• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 08:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Имам 3 канистъра и 3 вътрешни на по-малки аквариуми и всички са Ехайм а колегата ти е дал имена на другите видове като не пренебрегнеш и препоръката му за броя риби в аквариума.

sunshine_167

Благодаря ще последвам съвета ви :)

whitewitch

Здравейте! Ние сме с аквариум 30л., в който има общо 4 рибки с размер 5-7 см (златна, черен телескоп, перлена оранда и една, която е червено и бяло). Имаме едно голямо живо растение, което е зелено- червено (извиняам се за обяснението, но незнам името). Филрата ни е гъба, камъче и външна помпа (най- обикновения начин за филтрация), но мисля да се замисля за нещо вътрешно, защото много бучи и не съм сигурна че чисти водата хубаво. Температурата в момента е 24 градуса измерена с външен термометър. Преди около 2 седмици всички риби станаха някак по унили и реших, че е от по- високата температура, защото в къщи се повишиха градусите. Но от около седмица орандата седи много често на дъното,  а днес почти не става. Отделих я, но идея нямам какво и се случва затова ви моля за помощ. Не виждам някакви външни промени, освен че сутринта като я видях да ходи до тоалетна изкара нещо като мехурчета. Сега като е отелена май малкко повечко се движи, но не с голяма промяна. Черния телескоп откакто го имаме все си предпочита да се крие и често седи на повърхноста. Не се сещам за други подробности, скоито да обясня.... Моля, да ми помогнете как да рзбера какво се случва! това, което ми прави впечтление е че другите 3 рибки си плуват по- добре сега като махнах орандата....

zambo

Четири златни в 30л. е консерва , а не аквариум . Аераторче с гъба не може да пречисти отпадъците им . Имаш два варианта - сменяш вида на рибите или сменяш аквариума с поне 150литров. 
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

whitewitch

Е нали има значение размера, те са мънички... поне това, което четох е че на сантиметър трябва литър вода или не е така?! И затова, че е тясно ли оранфата се държи така?
В магазина от където взехма шарената и орандата в 40л. живеят поне 10 рибки... е нищо им няма на тях, много странно... те си престват водата по същия начин и не изглежда да им е тясно! Много съм объркана.... МОля ви, помагайте
И много благодаря предварително!

zambo

http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/akvarium-sas-zlatni-ribki-za-nachinaeshti/
Много полезна статия , макар да не съм много съгласен с някои от твърденията , за начинаещ собствник на златна рибка е безценна със съветите си .
Правилото сантиметър на литър не важи за едрите видове риби.
Съветвам те от този магазин да не пазаруваш . 
Анатоли
175л. Rainbow Fish

Асен Евгениев

Цитат на: whitewitch - 24.03.2011 21:10
в 40л. живеят поне 10 рибки...
Те са за продаване, никой не си прави труда да им създаде подходящи условия за
растеж и нормално съществуване. Ти не прави така.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

whitewitch

Много благодаря! А евентуално с какъв вид рибки мога да ги сменя?

zambo

http://aquariumbg.com/fish.php?fish=220
Тук са описани много видове рибки . Разгледай и си харесай нещо според характеристиките им . Като за начало се спирай само на тези видове , които изискват малък обем аквариум и не са много претенциозни към условията . След време , когато се понаучиш и започнеш да си усещаш аквариума , може да си вземеш и претенциозни обитатели .
Анатоли
175л. Rainbow Fish

whitewitch

Може ли да сложа една бета на мястото на тези? Въпреки,ч е детето ми иска лилава риба и ако може да ми препоръчаш направо някой вид с лилав цвят....А и какво да ги правя тези златните душици :( Орандата обаче пак си седи на дъното, а телескопа седи повече на повърхноста, златната седи на дъното и само една се движи :( Орандата си я държа отделена, но като гледам никакаъв ефект. Вчера обаче с отделянето имаше ефект за всички. Вече тотално се обърках.... до преди седмица две не има беше тясно, ако е от това... след това нещо взе да им се случва. Възможно ли е по- голенмия проблем да е това че филтъра не чисти хубаво, а не толкова това че им е тясно?
Много съм благоданра за помоща  :-)
: 25.03.2011г 11:11ч
Цитат на: akapulko - 25.03.2011 02:36
Те са за продаване, никой не си прави труда да им създаде подходящи условия за
растеж и нормално съществуване. Ти не прави така.

На мен прото ми е странно как така онези риби там си плуват едно хубавичко и нищо им няма при все че са много, а моите еди унилии, неплуващи.... затова си мисля, е са болни и още повече след като видях орандата да изхожда нещо като мехурчета и изпражнението и беше бяло прозрачно... гледам да ги следя и другите....все имам чувството, че са болни :(

zambo

Дали са болни или не , немога да кажа нищо . В повечето зоомагазини рибките живеят при екстремни  условия и в неподходяща среда . Начинът им на гледане е по-различен от този в домашния аквариум .
Бетата е добър избор , но може да гледаш само една рибка . Детето дали ще е доволно ? Има много разновидности на бетите . Трябва да видиш какви наличности има в магазините .
Анатоли
175л. Rainbow Fish

Rosko

Моите златни рибки живеят с скалари,трихогастери от 3-те вида,каракуда,мряна,зебра,сомове и нищо им няма .Даже едната е съвсем малка а другата е голяма.

galina_pencheva

16.06.2011 19:56 #252 Last Edit: 16.06.2011 22:08 by Caxapa
Здавейте!
В началото на месец Май ми подариха 3 златни рибки различни размери! В началото ги гледах в престояла вода, а след това ме посъветваха да им купя анти-хлорови капки и да слагам.  Започнах да слагам и някакви биобактерии. Гледам ги в аквариум 12 литра, но слагам 8-9 литра. В началото на месец Юни ми умря най-голямата рибка внезапно! Сега от 1-2 дни гледам най-малката рибка, че взе да побелява от опашката към главичката, неиска да яде и лежи настрани на дъното на аквариума и понякога само си отваря устичката! Сменям им водата на 3-4 дни! МОЛЯ ВИ ЗА ПОМОЩ! *SORRY*  *dontknow*  :-( :-(

tomatomov197

Много грешки си допуснала , но най-важно е , че аквариума е крайно недостатъчен като размер дори за 1 златна рибка  :-(
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

galina_pencheva

Ако е за правописните грешки съвелявам. А за грешките с рибките и с болната рибка незнам какво да правя  :-( Кажете ми, дайте ми някакъв съвет  :-(