Как да пазаруваме от зоомагазин

Как да пазаруваме от зоомагазин

Тази статия описва колко трябва да сме внимателни преди да си дадем парите за нещо, как продавачите лъжат като дърти циганки и как да познаем качествения магазин за акваристика.Както може би вече сте забелязали, рибките и повечето от другите неща, необходими за отглеждането им се закупуват от т.н. зоомагазини. Те биват няколко вида, като варират от двуетажния магазин на центъра, който беше на някакви таджикистанци ли там забравих, които перяха пари с него и имаше крокодили, маймуни и поне петдесет аквариума, до квартален гараж в който се продава само мухлясала храна за кучета, разпиляна половината на пода от прогризан от мишки хартиен чувал с аромата на нещо отдавна мъртво. Възможни са вариации, разбира се, като например наличието на мътен аквариум с три гупи.

Важно!

Ей тука е поуката от статията – може да не запомните друго, ама това поне нека ви е в ума, когато пазарувате: целта на магазините не е да предлагат качествена стока. Не е, както учим по икономика, да задоволяват потребностите – тяхната цел е да печелят пари. Вашите пари.

Ама как така?

Е, някои от тях (в съответния раздел на форума пише точно кои) наистина предлагат качествени акваристични стоки. Повечето обаче, предлагат боклуци, убедени, че невежите им клиенти ще си ги купят, ще си уморят рибките с тях и ще си купят от тях нови (рибки) или уредите ще се повредят и пак трябват нови (и уреди и рибки).

Запомнете – целта на магазина е да ви продаде нещо. Каквото и да е, само за да ви вземе парите. Продавачите не се спират пред нищо в този си стремеж – лъжат и мажат за каквото и да ги попитате.

Запомнете – повечето продавачи не са акваристи и не само лъжат, ами и често даже не знаят, че го правят. Много малко от тях знаят повече от вас (ако продавачът е пенсионер вероятно нищо не разбира, както и ако е жена, а ако е и двете – направо си запушете ушите).

Запомнете – Никой магазин не е снабден с всичко, макар че ще се опитат да ви убедят, че е точно така. Почти сигурно е, че някои стоки си имат по-евтин и по-качествен заместител в съседния магазин. Проверете!

Какво да правите?

Много ясно – не се доверявайте, а проверявайте. Ето няколко съвета, извадени от суровия опит на автора:

-    Във всеки магазин е възможно да има нещо ценно – даже и в малките и мръсните. Но по-вероятно е да няма.

-    Добри риби, добри растения и добра техника се купуват от добри магазини. Значи чисти, значи богато снабдени, значи подредени, значи с чисти аквариуми.

-    Добрите магазини много рядко имат добре осведомени продавачи. Лошите магазини – никога.

-    Даже продавачът да говори много компетентно, имайте едно на ум. Проверете в интернет, преди да си дадете парите.

-    Когато купувате техника, ще се опитат да ви пробутат китайски и турски боклуци. Има и що-годе приемливи такива стоки, но са много малко. Искайте качествени марки.

-    Техниката трябва да е в запечатана фирмена кутия и да се продава с гаранция. Не слушайте какво казва продавачът за качествата й (примерно за колко литра аквариум стига този нагревател) – гледайте какво пише на кутията (а най-добре, понеже и там не винаги пише точни работи – форума ей го къде е).

-    Продавачът ще се опита да ви продаде колкото се може повече неща. Но вие не купувайте нищо, за което не сте убедени, че наистина ви трябва. Няма “Ама как ще карате без акваекзистенциален полихроморазредител? Без него ще ви умрат рибките!”, да знаете. 

- Във връзка с горното - препаратите, които да наливате във водата са най-често пробутвани от продавачите. Казват ви, че като ги слагате едва ли не всичко в аквариума ви магически става наред. Или лекарства, които се лагали профилактично, за да са ви здрави рибите. Това са ГЛУПОСТИ - прапарати и лекарства се слагат само когато рибите ви са болни!

-    Рибките, които купувате трябва да знаете какви са. Продавачът с най-голямо удоволствие ще ви осведоми, разбира се: ще каже името им, как остават малки, как ядат всичко, как не са агресивни, как се гледат много лесно при всякакви условия. Всичко това, разбира се, са пълни глупости. Така ще каже, къде ще ходи, нали иска да ви вземе парите.

- Рибите имат по 2 латински имена, не по едно. Бъдете сигурни какво купувате.

- Няма риба, която да се казва Малави. Това е езеро в Африка. Там живеят няколко десетки вида риби, които се отглеждат в аквариум.

-    Рибите не ядат всякаква храна. Всеки вид има различни изисквания. Но каквито и да са, те със сигурност не включват чернодробна, суха дафния, ‘витаминозни’ цветни люспи (които се продават, ако не знаете, на едро по 10 лв. за чувал) и други подобни боклуци, които задължително ще се опитат да ви пробутат. Хубавата храна е маркова и се продава в запечатани кутии с големи цветни етикети.

-    Рибите не се отглеждат ‘лесно’. Те просто могат да умрат след 3 дни. Надеждата е да си купите пак.

-    Растенията не са ‘водорасли’. Те също имат по 2 латински имена. И моля ви, проверете ги поне за охлюви и за черна брада преди да ги вземете. Виждал съм безскрупулно да се продават растения в такова ужасно състояние, че…

В заключение

Не вярвайте! За бога, не им вярвайте. Сред продавачите има и дългогодишни, опитни и съвестни акваристи, но на сто само един е такъв и разбира какво говори. С увеличаването на вашите знания постепенно сами ще можете да преценявате доколко може да се вярва на човека срещу вас, но за сега разчитайте на книги, форуми, интернет и купувайте само от магазините и търговците от пазара, за които във форума има положителни отзиви.