Акваскейпи и техните автори

1. Aquascape of the Month: September 2008 "Pinheiro Manso" by Filipe Oliveira"Казвам се Филипе Оливейра (FAAO), на 33 години съм,живея в Опото(Португалия).Започнах с аквариумното хоби преди осем години,но не с растителни аквариуми.Тогава растителните аквариуми не бяха често срещано нещо и нямаше толкова информация за тях както е сега.Сещам се ,че по него време бях виждал само в интернет снимки на такива аквариуми и си казвах ,"О господи!Толкова са красиви!Как ги правят тези аквариуми?" ,чудих се дали са истински тези растения или пластмасови.Това ме вдъхнови да започна да гледам растения в аквариумите си,но за нещастие нямах голям успех.През 2005 се сдобих с първия си "истински" аквариум в смисъл не сферичен или малък.Беше 240 литров и видях в него придизвикателството да си направя моя първи растителен аквариум...или поне така мислех!

Експериментирах с много и различни растения и си спомням че променях концепциите често.  Подържах аквариума без CO2 и торове няколко месеца и резултатите бяха доста различни от това което очаквах.Аквариума не вървеше добре.Но съм доста търпелив човек и не се отказах от предизвикателството лесно.Казах си ,"щом другите могат и аз мога"!

По него време започнах да търся всякаква информация от мрежата и се научих да се уча от грешките си.Тогава започнах да разбирам къде греша и какво е необходимо за да се отглеждат здрави растения.Спрях да слушам какво ми казват в специализираните магазини и насочих вниманието си към хора с опит.Тогава разбрах че търговците в магазините се интересуват само да ти продадат стоката си ,а не им пука дали ще живеят растенията ти.От там започнах да разчитам само на себе си и това какво съм научил от други хора.Първа стъпка беше подходящото осветление, после се сдобих с някои торове, започнах да подавам CO2 (DIY) и започнах да си подбирам растения. Импулсивно купувах растения, не само каквито ще присъстват в концепцията ми. Никога не съм се тревожил за хардскепа, слагах камъни и дървета както ми хрумне. По-късно научих, че не съм знаел за "Златното Правило", мислех че най натуралистично ще е ако подреждам пропорционално.Все още новак в хобито ме застигна страхотен успех.През 2006 спечелих първо място и Best of Show на конкурса AGA Aquascaping Contest за категория голям аквариум и второ място за категория малък.Голям щастливец съм че живея в страна където природата ни заобикаля от всички страни. Когато бях хлапе си играехме в горите където винаги приситват дървета. Сега като си припомня винаги ме налягат носталгични чувства. Тези мои спомени изиграха голяма роля в създаването на един от акваскейпите ми. Посветих този скеп на Pinheiro Manso и спомените ми за детството където си играехме в горите с приятелите.
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Това е втората концепция от темата  ландскейпа с дървото.Първата която създадох(на първата снимка) нарекох Syrah planura се получи добре ,но исках да подобря формата на дървото.Както и да е ,не исках да правя копие на първия акваскейп,затова втората концепция разкрива дървото в по близък план ,с повече детайлност и по добри пропорции със различните растения за преден план.За да създам хубаво подводно дърво ми отне повече от месец за намиране на подходящо парче корен.С повече търпение за да се получи дървото както го виждате работих с няколко различни парчета корени.Беше важно дървото да е в правилни пропорциии с аквариума и акваскейпа.Кръстих скейпа Pinus pinea (Pinheiro Manso - на португалски)

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


  


 


 


Техники използвани в акваскейпа

Захващане на мъха

Ползвах 3 различни парчета корени,за да сглобя едно голямо дърво.Не ми беше за първи път да моделирам дърво,затова успях да избегна някои грешки които направих при първото.

Много е важно мъха да се захване по такъв начин,че всяко стъкче да се хване само за тънките клончета на дървото.Ако не успее да се хване ще започне да расте настрани и да пада или виси от дървото и ще стане трудно за подържане.

С времето мъха се разстила и става гъст,отдолу отслабва и започва да изтънява и умира.Затова е много важно масата на мъха де е закрепена на повече различни клончета на дървото.Проектиране на оформлението

Опитах се да предам изпъкнала форма на оформлението,за да изпъкне основния елемент-дървото.Субстрата и разположението на скалите са много важни за поддържане на фокалната точка, която отново е дървото.Идеята ми бе голямо дърво на върха на хълм.Докато правех снимките насочих светлина към стената зад аквариума,за да се подчертае цялостната форма на оформлението.Подръжка и почистване

На всеки две седмици добавях по малко Utricularia graminifolia ,за да не избуява и да скрива скалите,които подчертават контура на субстрата.Мъха просто се подстригва за да се даде закръгленост на дървото.

Изрязването на мъх винаги е огромен риск.Изисква се голямо внимание.

Невъзможно е да отстранят малките изрязани парченца мъх от аквариума,затова подстригвах много внимателно.

Utricularia graminifolia изисква трудолюбиво почистване ,защото корените и са плитко и може лесно да се изкорени ако не сте внимателни.Големите предизвикателства

Когато се канех да започна първото оформление с дървото,някои хора ми казаха че е невъзможно за изпълнение с растенията ,кото съм подбрал.Аз съм упорит човек и никога не се отказвам от идеите си.Заключителни мисли

За да създадете акваскейп ви трябва страст,време,отдаденост най вече и трябва да изпитвате удоволствие правейки го.Планирането е много важно.Три месеца планиране е по добре от 3 месеца ровичкане.По възможност използвайте правилно и качествено оборудване и продукти,те няма да направят чудеса ,но ще ви помогнат в начинанието много.
: 29.10.2008г 14:02ч


Picture From My Childhood

by Slobodan Lazarevic

Представяне

Казвам се Слободан Лазаревич, познат сред акваристите и приятелите ми като Лаза. От Белград съм, столицата на Сърбия (бившата република Югославия,  Югоизточна Европа). Член съм на акваристичните форуми по света с ник Octopus или OctopusBG. Увлякох се по растенията и рибите преди около 30 години.

Днес акваристиката е моя бизнес и хоби, обсебен съм от нея. Аквариумите са моя любов и начин на живот. Селектирам сладководни риби, растения, корали и също така съм акваскейпър. Имам изобилие от аквариуми. Заемат по-голямата част от мястото ми за живеене, място което жена ми нарече "зелената къща на Лаза"(Laza's Green House)Акваскейпинга мe интересува от доста време насам, дори още преди да се сблъскам с термина "акваскейпинг". Като студент, освен от селекцията на риби се интересувах и от акваскейпинга. Някои холандски аквариуми, които бях виждал, както и ранната работа на гн.Такаши Амано ми направиха огромно впечатление. Особено неговия натурален (nature aquarium stile) стил ме заинтригува много. Затова аз се насочих към създаването на мой собствен стил, разбира се вдъхновен от споменатите по горе оформления. Ето защо възнамерявам да пресъдам някои картини от природата, които са в главата ми, като ги направя възможно най-реалистично изглеждащи в аквариумите ми. Ето защо някои колеги определят акваскейп стила ми като "Хипер реализъм"(“Hyper-realism”)Днес повечето ми внимание е насочено към Риф кийпинга (Reef keeping),но не съм се отказал от акваскейпинга и преодично се старая да правя по 1-2 оформления на месец.Работата е там че акваскейпинга ми действа успокояващо.

Нано акваскейпинга(Nano(aqua)scaping),е нещото което правя последните няколко години.Nanoscaping-а не изисква много свободно време, нито някои специфични материали, които трябва да се използват за създаването му.Въпреки това имам и някои големи аквариуми подредени по същия начин както някое нано.Оформянето на PICTURE FROM MY CHILDHOOD

Целта ми бе да направя нещо малко, но в същото време да въздейства и отразява точно красивите ландскепи които съм виждал.

В този конкретен случай, бях вдъхновен от картина от детството ми, която все още виждам ясно в съзнанието си. Аз и приятелите ми от детството често играехме не това място, което беше обградено предимно от гори. Три огромни камъка едва се забелязваха на върха на гората. Както и де е за нас тези камъни имаха някакво мистично излъчване, бяха специални. Дори си спомням една легенда разказвана ми от баба, която разказваше за някакви създания като елфите, които могат да се видят вечер до тези скали.

Много години по-късно се върнах там и взех няколко камъка от тези скали.

Така изникна в главата ми идеята на нов сетъп.


 


 


 


 


 


 


 


  


Техники използвани в акваскейпа

Със сигурност хардскейпа е най-важното нещо в оформленията ми до сега. На дъното сложих кварцов пясък с фракция по-малка от 0.5мм.

В аквариума ползвах само 3 различни вида мъх като растения. Единия от тях е местен вид, който наричаме Serbian minimoss. Расте близо до родния ми град, захванат по камъни близо до потоците. Имайки предвид, че мъха е подводен през повечето време в годината, отдавна реших да го пробвам в аквариум. Трябва да кажа, че останах доволен от него, но определено обича по-ниска температура. Освен Serbian minimoss, ползвах и "Star moss" както и "Fissidens moss". Беше ми много трудно да устроя аквариума с тези мъхове, така че да постигна реалистичност на оформлението. Този вид скейпинг изисква много търпение.

Не съм правил предварителни скици преди скейпинг процеса, разчитах единствено на това, което си представях в главата си.

Може би обръщам прекалено внимание на всички дребни детайли, затова тези мои аквариумчета изглеждат по-добре на живо отколкото на снимка. Нямам опит като фотограф, затова което виждате на снимките са максималните ми възможности.


 


 


 


 


 


 


 


 Големите предизвикателства

Голямо предизвикателство за повечето акваристи е да направят хубаво оформление в малък аквариум. Целия процес изисква много търпение, умения ивнимание към детайлите. Правил съм няколко съвсем различни наноскейпа(Ел Лазариньо на снимката по-горе), но трябва да подчертая, че тези скейпове(PICTURE FROM MY CHILDHOOD и MINI IWAGUMI) бяха най-голямото предизвикателство за мен до тук. Те са и най -малките които съм правил.

Другото трудно нещо е, да успееш да подържаш дълго време толкова малко аквариумче (20мл.). Бавния растеж на растенията също е от значение.Трябва да се подберат само бавнорастящи растения, за да подържат концепцията непроменена възможни най-дълго време. Следователно всички бързорастящи не са подходящи за аквариум с такива размери. Затова ползвам предимно мъхове, защото те дори на слаба светлина растат бавно и изглеждат в добро здраве. Периодичната всекидневна смяна на вода също не остава на заден план, аз ползвам вода за смяна от по-големите си, вече стабилизирани растителни акравиуми, като така избягвам и появата на алги.Заключителни мисли

Развиването на акваскейпинга е доста ускорено през последните години. Очевидна е разликата в качеството на концепциите от тези преди няколко години. За съжаление това е и причината да виждам много сходни и подобни акваскейпи в различни аквариуми. И моя съвет към новите скейпъри би бил да се опитват да правят нещо оригинално, а не да се ползва техниката "копи-пасте". Акваскейпа е много широко понятие, достатъчно широк , че всеки от нас може да покаже различна оригинална идея. Успеха в акваскейпинга се дължи на необходими основни, а понякога дори и напреднали познания по природни науки, опит и разбира се, много креативност.

За мен акваскейпинга е начин за релаксация, бягство от скучните неща с които се сблъскваме всеки ден.Това е един различен свят на въображението ми. Странно е за мен понякога как може акваскейпинга да отклонява вниманието ми изцяло от обичайните проблеми и ми покаже красотата на цял един свят на тишина и креативност. След всеки успешен Setup направен в някои от аквариумите ми, аз се чувствам много, много по-добре.

 August 2008 Aquascape of the Month

______________________________________________

Raquel

by Ricardo Rosa


 


Моето име е Рикардо Роса, от Португалия съм, на 25 години. Работя като акаунт мениджър в телекомуникационния сектор. Живея в покрайнините на Лисабон.

Моят опит с аквариуми започна през април 2007 г., когато купих първия си 60cm аквариум с някои риби. Тогава започнах да участвам във форуми за да науча нещо за сладководните аквариуми. Тогава видях първите снимки на растителни аквариуми и си казах "как възможно да се направи нещо толкова квасиво и реалистично". Вярвам, че тогава черпих вдъхновение от моя сънародник Филипе Оливейра. Аз съм от хората, които вярват, че ако други могат и аз мога. Реших да се уча как да направя аквариум с растения, сходно изглеждащи като тези в природата. Реших да почна с Goggling shops, специализирани в акваскейпинга магазини, където намерих магазин на име "Naturline". Незабавно посетих магазина и там намерих хора, от които научих 90% от това, което знам за акваскейпинга (Благодаря ви Франциско и Фернандо Фреире).Те са ме вдъхновявали винаги да се стремя да търся хармония и съвършенство когато правя акваскейп. Акваскейпинга не е само мое хоби, а и зависимост.Акваскейп вдъхновения

Не мога да кажа че този аквариум съм го планирал.Това е моя първи аквариум с такива размери. Просто исках да имам аквариум във всекидневната, а Ивагумито винаги ме е очаровало, затова избора ми беше лесен.

Вдъхновение взех по малко от всички ивагумита, които съм виждал.

Поради типичния вид на стила, аз исках да направя нещо малко по-различно.

Концепцията кръстих "Raquel", на жена ми, която се казва Ракел. Защото това беше единственият начин да се постигне съгласие за това, че ще имаме аквариум в стаята.Техники използвани в акваскейпа

За хардскейпа използвах "Драконов камък"(dragon stone). Искам да изкажа специална благодарност помогнали ми за хардскепа, Франсиско от "Naturline " и Андре Силвестър. (Голяма aquascaper от Португалия).

Използвах техниката наречена "златното правило", разположението на камъните е такова, че върховете им сочат към ъглите на съда.Това е опит да се създаде възможно най-естествено излъчване .По отношение на подържането, използвах растения,които не изискват много такова.Големите предизвикателства

Най-голямото предизвикателство беше борбата с алгите, която спечелих благодарение на метода с честата смяна на водата. Правих частични смени всеки ден преди работа.Съветът ми към начинаещите е, винаги да планират какво искат да направят, да си направят скица как трябва да изглежда оформлението, като хардскейп, растения, риби и чак тогава да се захващат за работа.

Заключителни мисли

Друг мой съвет е да се чете всичката безплатно представена информация в интернет за акваскейпинга, има предостатъчно написно от което можем да научим доста неща. Във форумите има акваскейпъри винаги готови да помогнат със съвети и препоръки.

След като "сме готови да започнем, имам още едно нещо, което никога не трябва да бъде игнорирано,една от най-големите тайни за подържане на красив и здрав акваскейп е частичната смяна на вода. Растенията не са "глупави", в техните естествени хабитати постояно има приток на прясна вода, затова в аквариумите също трябва да им я усигурим за да са винаги здрави и красиви. Знам, знам че всекидневната смяна може да е истинки отегчително нещо, но кой казва че е лесно.Относно бъдещите ми проекти в началото на месеца направих нов акваскейп, който нарекох "Mahé Island", надявам се да имам още много в бъдеще. Старая се да бъда иноватор и да правя неща, които не са виждани до сега."Mahé Island"


Вдъхновението:
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


July 2008 Aquascape of the Month

______________________________________________

Silence, ça pousse

by Dimitri Roger 


 


  


 


 


Казвам се Димитри Рожер. Живея в малко градче близо до Орлеанс, Франция. На 30 години съм, работя като "млад мениджър" в агро индустрията. Понеже обожавам растенията и градините, логично за мен е да създавам градини в аквариумите си. Правя растителни аквариуми през последните 4 години. Сдобих се с 240 литров, когато се установих в новия си дом през 2004г.

Модератор съм на раздел "растителни аквариуми' във френския форум Aquagora, в който си организираме всяка година конкурс на френските растителни аквариуми(CAPA). Голямо удоволствие за мен е да споделя страста си. През годините съм завързал доста приятелства и ще се възползвам случая топло да поздравя всички които ме познават. В интернет пространството се подвизавам с ник Kookaburra, това е име на австралийска птица, както и заглавие на френски комикс.

Правя аквариуми за да внеса в дома си частица от природата. Европейските жилища често не осигуряват много пространство за озеленяване, но исках да внеса колкото се може повече растителност в дома си. Бях доста малък когато се влюбих в растенията, помня че помагах на баща ми в неговата градина. Винаги подбирахме растения които да подържаме през цялата година. Но бързо градината станя тясна за голямата ми страст.

В аквариумите намирам удовлетворение задоволяващо до голяма степен тази страст. Това е начин да правя своите градини в малко ограничено пространство.Акваскейп вдъхновения

Моето вдъхновение идва от "холандския стил" или по точно това което ние французите наричаме "les jardins a la fracaise" или "френският стил" отнасящ се за наземните градини и отличаващ се с добре организираните и геометрично оформени растения с голям контраст от цветове .Една от най-известните наземни градини във "френски стил"е Chateau de Versailles:

С моя акваскейп се опитвам да предам V форма на бекграунда. За да предам повече контраст направих и обратна V форма на преден план с Glossostigma elatinoides, по този начин се опитах да постигна симертичност на оформлението.Техники използвани в акваскейпа

Нека обясня защо се старах да постигна "Перфектна симетрия" в акваскейпа. Исках да изненадам зрителите, които трябва да видят пропорционалната симетрия "Златното правило" в този скейп изградено от растения. Исках да покажа нещо различно. Геометрията на скейпа отговаря идеално на идеята ми да направя водна градина във "френски Стил"Бих искал да кажа, че причината да не използвам корени или камъни в скейпа не е нарочно, а по скоро случайно. Понеже направих този акваскейп през 2004, а по него време беше много трудно да намериш хубаво парче корен или камък в магазините във Франция, което днес вече не е проблем.Подбор на растенията и подръжката им

Подбрах растенията така, че да получа максимален контраст в аквариума, да се получи като красива експлозия на фойерверки. По този метод, трябваше да намря точното положение на групите растения. А това никак не е лесно при ранния растителен аквариум. Трябваше добре да помисля за формите на листата на растенията, цветовете и да предвидя кое как ще се развива с времето.

Подстригването и подържането са на принципа по който се подстригват чемширите във френските градини, така че да се постигнат заоблени форми. Подстригвах редовно докато достигна желаната форма и размер на масива.

Големите предизвикателства

Най-трудното нещо,освен постигането на формите които желая,беше да успея да направя така,че като дойде момента за снимка на аквариума всички растения да са в перфектна форма.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Заключителни мисли

След този акваскейп, ми се иска да пробвам някой от другите стилове акваскейпинг. Това ми е първото оформление и трябва да се развивам защото има още какво да се научи. Така че когато реша да направя "nature aquarium stile" или "холандски",ще науча нови методи , които трябва да възпроизведа в моето виждане за акваскейп.  Мисля че да отворите съзнанието си за другите стилове,освен любимият ви, е единствения начин да се развивате в това хоби.

Лично за себе си,ще продължа да се занимавам с растителни аквариуми, намирам огромно удоволствие в това хоби,а това е значимото за мен.

May 2008 Aquascape of the Month

______________________________________________

My Homeland by Lam Phuoc Thanh


 Моето име е Лам Фук Тан,на 43 години съм. Запалих се за първи път по хобито през 1994г. Тогава случайно имах възможноста на живо да видя един професионално направен аквариум в лобито на един хотел. Гледката беше невероятно красива и ме заплени. Тогава си мислех, че е невъзможно в аквариум да растат и живеят растения, но този аквариум ми доказа обратното.

Дори и днес, още помня красотата му.

По -късно прочетох книгата "Светът на природния аквариум". Растенията ми станаха доста интересни и исках да науча повече за тях. За съжаление по него време нямаше много източници на информация, както и неоходимите неща за съдаване на акваскейп по магазините. Интернет не беше толкова популярен, колкото е днес. Липсата на информация ме затрудняваше много, но в никакъв случай не ме обезсърчаваше.

Оставих хобито за известно време, заради работата си и липсата на свободно време, но през 2002 започнах отново и така до днес продължавам.Акваскейп вдъхновение и стил

Този скейп кръстих "My homeland". Идеята за него дойде от невероятно красивите ландскейпи на моята любима страна. Виетнам е непрестанен източник на вдъхновение за мен!

Акваскейпа е в стила на Такаши Амановия "Природен Аквариум"(Nature aquarium stile), като присъстват корени и камъни събирани от местности из Виетнам.

Подбирането на материалите за скейпа е базирано на "златното съотнощение". Целта на камъните е да оформят скейпа в 3 части, като по средата се оформи поточе. Дърветата и растенията са базирани в лявата и дясна част като напомнят джунгличка.

Не съм използвал никаква специална техника при създаването на акваскейпа, използването на дългостеблени растения е сведено до минимум за да улеснява почистването и подържането на аквариума, което правя веднъж в месеца. Другите видове растения не изискват никаква подръжка.

Миналата година за първи път участвах в ADA contest."My Homeland" влезе в 100-цата, като зае 62 място. Тази година гледам напред към нов проект и не виждам причина да не участвам пак.Проблеми и предизвикателства

Най-голямото предизвикателсто беше да успея да подържам растежа на растенията както искам. Моя избор за грижа за растенията са продуктите на ADA. Растежа на някои видове като Болбитис и Криптокорини не беше лесен за контрол.

Дриг проблем макар и минимален бяха алгите, които се показваха от време на време, но бързо се справях с тях. Съжалявам само, че алгите се показаха точно когато трябваше да снимам аквариума за конкурса.

"Химиотерапия" по моя домашна рецепта ме избави от водораслите много бързо, имаше някои странични ефекти върху растенията, но растежа бързо се възстанови.

Подържането на оформлението ме притесняваше. В началото в акваскейпа, растенията не бяха правилно подредени. На по късен етап щяха да нараснат и объркат всичко. Най-използваните растения в скейпа са болбитис и криптокорина. Докато другите растения се развиваха бързо, листата на тези два вида потъмняваха и загниваха, затова ми трябваше повече време докато се оформи акваскейпа. Повечето акваристи мислят че така растенията загиват, но не е така. Особено криптокорините искат повече време за да се климатизират към новите условия.Снимки от други мои акваскейпи