Средства за хранене и развъждане на новородени рибки

Автор: danielm, темата му във форума

Снимка на проплувалите хайверни рибки (клиновидни расбори и/или галаксита), които трябва да захраним!

"Right mouse click->View image" for full size imageА) Отглеждане на инфузории

1. Взимате спринцовка, нагрявате металната част на иглата до червено и с клещи  издърпвате (става изключително лесно). Получавате най-безопасната  спринцовка на света!2. Осветявате единият край на аквариума с фенер и след час загребвате литър вода. Водата  сипвате в шише от вино, като го пълните до началото на гърлото. Взимате  малко вата или памук, поразпърцвате и напъхвате в гърлото за да  достигне водата.3. Взимате парче кора от банан и го слагате във вряща вода. След  като се охлади, пресипвате съдържанието в празна туба от минерална вода и  слагате на светло и топло. Ака нямате в момента туба,  ползвате за начало бутилка от безалкохолно или вода (прозрачна).4. Взимате от преварената вода със спринцовката от т. 1 и допълвате  гърлото на шишето от т. 2, след което го слагате под лампа. Изчаквате  известно време, след което изтегляте водата над ватата и „заразявате“  преварената!  Целта е да отделим инфузорията от останалата флора и  фауна, част от фауната се храни с чехълчетата. Чехълчетата са бързи,  малки и обичат светлина и свежа вода, така че ще са първите, които ще  преминат през ватата.

Проверявате дали сте се справили добре, като поставяте спринцовката на пряка светлина. Щъкащите малки неща са чехълчета.5. След „заразяването“ изчаквате няколко дни да се замъти водата в  тубата, след което пълните с мътилка виненото шише и повтаряте  упражнението с ватата. Доливате гърлото с прясна вода, а тубата САМО с  преварена. След час издърпвате водата над ватата със спринцовката и  храните малките. Ватата не позволява на мътилката и гадната вода да  прминат бързо в гърлото. Ако погледнете на свелина спринцовката ще се  изненадате мнооого приятно. За да улесните махането на ватата може да  ползвате конец или всеки път да я набутвате в шишето преди зареждане.

След седмица хранене с инфузории бебчетата са живи и видимо пораснали, даже вече сапунерката ги хваща и няма нужда от стрелки  :-DАко все пак решите да започнете с живородки - хранилка за тубифекс и родилка:

1. Ще трябва да ги храните добре за да пораснат и забременеят. Живородките  обичат много тубифекса. За да не пускате тубифекса на дъното и той да  скапва водата, си правите хранилка. За целта взимате капачка и с  металната част на иглата от т. 1 разпробивате. Разпробиването става с  клещи (държите иглата) и запалка, с която я нагрявате. Изхвърляте иглата  на безопасно място!!!

Получавате хранилка за тубифексХранилката поставяте на повърхността и в нея поставяте тубифекса, а той постепенно преминава през дупките. 

2.  Когато някоя женска позабременее ще трябва да я отделите в развъден  аквариум или да я поставите в родилка. За изработка на родилката взимате  празно пвц шише и правите разрези по дъното и стените, след което  позагрявате с познатата запалка.

Режете гърлото под ъгъл, подгъвате и нагрявате със запалка. Закачвате родилката (бел. ред. от вътрешната страна на аквариума) и поставяте рибката.Мрежа за хайвер на дъното на развъден аквариум:

Взимате пластмасова мрежичка от всяка една от по-големите вериги, изрезките ги продават по 1-2лв. Измервате дъното и я изрязвате със същата дължина, но малко-по широка. Поставяте я на дъното, като тя ще се огъне по дължина, ще се вдигне над дъното и ще пази хайвера!Редакция: Георги