Използване на дърво за декорация

Използване на корени и клони като декоративни елементи в аквариума

Всички сте виждали в интернет снимки на красиви аквариуми, които са декорирани с различни парчета дърво и изглеждат много естествено. Дървото наистина е отлично допълнение към аквариума, но за да се избегнат неприятни инциденти трябва да се имат пред вид някои неща.

автор: miTko

1. Избор

За поставяне в аквариум са подходящи само мъртви части от дърво. Живата дървесина е непригодна, тъй като отделя сокове/вещества, които могат да бъдат токсични и да нарушат крехкото равновесие в аквариума. Обикновено за целта се предпочитат корени, тъй като имат по-атрактивна форма и са по-устойчиви на гниене, което на практика означава, че са по-дълготрайни под водата. Водолюбивите дървета (например различни видове върби), растейки покрай водоеми, пускат корени и във водата. Точно те се смятат за най-устойчиви на гниене. Разбира се могат да се използват и други части освен корените - например парчета от дънери или причудливо усукани клони. Престоя на открито и атмосферните влияния до голяма степен намаляват съдържанието на вредни вещества в дървото, но въпреки това се смята, че смолистите дървета и тези с голямо съдържание на дъбилни вещества не са подходящия избор за аквариум.

Много акваристи използват корени или дънери от лоза. Поради подрязването, старите лози образуват изключително интересни форми и са много атрактивни в аквариума, но изгниват сравнително по-бързо от останалите корени.

От повечето акваристични магазини можете да закупите т.н. мангрови корени - това са корени от мангрово дърво. То расте във водата и неговата дървесина е изключително плътна и устойчива на гниене. Недостатък на тези корени е само, че едно средно голямо парче струва към 20 лева.

Личен опит: Около 5 години в аквариума ми престоя корен от бор, който обаче беше от мъртво, изкоренено дърво, престоял на открито години. Ръчно бях отстранил кората.

2. Отделяне на кората и гнилите части

Кората и гнилата дървесина са нежелателни в аквариума, освен от естетични съображения и затова, че биха отделили вещества, несъвместими с аквариумната среда. Кората (ако още не е паднала) обикновено се отделя лесно. Под нея често се намират различни организми (насекоми, паяци,червеи...), а също гъби и плесен - все неща, които не бива да попадат в аквариума ви. Ако не се отдели лесно, трябва да се отстрани принудително - това често става по-лесно след накисване/варене. Гнилата дървесина има гъбеста структура, лека е и се троши лесано с ръка, което не е харктерно за здравото, сухо дърво. Тя трябва да се отстрани изцяло!

По това време вече трябва да имате идея как съответното дърво ще стои в аквариума ви. Така, че вземете ножовка или трион и отрежете частите, които смятате, че няма да са ви нужни - оформете го какво ви харесва.

3. Промиване, варене, киснене

Следва промиване на дървото с цел да се отстранят прах, кал, пръст и др. Повърхността се изтърква с твърда, неметална четка (бел. редактора: Може и метална, стига да не прекалявате с търкането).

След  това дървото се поставя в подходящ по размери съд, в който се залива с вода и се вари. Освен за дезинфекция, дървото се вари за да може да поеме вода и да стане по-тежко - за да потъва на дъното на аквариума, а не да плува. Времето на варене е 1-2 часа за постигане на достатъчно наситен цвят.

След сваряването идва  времето на продължително киснене в чиста вода вода. 2-3 седмици обикновено е достатъчно, като водата се сменя ежедневно. Това се прави, за да може всякакви вещества да могат да се отделят от дървото и то да се накисне хубаво, ако все още плува.Разбира се, дървото трябва да е затиснато с тежък предмет(неметален,камък или плоча,например) за да не изплува. Кисненето продължава, докато дървото започне да потъва само, без тежест.

Личен опит: Аз заливам дървото с вряла вода и го оставям да кисне в нея до другия ден. Тогава го  изтърквам с твърда четка,ако е необходимо - с остър нож, измивам и отново заливам с гореща вода. Процедурата се повтаря 2-3 дена след което си кисне в студена вода, сменяна всеки  ден, докато започне да потъва. (бел. редактора: Все пак бих препоръчал варенето)

4. Заключителни процедури

Вече потъващото дърво може да се дезинфекцира в бледорозов разтвор на калиев перманганат за  половин час, след което се промива и е готово за потапяне в аквариума.

Към различните корени и клони много лесно се прикрепят различни водни мъхове и папрати. Това придава незаменимо естествен изглед на цялата композиция.

5. Проблеми

Често, но не винаги, по дървото в аквариума започват да се появяват странни образувания. Могат да  бъдат под формата на белезникави отделни петна, лигав слой, кафеникави налепи и др. Това не е повод за притеснение - живеещи в аквариума микроорганизми намират благоприятна среда за живот върху "новото" дърво и образуват колония. След време биха изчезнали и сами, но анциструсите са много полезни в случая, защото поддържат завидна хигиена на повърхноста на дървото.

Потопеното в аквариума дърво продължава да отделя различни вещества и в началото може да оцвети водата в леко жълтеникав оттенък. Влиянието на тези вещества в мека вода ще е по-чувствително, отколкото в твърда. Скромният ми опит показва, че във вода с KH=10-12,GH=15-20 и pH около 7 досега не е имало проблеми. Можете да продължите кисненето на дървото извън аквариума за да намалите описания ефект.