Смяна на водата

Смяната на водата  


Защо трябва да се сменя водата в аквариума?


Чрез смяната на водата се отстраняват натрупаните във водата органични вещества (екскриментите на рибите и неизядената храна)

Чрез смяната на водата се отстраняват от водата неорганични вещества, благодарение на които се създават благоприятни условия за развитието на водорасли;

Със смяната на водата може да се извърши и сифониране на дъното на аквариума (грунда). Така се отстраняват някои органични вещества, които могат да влошат качествата на водата, също и да се предизвикат анаеробно гниене най лесно може да се познае, когато разровите грунда и започнат да се отделят мехурчета, водата леко е започнала да мирише на развалени яйца. Ако грунда ви е светъл може да видите и черно оцветяване.

Също така със смяна на водата се поддържат химичните и физични параметри на водата и се компенсира се недостатъчната филтрация.

Колко вода да се сменя и колко често?

Количеството вода, което трябва да се сменя, зависи от много фактори – размер на аквариума, брой риби, фитрация. При ежеседмична смяна на водата е добре да се сменят 15-20% от нея. Не бива да се прекалява обаче. Една смяна на водата (над 50%) води до унищожаване на голям брой нитрифициращи бактерии, което може да доведе до повишаване на нивото на амоняк и нитрити във водата. Твърде честите смени от своя страна, могат да доведат до стрес на рибките.

 С две думи всеки сам определя, по колко вода трябва да смени и колко често. Но общо приетото количество, което няма негативи в/у  живота в аквариума е 15-20%.

Как да източваме водата от аквариума?

Най-добрият начин е сифонирането на грунда, защото чрез него постигаме и допълнителен ефект. Изсмукава се утаената органика в грунда. В много аваристични магазини се продава ето този вид:Източването става, като широкият край на сифона се постави във водата, а тесният – над леген или кофа, разположена под нивото на аквариума. Засмукването става посредством помпичка (оцветена в синьо). Сифонирането на едър грунд е лесно. Забивате рая на сифона дълбоко, разравяйки грунда изсмуквате буклуците. Ако грунда ви е ситен пяък, сифониренето става, като се прокарва сифона над пясъка, така че да не засмучем и него. В гъсто залесени аквариуми сифонирането не се препоръчва ,защото изтощава грунда откъм хранителни вещества за растенията. Освен това в аквариум с много растения самото сифониране е доста трудно изпълнимо.

Каква вода да се налива в аквариума?

Повечето източници съветват чешмяната вода да е престояла 48 часа, преди да бъде добавена в аквариума. Така разтвореният във водата хлор, използван за дезинфекция, ще се изпари във въздуха. Но за съжаление това невинаги е възможно. Тук имаме два начина за неутрализиране на хлорта във водата. Първият е да добавим във водата препарат. На пазра има много такива препарати. Вторият вариант е да пуснем силна струя вода в широк съд (кофа, леген) и да разчитаме, че така по-голямата част от хлора ще се отстрани още при наливането на водата.

Преди да добавим престоялата вода в аквариума, температурата трябва да се оеднакви. Разликата трябва да е минимална 1-2 * по Целзий. Не наливайте гореща вода в аквариума! Това може да причини непоправими увреждания на рибки и растения.

Как да наливаме вода в аквариума?

Най-лесният начин е просто да я излеем отгоре. Но силната струя може да размести камъни и декорация, да повреди растения и риби. Затова трябва да сипваме внимателно. Можем да го направим сифона с който източвахме водата или просто маркуч, като този път поставим кофата с вода над нивото на аквариума. Или да изливаме водата много внимателно, така, че водата да се плъзга например по задната страна на аквариума.

Вода в аквариума не се долива! Като доливаме вода, без да източваме, не премахваме от водата органичните вещества.