавен преход.


Рефлектори


Най-качествените рефлектори продавани тук са германски - "Miro".  Те отразяват светлината 100%, без да поглъщат никакви дължини на вълните.  Аз лично не съм убеден, че са абсолютно необходими - в момента отглеждам прекрасни растения в един аквариум в гаража си и рефлектора на лампата е направен от обикновена поцинкована ламарина.  Питал съм наоколо, но разбрах че консенсус по въпроса за рефлекторите няма, освен факта че те помагат за насочването на светлината, охлаждането и такива обикновени неща.


В заключение ще кажа, че както всички знаем в Америка повечето неща са с тенденция към преувеличаване и това се отнася и за светлината, използвана в аквариумите с растения.  Чувал съм, че холандските аквариуми често са осветени слабо, но растежа на растенията е почти идеален.  Чух даже, че по време на конкурсите им съдийте посещават къщите на участниците и издърпват с пинсети растенията с корените за да оценят здравословното им състояние.  И това при осветление със само  0.25 - 0.3 вата на литър.


--Николай