Хранене на сладководни скариди в аквариума

В  природата, скаридите живеят с богата на фибри, но бедна на протеини и  карбохидрати храна. Основно се хранят с мъртвите листа от дърветата и  други части от растенията попаднали във водата, а също случайно (но  рядко) с мъртви водни животни или насекоми паднали в нея.

Затова храната за скариди трябва да отговаря на тези критерии: бедна на  протеини и карбохидрати, богата на фибри. Повечето от видовете скариди, отглеждани в аквариум нямат ципки за да могат да разкъсват храната, но са покрити с влакънца – използват ги за да избърсват полепналата по  повърхността бактериална плака,  която обичат да похапват.

Скаридите не понасят изобщо пестициди, така че не ги хранете с плодове  или зеленчуци с неизвестен произход.  Дори след внимателно почистване не е възможно да премахнете напълно отровните субстанции.

За да направите твърдите зеленчуци смилаеми, трябва да ги сварите. Скаридите не ядат кората на зеленчуците, желателно е да я махнете. Хранете умерено. Два или три пъти в седмицата е достатъчно. Остатъците  от храна трябва да бъдат извадени от аквариума не по-късно от 12 часа  след храненето.

Ако не разполагате с пресни зеленчуци, може да използвате замразени.  Зеленчуци от консерви не са подходящи, защото повечето производители  добавят захар към течността вътре. Захарта силно замърсява водата, а  дори може да доведе до цъфтеж на водата (и намаляване на нивото на  кислорода).

Някои зеленчуци, особено подходящи за хранене на скариди, като тиква или  коприва, дори може да бъдат оставени за сушене. Съхранявайте ги на  студено, сухо и проветриво място.

Храната, която е прекалено богата на протеини може до доведе до бърз  растеж на скаридите и по-този начин до проблем със смяната на кожата, в  много случаи дори до смърт на скаридите. Затова с такава храна трябва  да се храни много рядко.

Препоръчвани храни без ограничения: Важно: Не ги събирайте близо до път с интензивен  трафик, не използвайте листа от  дървета, които са били пръскани или  обработвани по какъвто и да е  начин!

- Есенни листа на широколистни дървета (дъб, бук, явор, бреза, ябълка, круша).

- Листа от индийски бадем (Catappa leaves)

- Свежи зелени листа, или листа откъснати зелени и после изсушени (орех, лешник, ядивен кестен)

- Свежа коприва или листа на глухарче (сварени или изсушени)

- Леща (сварена, печена или стоплена в микровълновата)

- Краставица (не я оставяйте в аквариума за повече от няколко часа,  определено не и през нощта, може да доведе до помътняване на водата)

- Тиквичка

- Тиква

- Цветове на тиквички или тиква

- Домат

- Морков (само варен, прекалено е твърд суров)

- Спанак (пресен и варен, може и замразен)

- Специална суха храна за скариди с ниско съдържание на протеин (под 30%)

- Спирулина, Хлорела или други видове водорасли на прах (или ги пуснете  във водата както са си или ги направете на тънък пласт тесто, сложете го  върху камък, оставете го да изсъхне и после заедно с камъка го сложете в  аквариума  – това е също чудесна храна за охлюви, хванати в природата).

Препоръчвани с ограничения (поради високото съдържание на протеини: хранете само веднъж, два пъти в седмицата)

- Изсушени риба, скариди или раци

- Замразена храна за риби

- Грах (махнете твърдата обвивкa)

Не се препоръчват:

Храни с високо съдържание на скорбяла или захар като макарони, картофи,  банани и други сладки плодове - скорбялата или захарта може да доведе до  цъфтене на водата и намаляване на кислорода.  Понякога може да доведе и  до смърт на скаридите.

Тема за коментари във форума