род Bucephalandra - видове и отглеждане

род Bucephalandra - видове и отглеждане


Статията и снимките са направени от Vasteq

Thanks to Vasteq for the article and pictures - vasteqplants@gmail.com

Превод и оформление anasarka
В тази статия ще опиша многогодишният ми опит относно условията за отглеждане на  видовете от род Bucephalandra, както и информация от интернет и други форуми.  Ако някой намери грешки или неточности, моля да се свържи с мен на  vasteqplants@gmail.com.

На външен вид, Bucephalandra са подобни на видовете Anubias и Cryptocoryne . Когато за първи път са въведени в акваристиката, те са били сравнявани с видовете Cryptocoryne , поради техните подобни тесни и обикновено с цвят на маслина листа. Въпреки това, пълзящите им ризоми и закрепването на корените наподобяват повече на Анубиас.

Bucephalandra са прекрасни и все още сравнително трудни за намиране род растения, които пленяват много акваристи по целия свят благодарение на величественият си вид.

ХАРАКТЕРИСТИКА

Водните растения от семейство Araceae, като Bucephalandra, са адаптирани към живот в реки с бързи течения. Въпреки че са сравнително нов род растения в акваристиката, за научният свят те са известни още от 1858. Названието на рода Bucephalandra произлиза от името на черният кон на Александър - Буцефал. Всички Bucephalandra са ендемични, което означава, че те могат да бъдат открити само в някои отделни места, обикновено под формата на островчета. Тези растения могат да бъдат намерени на най-големия остров от Малайския архипелаг, известен като Борнео. В днешни дни непрекъснато се откриват нови видове Bucephalandra, и по-вечето от тях все още не са описани в научните книги.

Bucephalandra
се откриват в реки и потоци, а понякога и по бреговете на реките. Борнео има тропически климат, което означава, че целогодишно е със средни годишни температури над 20 градуса по Целзий. Въпреки постоянният климат в някои райони на острова, Борнео има два сезона, които се определят от количеството на валежите. По време на дъждовния сезон, когато нивото на реката се вдига, видовете от род Bucephalandra са потопени под вода в продължение на няколко месеца. Все пак, това не им пречи да продължават да растат и те лесно се превръщат в подводни форми. Основните разлики между подводната и надводната форми са, че когато  се отглеждат под водата, те имат по-деликатна листна структура и изглеждат по-интензивно оцветени.УСЛОВИЯ НА ОТГЛЕЖДАНЕ

В аквариуми, Bucephalandra може да се отглежда прикрепено към дърво, корен и кокосови орехи, и от моите няколкогодишни наблюдения мога да кажа, че кореновата система на тези растения се прикрепва много добре върху твърди повърхности, като например различни видове камъни. Корените им имат способността да се закрепват здраво към твърди повърхности, дори и ако те са много гладки. Понякога дори е необходимо да се използва нож за премахване на растението от повърхността, на която е прикрепено, тъй като корените са се захванали много здраво.

Има доказателства, че по време на стрес, свързан с промените в средата (например промени в химичният състав на водата или светлината), Bucephalandra може да загубят част от листата си. Това се случва също и при криптокорините (което често се нарича "криптокоринова болест"). В моите аквариуми, резките промени в торенето или появата на водорасли обикновено се придружава с загуба на листа. Въпреки това, този процес е постепенен и рядко има ситуация, в която растението губи всичките си листа бързо, така че често е възможно за акваристът да оправи проблема, преди всички листа да опадат. Дори и без листа, ако коренището и корените са здрави, растението е все още живо и обикновено се възстановява с течение на времето. От опита си открих, че напълно затъмняване на аквариума и повишаване на количеството разтворен кислород във водата по време на тъмнината, може да помогне на растението за бързото му възстановяване.

Дори и в тъмнина и добре оксидирана вода, Bucephalandra може да продължи да расте и да продължава да произвежда нови листа, но цветът на растението обикновено не е толкова привлекателен. За да се осигури добро оцветяване, се изисква по-силно осветление (0.5W/l или повече), както и допълнително торене. Дори с малки количества CO2 и торове може да помогне на растението да има атрактивни цветове. В моя аквариум, аз торя по методът на Приблизителните показатели, което позволява на растенията да имат голямо количество торове във водата които да усвояват. Освен това, след обсъждане с много акваристи относно растението, които имат бавни аквариуми, бях информиран, че новите листа на растенията, отглеждани в аквариумите им не са толкова пъстри, защото има по-малко светлина, а и не използват много торове.Развитието на цвят в Bucephalandra "Brownie Brown"

Зелените листа са широко разпространени, когато се отглеждат в надводни условия. Зелените листа в долната част на стъблото стоят все още от времето, когато растението е гледано надводно, а новите листа тъмни близо до върха са в резултат на отглеждане под водата в аквариума:След време при подводно отглеждане листата стават тъмниПонякога могат да се оцветят в тъмносин цвятДолната снимка показва тъмното оцветяване на Bucephalandra ‘Saiyan-1 Black’ при подводно отглежданеBucephalandra може да се отглеждат и в палудариуми, но оцветяването на листата е по-слабо,и те са по чупливи. Трябва да се отглеждат при висока влажност на въздуха, за да могат да растат, в противен случай листата може да изсъхнат.

Параметрите на водата, в които се отглеждат Bucephalandra са както следва: рН  5-8, почти при всяка стойност на  GH и KH, и при температура между 22-28С.

В началото когато започнах да отглеждам  Bucephalandra, чух че те не могат да понасят температури по-високи от 28С, тъй като това може да доведе до гниене на листата. Въпреки това, аз все още не виждам това да се случва с моите растения, особено когато температурата на водата се повиши до 32 градуса по Целзий и не съм забелязал никакви негативни странични ефекти.

Следва да се отбележи факта, че Bucephalandra са „rheotype” (растения, които обичат силните течения), и трябва да им създадем сходни условия в нашите аквариуми, за да се постигнат най-добри резултати с тях. Такова течение може да се постигне чрез използване на вътрешен филтър, или растенията могат да бъдат преместени в близост до изхода на филтъра. Листата на Bucephalandra са гъвкави, поради условията на средата в която живеят.  За Bucephalandra аз открих, че темпът на растеж е различен при различните видове. Някои видове, ако са при оптимални условия, пускат два листа на седмица, а други само едно листо на всеки 2 седмици. Обикновено се казва, че те са бавнорастящи растения, но ако им се осигури силна светлина, торене, и изобилие от CO2, ще се постигне по-бърз растеж.

Цъфтежа започва предимно под водата. Трудно е да се каже какви фактори водят до започване на цъфтеж. При видовете Anubias това често се съпровожда с влошаване на условията на околната среда и се разглежда като форма на оцеляване за растенията. Въпреки това, може да се каже че Bucephalandra цъфтят, когато имат достъп до достатъчно хранителни вещества, и са при идеални условия. Те могат дори да произвеждат повече от един цвят в даден момент (снимката по-долу).Поради факта, че Bucephalandra растат толкова бавно, петната от зелени водорасли са често срещан проблем, които могат да ограничат достъпа на светлина, а също и да забавят темповете на растеж на растението.Въпреки това, Bucephalandr са доста издръжливи растения и повечето видове водорасли могат да бъдат отстранени с помощта на 10-20 минутна баня в разтвор на лимонена киселина (една чаена лъжичка лимонена киселина(за готварска употреба) до 1,5 чаши вода). Тази смес е твърде слаба, за да повредят листата на растенията, но е достатъчно силна, за да убие водораслите.ИМЕНА


В момента само три вида са описани в научната литература: Bucephalandra gigantea, Bucephalandra magnifolia, Bucephalandra motleyana. Въпреки това, човек може да срещне повече от 200 разновидности на търговски наименования, като много от тях могат да бъдат нови видове, които все още не са описани, защото много от имената не са известни на науката, а търговските наименования са създадени на базата на имена на области, реки, или щати, където са събрани (напр. Kedagang, Kualakuayan, Tapah, Сабах, Kalimantan, Sintang). Създадени са също и имена според оцветяването и формата на листата (например . Brownie Brown, Red Gaia, Super Blue). Интересен пример за имената на тези растения е Brownie Ghost, който се появява само веднъж в определена област и след това изчезва.

В акваристиката, Bucephalandra се появяват още през 2005-2006 и веднага стават популярни. Растенията са скъпи, но с течение на времето ще станат по-достъпни.ВИД

Това, което прави Bucephalandra така интересни, са техните много привлекателни форми на листата. Има различни форми на листа, които са подобни на листата на черешата и ябълката. Те може да са овални с плосък край, овални с вълнообразен ръб, дълги и прави, дълги и вълнообразни или дори бадемовидни или като капка вода. Цветовете на стъблата са предимно розови или червени, но могат да бъдат и многоцветни. В зависимост от вида, някои листа могат да имат почти всички цветове на дъгата. Има много разновидности, когато изглеждат сякаш са със син гланц. Този гланц е интересен, защото е видим само когато го погледнеш при определен ъгъл.

При някой видове можем да видим и други цветове, подобни на яркозелен блясък, или с цвят на мед(елементът) или червеникави нюанси. Има сравнително малко видове, които са обикновено зелени (например Shine Green, Treasure, 2011 г.), а най-атрактивни са различните с тъмносини листа (напр. Brownie Brown, Kedagang, Black Centipede, Black Leaf, Central Kali).Пример за различно оцветяване и форма на листатаBucephalandra са типични малки растения. Повечето видове достигат до 3-5 см. Разбира се, има и видове които са по-големи (8-15 см) и дори още по-големи  - до 25 см.Няколко примера за растения, големи колкото една шепа:Отличителна и разпознаваема особеност на всички Bucephalandra са светлите петна(точици) по листата, погрешно припознати от много акваристи като въздушни мехурчета, произведени  от процеса на фотосинтезата. Тези точки се срещат в повечето видове растения Araceae. В зависимост от вида, разположението на точките може да бъде повече или по-малко интензивно. Подобни точки могат да се видят при род Anubias, но те не са толкова забележими. На надводните форми на Bucephalandra, петната са по-малко видими, при подводно отглеждане тяхната интензивност е по-силна.

Няколко примера за интензитета на точкитеВъпреки, че от една страна е тъжно, също така е и успокояващо да знаем, че отглеждането на тези растения може да бъде от полза за тяхното дългосрочно оцеляване, защото много части на Борнео са изправени пред широк мащаб на обезлесяване. Събирането на тези растения е разрешено само в зони които ще се обезлесяват, и е забранено в защитените територии.

Статията ми бе предоставена от авторът и за публикуване в нашият форум, с цел повече хора да се запознаят с това семейство растения ендемични за остров Борнео. Бавното им все още изучаване и описване, драматично среща бързото обезлесяване и унищожаване на природата в Борнео. По този начин тази статия успява според мен да достигне до повече хора, които да се насладят на творението на природата преди хомосапиенса да  унищожи видовете напълно.Ето и темата в нашия форум, в която се обсъждат тези растения - ТУК.