Отглеждане на скариди Кардинал (Caridina dennerli)

автор: gebo777

Понеже вече няколко човека ме питат за подробности по отглеждането на тези красавци, може би е време да отворим и такава тема.

Това в никакъв случай не е ръководство за отглеждане - просто споделям краткия си личен опит. Все пак при положение, че за пет месеца от 20 бройки станаха може би 200-300, вероятно голяма част от нещата са правилни... :-) Очаквам buchkata да ме допълва. :-)

Първо аквариумчето - моето е теоретично 90 литра, чисто 75 литра вода. Триъгълно, ъглово, ужасно трудно за обслужване... Умерено осветление 2х18W Т8, 12 часа на ден (за да се развиват алги, които са основната им храна). Задължително добър външен филтър, нужна е отлична филтрация и отлична хигиена! Желателно е грундът да е минерален - изкуствените фирмени грундове по правило понижават рН, а ние гоним високо.

Филтърът ми е Fluval 205, натъпкан до пръсване със Сипоракс. Понеже е  за по-голям аквариум, съм намалил потока наполовина, защото не смея да  пробвам как ще им се отрази силно течение. Все пак са езерен вид, а не  речен...

А грундът ми е абсолютно безмарков - някакви черни камъчета, фракция 4-6 мм, в магазина беше в торбички без надпис...

Най-трудно  се справих с температурата - при 27 градуса водата просто иска да се  изпарява. Ако се сложи стъклен капак, се получава парников ефект и се  вдига до 30-31. Без капак пък се загрява от осветлението (моето поне е  доста близо)... Реших проблема с вентилатори, но с цената на 1.3 литра  изпарения дневно. Разбира се, това е "бял кахър", но се наложи да обуча  всички вкъщи какво и колко да доливат, когато не съм във Варна...





Най-важното - водата - забравете за чешмяната!!! Аз лично направих такъв опит и уморих 20 скариди - в Германия ги гледат в чешмяна вода, но нашата просто не става... Така че задължително осмозна вода и соли на SaltyShrimp! Тук вече има избор - Sulawesi Minaral 7.5 или Sulawesi Minaral 8.5. Кардиналите са най-адаптивният вид от Сулавеси и с успех се отглеждат в соли 7.5, които се разтварят по-лесно. От друга страна солите 8.5 пресъздават почти на 100% водата от Сулавеси, но пък се разтварят само с СО2... Не е нищо сложно, но си е допълнителен ангажимент - една бутилка с мая и захар и не се грижите за нищо - колкото е по-бурна реакцията, толкова по-бързо се разтварят. Просто трябва да мислите няколко дни предварително.



Caridina dennerli

Румънецът, от когото си взех скаридите, ползва соли 7.5, а аз ползвам 8.5. Миналата седмица бях при него, за да си купя черита "жълт неон" за другия аквариум и естествено говорихме надълго и нашироко и за кардиналите. Оказа се, че при мен се размножават много по-бързо, отколкото при него и понеже моят опит е мизерен в сравнение с неговия, явно причината е в солите. Така че изборът на минерали всеки трябва сам да си го направи, засега да кажем, че и двата вида вършат работа.



Caridina dennerli

Следващото важно нещо е да се поддържат постоянни условия, тия хубавци никак не обичат промените! Минимална разлика в температурата ден/нощ, своевременно доливане на изпарилата се вода с осмозна и минимални (но редовни!) смени на вода (10-15% седмично). Стремим се обаче към нулево ниво на нитратите, това е важно! Затова трябва да се ограничат всякакви източници на замърсяване, гниене и т.н.

При мен параметрите са такива:

-температура 27.5 -28

-КН 5.5

-GH 7

-рН 7.8 (в естествената им среда е 8.4, но при мен не се вдига повече...)

Естествено тези условия не са много подходящи за растения. Аз лично след много опити намерих 2-3 вида, които оцеляват, но само оцеляват... Като цяло отчитам като грешка оформлението на моя аквариум - сега бих направил красив хардскейп с много камъни и корени и малко мъх за цвят. Повърхностите на камъните и корените са любимото им място за хранене, след като зеленясат леко, а и осигуряват достатъчно укрития.



Aквариума с част от кардиналите

Относно храненето - пълни вегетарианци! Давам през ден-два по много малко храна за скариди, но честно казано, никак не са пристрастени - предпочитат да си скубят живи алги.

В заключение - уникално красиви, атрактивни и много активни през целия ден, истинска радост за окото! :) Успях да кача едно клипче в YouTube, вижте го:



Ще ми е много приятно да покажа и наживо малките "пианисти" на всеки, когото съм успял да заинтересувам и който има път към Варна - току-виж се е запалил още някой, че да можем да смесваме кръвните линии.

Имаме тема във форума, в която може да коментирате и научите допълнителни неща.