Как да опазим рибките си живи, здрави, щастливи и красиви?

автор Longalon


Тук дебело ще бъде подчертано, че е по-добре рибките да бъдат предпазени от заболяване, отколкото да се лекуват. Много от болестите се лекуват трудно. Някои са нелечими. Други оставят трайни последствия върху организма на рибата. Най-правилно е да насочим усилията си в предпазване от проблемите, за да имаме здрави и красиви обитатели на нашите аквариуми.


Това означава, че редовно трябва да следим основните параметри на жизнената среда, като температура, твърдост, киселинност, соленост и т.н. Да прилагаме рационално хранене. Редовно трябва да аранжирате жизненото пространство за намаляване на напрежението в отношенията между обитателите му, както и за подобряване на общата хигиена. Кристално чистата, наситена с кислород, ярко осветена и притежаваща силни окислителни свойства вода сама по себе си се явява бактерицидна.


Първо трябва да се информираме максимално добре за вида рибки, които сме си избрали да отглеждаме. Какви са условията в естествената среда на този вид. Какви са допустимите граници, в които можем да движим параметрите на водата. Ще можем ли да доближим условията в нашият аквариум максимално близко до естествените?


Не трябва да се отглеждат заедно риби хищни и мирни риби. Добре е да се отглеждат видове, които със своите изисквания и качества или се допълват или не се изключват.


Когато купуваме риби трябва много да внимаваме. Всички риби в магазина трябва да изглеждат здрави (да са енергични, плуващи нормално, да нямат деформации, да имат апетит). Аквариумите да са чисти, водата в тях да е бистра. Рибите, които сме избрали, трябва да са с форма, каквато е описана в…….Не купувайте прекалено малки рибки. Прочети повече.

Преди да пуснете рибите в нов аквариум се уверете, че азотният цикъл е стартирал успешно, като замерите поне нитрити. За аквариуми в които не са пускани култури нитрифициращите бактерии, азотният цикъл е действащ след 3-4 седмици. Прочети повече.

Съобразете броя на рибите с обема на аквариума. Всяко претоварвано води неизбежни проблеми. Рано или късно аквариума се претоварва и катастрофа може да се предизвика от съвсем дребни неща. Прочети повече.


Винаги трябва да се спазва карантинният период от 2-3 седмици. Той важи за растения, за риби и за всички останали живи организми. Преди да се пуснат в общия аквариум рибките или други организми, задължително трябва да преседят в карантинен съд, който да им осигури достатъчно добри услови на живот. Болестите няма откъде да дойдат, освен с новите придобивки или храната.


Живата храна, която ще даваме на нашите любимци трябва да подбираме много внимателно. Добре е да знаем от кои водоеми е ловен планктонът (циклопсите, дафниите, ротаторите и др.). В него не трябва да има риби. Тубифекса и хирономуса е добре да се промива няколко дни, преди да се дава за храна. Въпреки това последните две храни са рискови.


При транспортирането на риби трябва да се внимава, те да не бъдат подложени на температурен шок. Рязка смяна на температурата. Същото важи и за прехвърлянето от един аквариум в друг. Дори и да се налага преместване във вода с по-ниска температура, това трябва да става постепенно.


Трябва много да се внимава какви газове могат да постъпят, при аерацията на аквариума или дори само с допир до водата. Опасни са газ за горене, аерозолен лак за коса, миещи и почистващи препарати, органични разтворители-етер, ацетон, толуол, цигарен дим. Различни отрови, например за хлебарки.


Аквариумът никога не се почиства с препарати. Те са отровни за рибите и винаги остават по стъклата или филтърната гъба, колкото и да ги изплаквате след това. Прочети повече.


Рибите редовно трябва да получават разнообразна и качествена храна, затоплена до температурата на водата в аквариума. Замразената храна се размразява. Никога не се дава мокрена един път и изсушена „суха храна”. Размера на гранулираната храна трябва да е съобразен с размера на рибите. Порасналите вече риби се хранят един път на ден, шест дни в седмицата (без видовете имащи нужда от повече храна). След хранене не трябва да остава не изядена храна. Дори рибите трябва да са останали съвсем леко гладни. Прочети повече. 

Непрекъснато трябва да се грижим за функционирането на филтрите, аератора и всички поддържащи системи в аквариума. Необходимо е филтрите да се почистват редовно, като се внимава да не се унищожат нитрифициращите бактерии. Филтърът или аераторната помпа никога не се изключват. Прочети повече.


На рибите и особено на растенията трябва да се осигури светлови ден, който да е оптимален за аквариума и обитателите в него. Осветлението е важно за растенията също както и тъмната част на деня. Тъмнината осигурява на рибите и растенията време за почивка. По време на тъмната част от денонощието трябва да се внимава, особено в аквариумите с много растителност. На тъмно растенията консумират кислород и отделят СО2. Това може да доведе до драстични промени в параметрите на водата и да причини смъртта на някои или всички обитатели в аквариума. Прочети повече.


Редовно трябва да се подменя част от водата в аквариума. Около 25% всяка седмица. Смяната зависи и от това колко е заселен аквариумът Ви. В днешно време има препарати за отстраняването на почти всички елементи от водата. Въпреки всичко те не са достатъчни. Прочети повече.


Ако има биещи се риби в аквариума, трябва бързо да се намери разрешение. Дори да не изглежда опасно и да мине с много леки наранявания, риска от инфектиране на нараняванията е реален и може да доведе до усложнения.


Ако има риби, жертви на агресия и заболяване, които явно не могат да бъдат спасени, трябва да бъдат извадени от аквариума, преди да са умрели.


За да не се пренесе заразата от тропическите риби в нашите води е необходимо умрелите риби, преди да се изхвърлят, да се поставят в 4% - ов формалинов разтвор или 70% разтвор на спирт, а може и да се поставят във вряща вода за 15-30 минути.


Неизличимо болните риби не се оставят в аквариум в никакъв случай. Подлагат се на ефтаназия. Колкото и коравосърдечно да звучи, това е най-хуманният начин. На болната риба ще бъдат спестени мъките и ще бъдат опазени останалите риби.


Нека е ясно, че грижата за чист и добре работещ аквариум е най-доброто средство срещу болестите.