Отглеждане на ротифери в малки системи

Отглеждане на ротифери в малки системи  (в домашни условия или лаборатория)

превод: aquariumbg.com

оригинал: http://www.reedmariculture.com/support_rotifers_culturing.php

За отглеждането на ротифери ви е необходима около 20 литрова пластмасова кофа. Тези кофи са евтини, лесни за преместване и почистване.  Една 20 литрова кофа, пълна с 16 литра вода, при 500 ротифери/ml (ниска плътност) ще съдържа грубо 7.5 милиона ротифери и ще получавате 2.5 милиона ротифери за ден, като ежедневно използвате 33% от тях.Пликче с ротифериОсновни компоненти

•    от 12 до 20литрова кофа или аквариум

•    камъче за въздух (аерация)

•    Rotifer Floss  (филтър за премахване на детрита)

•    дехлорирана солена вода

•    оптимална температура 25-28 °C

•    соленост 10-35 ppt (Специфична плътност 1.0075 - 1.026), оптимална 15-20 ppt

•    жива култура ротифери

•    храна за ротифери с микроводорасли (ние препоръчваме RGcomplete®)Rotifer Floss  (филтър за премахване на детрита)

RGComplete - храна за ротифери

Реактор за отглеждане на ротифери - снимка Стоян МиховКлючови фактори

1.    Поддържайте достатъчно количество микроводорасли в системата, така че ротиферите никога да не гладуват

2.    Използвайте поне  25% от вашата култура всеки ден

Вашата култура ротифери трябва да бъде в самостоятелен съд – те не могат да се отглеждат в рифовия аквариум или съвместно с други организми. Стъклените съдове не са толкова подходящи както кофите. Ние препоръчваме много прост модел, състоящ се от кофа и камъче за въздух.Стартиране на вашата култура

1.    Сложете торбичката с ротифери в кофата, за да може бавно да се подгрее

2.    Изчакайте 5 минути, отворете торбичката и изсипете ротиферите в кофата (реактора)  

3.    Ако стартирате с 1 милион ротифери, добавете 11 mL RGcomplete или друга  храна с водорасли

4.    Добавяйте микроводорасли ежедневно, но изчакайте поне 3 дена преди да започнете да използвате културата, за да може възможно най-бързо да се развие  популациятаЕжедневно

•    Добавайте достатъчно RGcomplete, за да поддържате светло зелен цвят на културата между храненетата. Обикновено това е 11 ml дневно на 1 милион ротифери за максимално производство, по-малко ако се нуждаете от по-малко ротифери.

•    Използвайте поне 25% от вашата култура всеки денИзползване на вашите ротифери за хранене във вашия рифов аквариум

1.    Преди да използвате вашите ротифери, разбъркайте енергично водата за около 10 секунди. Това ще повдигне детрита от дъното, като по този начин културата ви ще буде чиста и стабилна за много дълъг период от време.  Това няма изобщо да увреди ротиферите.

2.    Използвайте 25-33% (повече е по-добре!) от вашата култура ротифери. Това може да стане чрез загребване с буркан или чрез изливане от кофата.

3.    Изключете скимера, но оставете помпите да работят (много хора включват скимерите си към таймери, така че те се включват сами автоматично).

4.    Изсипете вашите ротифери директно в рифовия аквариум. Водата ще помътнее за кратко, докато детрита се утаи на дъното.

5.    Премахнете същото количество вода от вашия рифов аквариум. Изсипете го през филтър за кафе обратно в реактора с ротаториите за да допълните водата.Използване на вашите ротифери за хранене на новоизлюпени риби

1.    Изключете аератора за около 2-3 минути. Това ще позволи на детрита да се утаи на дъното и ротиферите ще изплуват на повърхността (те плуват срещу светлината)

2.    Използвайте колкото са ви необходими ротифери, като внимателно ги загребете от повърхността на водата.  

3.    Ако имате рифов аквариум, следвайте инструкциите по-горе

4.    Ако нямате рифов аквариум, ще е необходимо периодично да почиствате вашата култрура, за да предотвратите натрупания детрит да генерира амоняк.  Използвайте препоръките за рифов аквариум като използвате или изхвърляте част от ротиферите.

 

Режим ваканция

Тъй като ротиферите се нуждаят от поддръжка/използване на част от тях всеки ден, може да бъде проблем ако сте извън вкъщи за няколко дни. За щастие, има лесен начин да сложите вашите ротифери във "ваканционен режим" (хибернация):

•    Изсипете около литър от вашата култура в еднолитров контейнер. Покрийте го, но не много плътно за да влиза кислород.

•    Добавете малко повече водорасли за да потъмните културата

•    Сложете литровия контейнер в хладилника

•    След 7 дена 50% от вашите ротифера би трябвало да са живи

•    След 14 дена 15% от вашите ротифери би трябвало да са живи

•    Рестартирайте културата като използвате предписанията по-гореПолезни съвети

•    Роптиферите не се нуждаят от каквато и да е светлина. Те са фототрофични (привличат се от светлината) но тя не им е нужна.

•    НЕ оставяйте ротиферите гладни. На оцелелите ще са им необходими до 24 часа за да се възстановят и да започнат да се репродуцират отново.

•    Ротиферите се доставят със соленост 30 ppt. Те могат  постепенно да бъдат аклиматизирани към соленост в обхвата 4 ppt до 45 ppt

•    Ротиферите ще растат най-добре при 1/2- 2/3 от стандартната морска соленост. Понякога те растат относително добре и при пълна соленост, в този случай е най-лесно да се използва вода направо от рифовия аквариум.

•    Ротиферите не се вълнуват дали използвате нова вода или вода от вашия аквариум.  Ако използвате вода от аквариума, първо я прекарайте през филтър, за да премахнете зоопланктона. Филтърът за кафе е евтин и работи добре.

•    Задължително е аерирането на културата. Ротиферите имат много висок метаболизъм и могат бързо да използват наличния кислород във водата. Ако се получи пяна по повърхността, редуцирайте потока възух.

•    Ротиферите се чувстват най-добре при pH в обхвата от 7.0 до 9.0.

•    Много е трудно да се измери плътността на културата ротифери без микроскоп, затова може да ви отнеме 2-3 седмици преди да откриете, експериментирайки, с какво количество водорасли да храните и колко литра ротифери да махате всеки ден, без да нарушите плътността на културата.

•    ChlorAm-X® неутрализира отровния амоняк освобождаван от ротиферите като нормален отпадъчен продукт. Употребата ClorAm-X  драматично увеличава броя на ротиферите, които могат да бъдат отглеждане в малък обем, без да са наеобходими големи смени на вода всеки ден.  

•    Rotifer Floss е влакнеста материя, която межа да закачите в съда с вашата култура ротифери, за да акумулира твърдите отпадъци. Закачете я като завеса, като утежните долната част за да не изплува. За да я почистите, просто я изплакнете с вода от чешмата и я сложете обратно при културата.

ChlorAm-X® за неутрализиране на амоняка


 

Култивиране на морски ротифери за сладководни приложения

Ротиферите попадат в две категории соленост  - морска и сладководна. “Морските” ротифери всъщност произхождат от бракични води със соленост в обхвата от 4 ppt до 40 ppt.

Съществува много повече информация за отглеждането на морските видове и затова те са предпочитания избор.  Недостатъка е, че ротиферите отглеждани при соленост 20-30 ppt са шокирани когато попадат в сладка вода.  Те не умират, но могат да спрат да плуват докато се адаптират към по-ниската соленост.  Но има лесно решение  - отглеждайте морските ротифери при ниска соленост  (15 ppt е оптималната). При 5 ppt морските ротифери, като Brachionus plicatilis ще растат добре,  просто няма да са толкова плодовити.  Когато ротиферите отглеждани при 5 ppt  бъдат пуснати в сладка вода (0 ppt) те ще спрат да се размножават, но ще останат здрави, живи и ще запазят хранителната си стойност (за поне 1 час).

За отглеждане на ротифери при соленост 5 ppt, най-добре е  да намалявате солеността постепенно, за предпочитане с не повече от 10 ppt за ден, ако искате за запазите репродукцията.  Когато намалите солеността, броя на яйцата и степента на репродукция ще се редуцира, но когато ротиферите са престояли за 48 часа при новата соленост, те ще се възстановят бързо.  Винаги се уверявайте, че нивото на амоняк (NH3) е ниско  (за предпочитане по-малко от 0.5) за да избегнете стресирането на животните.В нашият форум съществува тема, в която обсъждаме отглеждането на ротиферите - http://aquariumbg.com/forum/morski-obitateli/otglejdane-na-kultura-ot-rotiferi/