• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.04.2020 20:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум със златни рибки за начинаещи

Започната от Георги, 18.11.2005 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Георги

Темата е информативна и затова е заключена (21.09.2011)

Аквариум със златни рибки за начинаещи

Преведено от http://aqarium.ru/article.php?m=33
Превод: Георги


Аквариум:
За тях трябва аквариум с обем най-малко 40-50 литра. Златната рибка достига размери 15-20 см, затова даже една рибка не трябва да се гледа в по-малък аквариум. В такъв аквариум можете да гледате няколко малки или 2 пораснали златни рибки. Естествено, колкото по-голям е аквариумът, толкова по-добре - в него рибките ще растат по-бързо и ще се развиват по-жизнени, здрави и оцветени.

Филтър:
Помпичка за въздух няма да свърши работа. Необходим е добър филтър, защото това са доста "замърсяващи" риби, процеса на преработка на храната при които е много бърз т.е. акат доста много.

Създаване на нов аквариум:
Златните рибки обичат да ровят в камъните и да ги разместват, дори да ги лапат - пословични са с лакомията си. Затова се препоръчват речни камъни - по-едра баластра, за да не могат рибите да се задавят с някой камък. Камъните и грунда трябва да се промият много добре. След като подготвите дъното, налейте водопроводна вода, престояла едно денонощие.

Светлина и отопление:
Светлината е нужна за да можете да наблюдавате рибките си. Една малка лампа е достатъчна за целта. Ако ще отглеждате и растения в аквариума, нека лампата е малко по-силна. Отопление не е нужно златните рибки издържат почти до замръзване на водата.

Растения:
Ако искате можете да използвате живи растения, но златните рибки няма да им позволят нормално развитие на повечето от тях. Може да се използва явански мъх или всякакви растения със здрави, твърди  листа (колкото по-широки толкова по-добре, например Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, Microsorum, Bacopa, Valisneria, Egeria). Ако не ви се дават пари за поддържане на декоративния вид на аквариума, сложете изкуствени растения или изобщо не слагайте.

Други обитатели:
Златните рибки се отглеждат САМО с други разновидности златни. С никакви други рибки! Единствените други животни, които могат да живеят с тях са охлювите ампулария и то толкова големи, че рибките да не могат да ги налапат и вентуално да се задавят. Всеки друг вид рибка или ще тормози златните или ще бъде тормозена от тях, или няма да й понесат условията в аквариума. Това правило няма изключения!

Избор на рибките:

Чак след като новият аквариум е престоял една-две седмици с пуснат филтър, можете да купите рибите.

1. Разгледайте рибите в магазина. Има ли умрели? Ако да не купувайте от такъв магазин.
2. Разгледайте рибката, която ви е нужна. Обърнете внимание на това как се държи. Ако е активна, ако плува без да се клати странно - вземайте.
3. Разгледайте очите на рибката. Трябва да са ясни и незамътени. Ако роговицата е мътна, значи или е болна или сляпа.
4. Разгледайте плавниците. Те трябва да са вдигнати (разперени), ако са свити към тялото рибата е болна или стресирана.
5. Огледайте рибата отвсякъде - уверете се, че няма паразити, загнили плавници и др.
6. При купуването се убедете, че продавача опакова найлоновия плик с рибата в непрозрачен плик. Рибата трябва да се транспортира на тъмно за да се избегне стресиране. След като стигнете у вас, потопете плика в аквариума за 5-10 минути, за да се изравни температурата в плика с тази в аквариума. След пускането на рибката я наблюдавайте внимателно 2-3 дена.

Хранене:
Има огромно разнообразие от храни в продажба. Ако ще я храните с гранулирана или суха храна, я накиснете във водата за минута. Неразмекнатата храна може да нарани стомаха й, и рибката може да изгуби способност за нормално плуване и хранене. Не хранете рибките си много - неизядената храна ще изгние и развали водата. Давайте им толкова, че за 2 минути да изядат всичко. Един ден в седмицта не давайте храна - нека се прочистят, това е много полезно. Ако отидете на почивка не се притеснявайте - спокойно можете да ги оставите гладни за 2 седмици, от глад няма да умрат.

Смяна на водата:
Сега, седмица след като у вас вече има златна рибка, трябва да се погрижите за смяна на част от водата. Седмично сменяйте от  20%-30% от водата. Водата трябва да е престояла минимум 1 денонощие. Преди смяната сифонирайте грунда, за да оберете с маркучето нечистотиите и почистете филтъра. След това добавете свежата вода.

Георги

Развъждане на златни рибки

Преведено от http://aqarium.ru/article.php?m=34

Процесът отнема много време, така че се подгответе за чакане. Ето няколко препоръки:

1. Преди всичко на двойка риби е необходим минимум около 80 литров аквариум (20 галона).
2. Развъдният аквариум трябва да е засаден с растения.
3. Рибките трябва да са не по-млади от 3 години, младите риби могат просто да се откажат от хвърляне и оплождане на хайвера (обозначават го с една дума - нерест).
4. За узряването на хайвера трябва друг аквариум 20 литров (4-5 галона).
5. Не забравяйте да се запасите с храна за малките.

Едит: Мъжкият се отличава по наличието на пъпчици по хрилните капачки и по първия лъч на гръдния плавник.
снимки:
Е добре, имате всичко нужно, пристъпваме към развъждането. Преди всичко трябва да направите следното: 4 месеца предварително понижете температурата до 15,5 градуса по Целзий. След това я повишете до обичайните 21-23 C. Това ще бъде сигнал за рибките за размножаване.

Определяне готовността за хвърляне и оплождане на хайвера.

Готовия самец се покрива с бели точки, а самката става почти кръгла. Той постоянно я гони из аквариума, понякога повреждайки плавниците й. След толкова гонка самката започва да пуска стотици (сотни) хиляди зрънца хайвер, които покриват дъното и увисват по растенията. Самецът ги опложда, вследствие на което водата леко побелява. Цялата процедура отнема четири часа, след което за вас започва тежката работа.

Оплоденият хайвер трябва да се премести в специален аквариум, иначе родителите ще обядват с него. Оплоденият е бледо жълт, неоплоденият е мътно бял. Белият трябва да се махне - развива плесен много бързо. Затова ви трябва 20 литровия аквариум запълнен с вода не повече от 15 см. Инкубационният период е не повече от седмица, обикновено 5 дена при температура 18-21 C.  Примерно на 4-тия ден в зрънцето се появява черна точка, а на 7-мия - личинки, които се закачват за растенията. Жълтъчният мехур стига за 3 дни на малките личинки.

След това трябва да се хранят. Микрочервей, надробени скариди, варен жълтък (с него много внимателно - замърсява водата бързо). Хранете три пъти на ден - сутрин, през деня и нощем. Отделяйте остатъка от храната за да не се замърсява водата. Малките растат много бързо, така че трябва да се сортират по размер. Ако сте направили всичко правилно, за награда ви очакват много приятни часове в компанията на тези красавици.

vmd_monstera

Цитат на: "Георги"Развъждане на златни рибки

Преведено от http://aqarium.ru/article.php?m=34


Определяне готовността за хвърляне и оплождане на хайвера.

Готовия самец се покрива с бели точки, а самката става почти кръгла. Той постоянно я гони из аквариума, понякога повреждайки плавниците й. След толкова гонка самката започва да пуска стотици (сотни) хиляди зрънца хайвер, които покриват дъното и увисват по растенията. Самецът ги опложда, вследствие на което водата леко побелява. Цялата процедура отнема четири часа, след което за вас започва тежката работа.

Оплоденият хайвер трябва да се премести в специален аквариум, иначе родителите ще обядват с него. Затова ви трябва 20 литровия аквариум запълнен с вода не повече от 15 см. Инкубационният период е не повече от седмица, обикновено 5 дена при температура 18-21 C. Негодният хайвер трябва да се отдели. Примерно на 4-тия ден в зрънцето се появява черна точка, а на 7-мия - личинки, които се закачват за растенията. Жълтъчният мехур стига за 3 дни на малките личинки.

След това трябва да се хранят. Микрочервей, надробени скариди, варен жълтък (с него много внимателно - замърсява водата бързо). Хранете три пъти на ден - сутрин, през деня и нощем. Отделяйте остатъка от храната за да не се замърсява водата. Малките растат много бързо, така че трябва да се сортират по размер. Ако сте направили всичко правилно, за награда ви очакват много приятни часове в компанията на тези красавици.


От една седмица двете златни рибки се гонят като за размножаване (както по-горе е описано) от малки са свикнали на 23-24 градуса - така са израснали в момента са на около 3 години това сигнал за размножаване ли е и трябва ли да вдигна температурата.

delleto

Здравейте, не знам дали е тук мястото на въпроса ми но не мога да се оправя в този сайт. Баща ми е купил аквариум много малък 8 литра без филтри и др. с две малки златни рибки- лъвска глава. Вече една седмица ги гледам и им няма нищо, но днес забелязвам, че рибките стоят на неподвижно повърхността и почти не се местят. Бихте ли ми казали какво им е  и какво да направя за да си останат живи. Храня ги със люспи пускам по 2 на ден в аквариума така са казали на баща ми в магазина. Дъното е покрито с миди но не вярвам да са глътнали някоя защото са големи. Благодаря предварително, може да ми пишете на d_deleto@abv.bg

valnata

Точно тук е мястото, да се върнеш малко по-нагоре, и ще видиш какво е необходимо за гледането на златните риби. :-) В тези 8 литра нямат шанс за оцеляване.  :-)

colorful_

Мм преди няколко седмици си купих малка златна рибка, много красива, но аквариума и е кръгъл и не много малък, но не е и от най-големите  :-(  само една е рибката и е малка, много добре си плува в аквариума, но горе пише че трябва да е по голям, а тя вече си е с този. Да купя ли по голям или да си остане в този ? Защото според мен не й е малък, но както кажете вие.  :-) а и някой казват че водата трябва да бъде около 27 градуса  %) а други казват около 20 ?  :buff: и аз незнам вече какво да правя %) моля ви отговорете :-(

vasso

Няма никаква нужда от толкова топла вода. Може даже да не слагаш нагревател. При 20 градуса ще се чувстват отлично. Кръглите аквариуми не са подходящи. Ако можеш си вземи голям правоъгълен аквариум,в който може да добавиш още риби. 80-100 литров ще е добре като за начало.Златните искат много обем. Съветвам те да помислиш сериозно и да направиш всичко както трябва, за да нямаш проблеми. При добри условия златните могат да станат наистина огромни и да живеят дълго. Рибата само се мъчи в този аквариум сега.Успех! :-)

colorful_

Благодаря  много ! :-) Ще ви послушам и ще взема по голям аквариум  :-)

di4i

Здравейте!И аз съм начинаещ,но с голямо желание  за отглеждане на рибоци.Имам аквариум 17л (за сега),в който отглеждам 2 бр.златни рибки.Заедно са от около 1 месец,но забелязвам че едната постоянно гони и хапе другата.Има ли и други такива случаи или моята е някаква злоба?Ако някой знае нещо да пише,че се каня утре да върна проклетията в магазина

valnata

Прочети по-горе в темата от колко голям аквариум имат нужда златните риби. Тези 17 литра стават за гледане на скариди. Рибата не е виновна. Много им е малък този аквариум. :-)

metodi_velichkov

Здравейте, колеги :) Прочетох, че златните рибки като хвърлят хайвера трябва да се премести в отделен аквариум - 20 литров, пълен не повече от 15 см. Може ли направо да ги сложа в един 50 литров, който имам и след като хвърлят хайвера да ги преместя в общия и евентуално пак ли трябва аквариума, в който остане хайвера да е пълен с вода не повече от 15 см.
Благодаря Ви предварително *privet*

raiko

Няма ограничения за обема на аквариума при размножаването на златните рибки.Желателно е да е поне 50 литра- зависи от размера на рибите. Не е задължително и дълбочината да е до 15 см. Няма никакъв проблем да е например 50-60 см. Добре е дъното на размножителния аквариум да е покрито с предпазна решетка за да не могат рибите да си изядат хайвера.Обикновено рибите хвърлят хайвера рано сутринта и след това те трябва да се отделят и да остане само хайвера.Ако сменим по-голям процент вода с малко по-ниска температура,това може да стимулира рибите за размножаването.Успех! :-)

metodi_velichkov

Благодаря много на колегата за изкючително бързия отговор :) Ще пробвам отново след време, че след първото хвърляне го изядоха набързо тези лакомници, а пък и не бях подготвен, де :) Благодаря отново *DRINK* *privet*

valnata

Ти може да си мислиш, но истината е, че 10-20-50 литра не стават за златни. Може да си ги мъчил година или две.. целта не е да ги задържим живи  в буркан цяла година, нали? *CRAZY*

И пиши на кирилица!

Megsity

Чудя се дали някой може да ми отговори на следния въпрос.
Преди 2 дни умря 1-на от златните ми рибки!  :'( Когато я взех в ръцете си,забелязох,че в нея има хайвер.Чудя се, защо е умряла.Знам,че зл. рибки се нуждаят от пространство,но тя живя в езерце с около 550-600 литра с още 15 зл.рибки / 2 сомчета / 2 шарана Кои / 1 обикновено шаранче.
Мисля,че им е добре така. Възможно ли е да е умряла заради по-високата температура при пускане на хайвера?  *dontknow* Моля Ви помогнете ми,за да не се повтаря това! :'( :'( :'( :'( :'( :'(