Размножаване и грижа за Betta splendens

Размножаване и грижа за Betta splendens

превод: Reaskol

В тази тема ще се опитам да ви дам повече информация за размножаването на Betta splendens. Важно е да имате в предвид, че процеса който е описан тук, е този който работи най-добре за мен и моите бети. Има много начини за успешно размножаване на тази красива риба, по време на годините, всеки развъдчик ще намери / разработи начин, с който ще свикне и ще му подхожда.

Преди да навлезем по-дълбоко в развъждането, бих искал да разгледате следните важни забележки, за да се уверите, че когато започнете с размножаването на бети, вие трябва да сте готови да се грижите за тях възможно най-добре:

- Една единствена двойка може да произведе до 300 малки!

- Около 2 месечна възраст младите мъжки трябва да бъдат разделени индивидуално за предотвратяване на прояви на агресия, и подобряване на техния растеж. Така че се уверете, че имате достатъчно място за това!

- Разбира се, всички малки трябва да бъдат хранени с най-доброто (живи храни).

- Потомството ще изисква много търпение и време, преди то да достигне зрялост (хранене, смяна на вода, почистване и т.н.).

- Уверете се, че финансово сте в състояние да подкрепите това хоби.


Стартиране на аквариум:

За да подготвите аквариума за размножаване, са необходими следните неща:

- Стъклен аквариум (най-малко 10-12 литра) с капак и светлина

- Нагревател (25 Watt)

- Живи растения

- Пластмасова прозрачна чаша

- Стиропор парче / половин пластмасова чаша (за изграждане на гнездо)


Моите размножителни аквариуми са с размери 40x25x25 см и са голи, без грунд. Нивото на водата е около 10-15 см а температура се потдържа 27-30 градуса по Целзий с помощта на 25-ватов нагревател.

Аквариумът е пълен с плаващи растения. Аз лично предпочитам да се използва Ceratophyllum demersum. Живите растения в размножителния аквариум може да послужат за опора на гнездото и за скривалище на женската по време на размножителния процес.Освен това растенията ще стимулират растежа на инфузории (микроскопични организми, които помагат за захранването в първите дни на рибките). Аз също използвам половин керамична саксия, за да се даде допълнително покритие за женската по време на размножителния процес.Бърз преглед на размножителния аквариум :

1. Стиропор за гнездото

2. Индийски Almond

3. Чаша за женската

4. Керамична саксия

5. Живи растения


За да насърчите мъжкия в строежа на гнездото могат да бъдат използвани например: една малка част от стиропор, половин пластмасова чаша, индийски Almond / Ketapang листа, растения и т.н. Аз лично винаги му предоставям няколко варианта.

Избор на двойка:


Когато избирате чифт е важно да се разгледат следните неща:

- Какво искате да постигнете с предстоящите двойки: Искате ли да се размножават по цвят, форма, комбинация от двете или просто за удоволствие? Когато един селекционер е поставил лична цел, рибите трябва да имат желаните характеристики. Рибите често не притежават всички характеристики които търсите, но аз лично харесвам да гледам на това като един голям пъзел, в който ние се опитваме да размножим две риби, които допълват взаимно своите недостатъци.

- Възрастта на рибата: Рибите са в састояние да хвърлят от 3 месечна възраст, но лично аз предпочитам моите риби да са на най-малко 4 месеца преди да хвърлят хайвера си.


Когато си избирате чифт трябва да бъдете сигурни, че тези риби са в оптимално състояние, за да се размножават успешно.За доброто състояние на рибите, те се хранят обилно 1-2 седмици с най-добро качество храна (гранули, замразени и / или живи храни). Пускаме мъжки и женски индивид в съседни аквариуми и ги оставяме да се гледат и перчат за няколко кратки периода, с всеки ден двойката ще бъде по-запозната един с друг и ще се задейства образуването на яйца в женската.

Как може да разберете дали вашите риби са в оптимално отгледано състояние?

- Женски: здрави, активни, пълни с яйца (дебело тяло), показват вертикални ивици.

! Забележка: полово не зрели женски не показват вертикални ивици.- Мъжки: здрави, активни, перченето им, правене на гнездо.

Самият процес!

След като решите коя двойка ще използвате:

Аз лично винаги пускам първо женската в размножителния аквариум, за да се запознае с новата среда и възможните скривалища. Два дни по-късно женската се поставя в чашата (аз винаги използвам одрязана пластмасова бутилка кока-кола - отгоре и отдолу се изрязват) .. На първо място ще има много перчене и от двете страни. Вертикалните ивици на женската е знак, че тя е готова да хвърли хайвера си. Те са оставени така за 1-2 дни, с цел да се даде на мъжкия известно време за да изгради гнездо. Произвеждането на яйца при женските също ще бъде допълнителен плюс.Мъжкият вижда и се перчи на женската докато е отделена

Двойката се храни докато женската все още е в пластмасовата чаша. Повечето женски все още ще се хранят, но моят опит показва, че някой мъжки не ядат по време на изграждането на гнездо.Гнездото отгоре

 

Гнездото отдолу

Аз обикновено пускам женските около 5-10 минути, след изгасянето на светлините в моята стая. Когато женската не реагира на мъжкия или се страхуват от него, тя се отстранява (опитайте след няколко дни / седмици).

След пускането на двойката, може мъжкия да е агресивен към женската. Напълно нормално е, че женската ще отнесе няколко захапки по време на този процес. След известно време, женската ще следи действия на мъжкия от безопасно разстояние. Когато мъжкият е готов, той ще виси под гнездото си и ще плува търсейки женската. Той ще се опита да я убеди да дойде под гнездото перчейки и се.

Когато женската е готова за хвърляне на хайвера, тя ще тръгне към мъжкият с наведена глава. Те ще започнат с бутане един към друг. В крайна сметка мъжкият ще прегърне женската. Понякога това отнема известно време, докату мъжкия му хване цаката, особено ако е млад и неопитен мъжки.И мъжкия и женската ще помагат за качването на хайвера в гнездото.Действителният процес на хвърляне на хайвера може да варира от половин час до> 10 часа.

Когато приключат, мъжкия ще подгони женската и тя ще се скрие отново в растенията. Сега е времето за ваденето и, за да се възстанови. Мъжкият ще се грижи за яйцата, като може постоянно да ги мести из гнездото. Понякога може да се случи, мъжкия да премести цялото гнездо на друго място в аквариума. От сега е важно да изгасите светлината за 24 часа. Когато малките проплуват, мъжкият се отстранява.Когато използвате този метод за размножаване, рядко ще има женски които са силно повредени. Повечето от женските ще бъдят в добро здраве и състояние.Яйцата в гнездото

Излюпването на малките

При температура от 28-30 градуса по Целзий яйцата в гнездото ще се излюпват след около 25-30 часа. След излюпването на малките, те лесно могат да бъдат разпознати под гнездото. Вертикални "висящи" опашките ще стърчат от гнездото, защото те все още притежават жълтъчна торбичка и все още плавателния мехур не е напълно развит.1 ден на малките в гнездото

Малките ще падат от гнездото и мъжкия ще ги връща обратно. Това понякога изглежда като безкраен разказ ........ 

Мъжкият се грижи за малките

След около 2-3 дни се абсорбира жълтъкът младежите започват да плуват хоризонтално, те ще достигнат етап - свободно плуване. В този момент мъжкият може да бъде отстранен. Сега ларвите ще се хранят с микроскопични организми във водата, наречени инфузории. Ден след проплуването на малките, аз обикновено започвам да ги храня с microworms и живи излюпени BBS / артемия 2-3 пъти на ден. След около 1 седмица, много внимателно трябва да премахвате мръсотията от дъното с помощта на трабичка или да ги засмучете внимателно с тънък маркуч без да хващате малки. Нивото на водата се възстановена с чиста водаЛарва в свободното плуване етап (4 дни)
2 седмица от излюпването2,5 седмица след излюпването

На възраст от 3-4 седмици, освен на артемия вече може да започнете храненето с жив Tubifex. Също така по-големи смени на водата се правят в момента след храненето за около 10-20% на два дни. Около 4-6 седмици първите мъжкари ще започнат да се показват (с по-светли цветове като жълто може и да отнеме малко повече време).3,5 седмици след излюпването
5 седмици след излюпването

На възраст от 6-8 седмици, освен Tubifex, може да се хранят и с живи или замразени червени ларви на комар. Смените на водата да станат малко по-голями с 20-40% на 2-3 дни. По това време обикновено се отделят по едрите мъжкари.7 седмици след излюпването - metallic blue HM PK

9 седмици след излюпването - blue mask HM PK     

 

11 седмици след излюпването - steel blue HM PK      22 седмици след излюпването - blue maskHM PK


Оригинала на статията е тук - Bettaterritory.nl