Десетте грешки на начинаещият акварист

1. Купуваме си рибките едновременно с аквариума. Най-често срещаната грешка, купуваме аквариумът, цялото му обурудване, растенията и рибките наведнъж. В най-честият случай много от рибките умират от стрес и рязка промяна на средата. Рибките се пускат не по-рано от две седмици след пускането на аквариума.

2. Пренаселването на аквариума. Типична грешка, всеки начинаещ акварист в началото е прекомерно ентусиазиран от новото си хоби, купува все нови и нови рибки които вижда в магазина и на пазара. Освен че аквариумът е пренаселен, рибките често са напълно несъвместими като видове и това често води до заболявания и загуби.

3. Несмяна на вода. Много начинаещи акваристи погрешно смятат, че водата не трябва да се сменя редовно, а е достатъчно само да се долива. Все още понякога се среща остарялото схващане за “старата вода”. Много от старите акваристи също робуват на този мит. При несменяне на вода се получава концентрация на соли и отровни вещества, която бавно убива рибите и растенията. Ежеседмичната смяна на 1/3 от водата е задължителна!

4. Водата се сменя с непрестояла, директно от крана, или пък се купува бутилирана. Това е грешка- във водопроводната вода има разтворени хлор и други газове. Водата трябва да престои преди смяна минимум 12 часа. Употребата на бутилирана минерална вода е недопустимо заради голямото количество разтворени в нея минерали и други вещества.

5. Прехранване на рибите. Класическа грешка. Храненето на рибите е забавно, а самите риби нямат рефлекс да се спират, те обикновенно са склонни да се тъпчат до пръсване.Това води до затлъстяване, безплодие и скъсяване на живота на рибките, освен това излишната неизядена храна опасно замърсява водата.

6. Спиране на техниката за нощта. Филтрацията трябва да работи денонощно! В никакъв случай не трябва да се изключва за повече от 1 час защото колонията от бактерии която населява филтъра започва да загива, освен това рибките имат нужда от деноношна циркулация на водата.

7. Генералното почистване. Много начинаещи акваристи имат склонност да пререждат аквариумът си прекалено често, един път месечно по една или друга причина всичко се вади, промива, прережда и запуска наново.Това често се прави при първоначална поява на водорасли или други проблеми характерни за нов аквариум.Това е много голяма грешка, при такова генерално почистване системата се растартира и всичките завъдени с толкова труд полезни бактерии умират.Много по-добре е да се изчака търпеливо да минат началните неприятни етапи отколкото да се рестартира.

8. Прекалено често и прекалено старателно промиване на филтърният материал. Филтрите освен физическо почистване на водата изпълняват много важна биологична функция заради колониите полезни бактерии заселени в тях, тези бактерии трябва да се запазят максимално при почистване на филтъра. Добре е когато се промива гъбата на филтъра това да става в аквариумна вода предварително извадена в кофа, в никакъв случай да не се ползват дезинфектиращи препарати или изваряване. Ако няма възможност за промивка под аквариумна вода филтърният материал се заплаква с хладка вода от чешмата, не е нужно прекалено старание при този процес!  

9. Неправилно третиране на заболяла рибка. В този случай най-честата грешка е използването на няколко препарата едновременно, без да се изчака да се види действието на поне един от тях. Резки големи смени на вода или пък несменяне изобщо, неотделяне на рибата в карантинен съд. Какво трябва да се направи: Точно диагностициране на болестта, изваждане на рибката от общият съд в карантинен, прилагане на правилното лекарство в точно указано доза и начин на приложение. Водата в карантинният съд да е с параметрите на общият за да няма стрес при пренасянето. Наблюдават се всички останали риби за развиване на симптоми на заболяването. Винаги да се търси съвет на по-опитен акварист или търговец- има достатъчно начини да направим това.

10. Рязка смяна на водата.  Много акваристи смятат, че могат да сменят един път почти цялата вода на аквариума и след това да не се занимават около месец или два. Това е огромна грешка, която разрушава балансът в аквариума и практически рестартира системата. Шокът от рязката смяна на показателите може да убие рибите и да увреди растенията. Смяната на вода трябва да е регулярна и редовна.