Сладководни скатове

ПОКУПКА

Безусловно, тези риби се харесват на всички, но хората се страхуват да ги купуват и отглеждат, защото си мислят че ската – това е нещо тайнствено, че това е много сложна риба за отглеждане.

Но те не са прави. Ако рибата е здрава, тя не е по-сложна от отглеждането на суматранския барбус или тернецията. Това са древни риби, близки родственици на акулите, с много силен имунитет, и те доста лесно се адаптират към условията на живот в аквариума.

Разбира се, има и проблеми  - поради липсата на люспи, те не понасят лекарства, съдържащи формалин, мед или малахитово зелено. Но лекарства няма и да ви потрябват, ако знаете как да различите здравия от болния скат.Типичен хабитат на сладководен скатСкат в естественото му местообитаниеИЗБОР


При купуване на скат трябва внимателно да го огледате. Основата на опашката трябва да бъде дебела, поне три пъти повече отколкото при “шипа”. Горната част на тялото, близо до опашката, трябва да е изпъкнала – там се намира запас от мазнина, хранителни вещества.

Друг признак е оцветяването – не трябва да има бели, обезцветени участъци по тялото. Наистина, това не винаги са признаци на болест, понякога са просто нарушения на пигментацията, белези от рани, но все пак избирайте скат с контрастно, ярко оцветяване, без налепи от сапролегния по опашката.

Това за съжаление често се случва – в опашката кръвообращението е забавено, и по тази причина често се получава некроза или микоза.

Всичко това са външни признаци. Но също така е важно скатът да не е спрял да яде, да не е отслабнал. Случва се да се внесе скат от Германия, където пък е внесен от Перу, Колумбия, Бразилия. Рибата не се храни с месеци. И когато дойде до вас, такъв скат не яде, тъй като вече не може, вече всичко е атрофирало, мазнините са се стопили. Зъбите се ронят. Такава риба няма да живее много дълго.Potamotrygon motoro в аквариумОТГЛЕЖДАНЕ


Повечето хора мислят, че за отглеждане на скат е необходим много голям аквариум. Това е широкоразпространена заблуда.

За отглеждане на скатове, без вреда за здравето и състоянието им е достатъчен аквариум от 150 литра в който могат да се отглеждат 2-3 екземпляра от дребните видове с диаметър 20-25 см (става въпрос за съвсем млади екземпляри от вида Potamotrygon scubina например). Разбира се, в такъв аквариум те няма да порастнат до максималните си размери, но ще живеят и плуват без проблеми. Практически, за отглеждане на разпространените видове скатове са достатъчни обикновени аквариуми с обем 150-400 литра. Единственият проблем е, че колкото е по-малък аквариума, толкова по-трудно се постига биологическо равновесие.  Затова просто трябва да се подбират филтри, съответстващи на биомасата на рибите в аквариума. Ако става дума за отглеждане на едри риби като аровани, скатове, щуки, костури, едри цихлиди, то фабричната препоръка за подходящия обем аквариум трябва да се раздели на две, а дори на три. Също така много зависи и от качеството на биологичния субстрат.

Още един важен момент при избора на аквариум за скатове – неговите пропорции.  Скатовете са плоски риби, повечето от времето си прекарват лежейки на дъното, затова и площа на дъното трябва да е голяма. В тесен и висок аквариум скатовете няма да се чувстват така добре, както в нисък и широк.

Разбира се, тук говорим за най-разпространените, със среден размер скатове. Има видове от рода Himantura , които са с диаметър  2.5м и опашката им достига повече от 4 метра! За такива риби е необходим наистина огромен аквариум.Скат HimanturaЩо се отнася до съвместното отглеждане на скатовете с други риби – това е напълно възможно и реално.  С тях могат да се отглеждат стотици видове други риби, като например уару, пангасиуси, арована, фронтози. дискуси.

В Юго-Източна Азия има две любими комбинации. Първата е аровани със скатове, като има също и фронтози. Втората е скатове с дискуси.

Скатовете са несъвместими с риби, които могат да изядат,  т.е по-дребни от устата им.

Ако искате да сте спокоен, че всичко в аквариума ще бъде мирно, най-добре е рибите които живетя със скатовете да са поне два пъти по-големи от размера на устата им.

Например, за 30 сантиметровия Леополди (Potamotrygon leopoldi), добри съседи са  силвър шарк (Balantiocheilos melanopterus ) с размер от 5см. Тях ската няма да може да ги изяде, ще растат съвместно.  Но не трябва да има и едри, особено агресивни видове, например заедно с 10-12 сантиметрови скатове да гледате едри цихлиди с големина по 25-35 см, като астронотусите например.Аквариум със скатове и арованаГРУНТ И ОФОРМЛЕНИЕ


В промишлените ферми за отглеждане на скатове няма никакъв грунт, просто голо стъкло.  Разбира се, това не е особено красиво в декоративен аквариум. Може да се ползва грунт с всякаква фракция – в ситния скатовете се заравят, в едрия лежат върху него.  Основното е, камъните да са заоблени, за да не наранят рибите.  Същото се отнася и за декорацията.

Идеалният грунт е едър речен пясък, с фракция 1-2мм. На него скатовете се чувстват особено комфортно. Много хора не знаят, че заедно със скатове могат да отглеждат и живи растения, като едри криптокорини или ехинодорус в саксийки, сложени в ъглите или по протежение на задната стена на аквариума. Зоната на засаждане е най-добре да се отдели с тежки камъни, за да не може скатовете да изровят грунта.Potamotrygon reticulatus в аквариум с пясъчен грунтОСВЕТЛЕНИЕ

Още едно от заблужденията за сактовете е, че те обичат да живеят в полумрак. Скатовете нямат проблеми със силната светлина, дори и с метало-халогенните лампи. При ярка светлина те прекрасно се хранят, плуват, играят. Така че може да използвате такова осветление, каквото ви харесва.

Химическите параметри на водата не играят особена роля. Почти всяка риба може да се адаптира към разумна твърдост и рН.  Скатове, които в природата живеят във вода с твърдост от 0 до 7 градуса при рН 6.0-6.5, могат да живеят в аквариум с твърда и алкална вода с рН 8,6 и твърдост 22 градуса. 

Подсоляване на водата за скатовете не е необходимо. Всички Амазонски видове са напълно сладководни. Подсоляването на водата често дава отрицателни резултати.

Скатовете, както много други видове риби, лесно преминават на по-мека или кисела вода, просто това трябва да се прави плавно. Преминаването от кисела към алкална вода може да стане бързо и рибите ще се чувстват прекрасно.

Важен момент – температурата на водата. В природата много видове живеят при 24-25 градуса, но в аквариум е по-добре да се поддържа около 30, дори 32 градуса. При всички случаи температурата не трябва да е под 24 градуса.ХРАНЕНЕ

С храненето няма никакви проблеми. Преди всичко се използва хирономус, дребен или едър, жив или замразен. Разбира се, всяка жива храна носи потенциална опасност от заболявания, затова тя се обработва химически и тогава се замразява. Някои акваристи принципно не хранят с хирономус, за да не внесат някое заболяване.

Още по-просто е и гарантира, че няма да внесете някоя болест, когато за хранене се използват обикновени варени-замразени скариди. Първоначално, когато ската е малък, му се  късат парченца не по-големи от размера на устата му. Като порастне му се дава цяла скарида.

Филе от треска също е подходяща храна за скатовете. Главното е, особено за младите скатове, диаметърът на храната да не е по-голям от устата на ската. Парчето може да бъде дълго и десет сантиметра, ската ще го разкъса.

За хранене са подходящи и други морски продукти, например миди. Мидите са богати на силиций, което е много важно за съзряването на половите продукти. Треската и морските продукти са по-евтини от хирономуса, а и по-добри като храна – те съдържат калций, калий, фосфор, всичко необходимо за формиране на скелета и зъбите.Potamotrygon leopoldi в аквариумОПАСНИ ЛИ СА СКАТОВЕТЕ ЗА ЧОВЕКА

Какви мерки за безопаснист трябва да се вземат при работа със скатовете? Еднозначно може да се каже, че единствената относителна опастност е, когато скатът още не е опознал своя стопанин и своя аквариум, да атакува с опашния си шип потопената в аквариум ръка, ако тя е близо до  опашката.

Може да нарани палец, ръка, а едър екземпляр може и да я пробие, имало е такива случаи.

За не се случи подобно нещо, винаги се слага на опашната игла на ската (някои видове имат дори две) защитни калпачета, най-често парчета силиконов маркуч с подходящ диаметър, благодарение на което ръката на човека е защитена напълно.  Такъв пръстен не нанася вреда на ската, тъй като силикона е мек, прозрачен и ската бързо привиква към него.

Да ви ухапе скат – за такива случаи не е известно. Единственото оръжие на ската е шипа, но ако се вземат предпазни мерки, няма никаква опастност.

По своето поведение ската е много интересен. Това е древно, високоорганизирано животно.  Да го наблюдаваш е много интересно, особено като ловува. Всеки екземпляр има свой характер – едни са активни, други са лениви, трети любопитни. Към храната също са различни – един обича скариди, друг нещо друго.

Има десетки видове скатове, които се отглеждат не по-трудно от другите видове аквариумни риби. Potamotrygon humerosa в аквариумOригинал: Юрий Флоров

Превод и адаптация: aquariumbg.com

Тема за коментари във форума