Как да отглеждаме сладководни скариди, ядящи водорасли и детрит.

Скаридите са интересни създания и заслужават да имат свой аквариум или да са с подходящи съседи.

Най-голямата  грешка, която се прави, е  да се пуснат новозакупените скариди в общия  аквариум, където те изчезват безследно. Те непрекъснато се крият, тъй  като рибите ги нападат, умират от стрес или стават повод за пиршество на  някои от обитателите.

Само в отделен аквариум или с подходящи съседи  те оцеляват и даже се размножават.  Подходящи съседи са много дребни  риби с тесни устни, като диви гупи (не огромните гупи, които се  продават) и други дребни живораждащи като Heterandria formosa,  или риби  които имат специализирани устни като Otocinclus, Corydoras, Ancistrus.

Дори  тогава, не много от малките ще оцелеят в аквариума. Въпреки, че тези  риби не закачат големите скариди, голяма част от новоизлюпените ще бъдат  изядени. Само рибите със специализирани устни (Otocinclus, Cories,  Ancistrus) не могат да изядат бебетата.  Очевидно, отглеждането на  няколко подходящи риби заедно със скаридите е добре за тях, тъй като  отпадъците от рибите стимулират растежа на водорасли и микроорганизми, с  които скаридите се хранят.

Какъв аквариум е най-подходящ за отглеждане на водораслоядните скариди?

Най-общо казано могат да бъдат гледани в аквариум с обем  20 литра, но ако започнат да се размножават най-добре е в 40л. Ако  аквариума е прекалено голям и имате малко на брой скариди, вероятно  никога няма да ги забележите в аквариума. За голям аквариум трябват и  голям брой скариди. Субстрата е без значение.

В горния слой на  субстрата трябва да има едри камъни, с голяма повърхност. Те ще се  покрият с водорасли с времето и с тях скаридите ще се хранят. Между  камъните трябва да има сухи, стари дъбови или букови листа. Не  използвайте зелени листа от дървото, а пожълтелите които падат през  есента. Съберете ги от земята, измийте ги под течаща вода и ги накиснете  в съд с вода за няколко дена, докато потънат на дъното.  След това вече  може да ги сложите в аквариума.  Разбира се, може да сложите листата и  веднага в аквариума и да чакате да потънат.

Дъбовите и букови листа  са от любимите на скаридите, тъй като те подпомагат растежа на  необходимите микроорганизми, които скаридите ядат. Те ядат и самите листа, така че след време ще трябва да добавите пак. Дъбовите  и букови листа са най-подходящи за аквариум със скариди, защото се  разлагат изключително бавно и осигуряват храна и скривалища за скаридите  и техните малки за дълго време.

Важно е да се комбинират листата с  начупени коралови парчета, в противен случай pH то в аквариума ще падне  доста ниско. Ако водата ви е твърда и с високо pH, няма да имате такъв  проблем.

Хората, които харесват растения, могат да използват  всякакви. Тези скариди не ядат живи растения. Всички водораслоядни  скариди са чудесни обитатели за аквариуми с растения, тъй като изяждат  водораслите, които растат върху растенията и изгнилите листа по дъното  на аквариума.

Най-доброто растение от гледна точка на скаридите е  Java Moss (Vesicularia dubyana), особено когато не се отглеждат  самостоятелно.  То осигурява скривалища на малките и възрастните.  Освен  това, те постоянно го пасат в търсене на водорасли и микроорганизми.  Растенията понякога се състезават с водораслите за хранителни  вещества, което може да доведе дотам, че почти да няма водорасли в  аквариума, тъй като растенията и по специално Java Moss, са надделели.   В тези аквариуми скаридите остават дребни и броят им не се увеличава  така бързо както в аквариуми без растения с камъни и листа.

Следователно, важно е да храните скаридите повече, особено като изгаснат лампите и рибите не стигат до храната първи. От  друга страна, ако в аквариума ви има много гниеща материя и детрит на  дъното, това е идеалния аквариум за скаридите, истински рай. Като  допълнение към водораслите и детрита, скаридите трябва да се хранят  няколко пъти на седмица. Подходящата храна е всичко с което храните  сомове и  анциструси, включително растителни таблетки и спирулина.  Трябва да се дава храна, която ще бъде изядена за няколко часа, в  противен случай ще се замърси водата.  

Скаридите обичат свежата  вода. Около 30-40% от водата трябва да се смяня на всеки 2 седмици, в  зависимост от популацията. Ако имате много скариди, трябва да сменяте  водата по-често.

Когато избирате осветление за аквариум със скариди,  трябва да изберете лампи със възможно най-силно светоотдаване. Самите  скариди не се вълнуват от силата на светлината, но силната светлина води  до по-бърз растеж на водорасли, с които те се хранят. Другия вариант е,  по слаби лампи, но по-често хранене на скаридите.

Всички скариди се чувстват добре при температура между  22 и 26°С, въпреки че някои издържат и до 30°С.

И  накрая, най-подходящите филтри за аквариум със скариди са  дунапренените. Те са напълно безопасни за тях, не могат да засмучат  някоя от тях и скаридите обичат да стоят върху детрита, който се  натрупва в и около тях.  За препоръчване е да се използват от тези,  които се задвижват с въздух.

Ако е вътрешен филтър с помпа, уверете се, че е сложен на най-малък дебит.