• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 20:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Модераторите - права и задължения.

Започната от Stas, 09.11.2005 11:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Георги

Да, Виолета - също така е и място, в което преди да пишеш трябва да помислиш какво и как ще кажеш :)
Веднага се набива на очи примера от същата тема - quote на цялото мнение на Николав с един ред отдолу "съгласенсъм100%" ...

Longanlon

Пенчо, я ми кажи кога съм трил постове извън FAQ?

Цитата, който Niki даде на моите думи е показателен за отношението ми - налага се понякога да се модерират новобранците във форума, които идват от дивия запад на останалите форуми - там са свикнали да се карат с всичко живо и да спамят колкото си искат. Това в първата седмица, докато усетят, че тука не е като там и след това всичко си идва на мястото - започват да гледат как се държат останалите и да им подражават т.е. форумът се самомодерира и намесата става почти излишна. Е, неувиращи глави винаги има, но за сега общо взето не виждам такива тук.

За модератора кефа е да знае, че има власт да прави много неща и да вгорчи живота на всеки потребител, но просто да не му се налага да го прави.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

Тук мога да кажа, че си абсолютно прав, лошото е, че наистина има неувиращи глави, а хубавото е, че не влизат всеки ден.

vrp

Цитат на: "Longanlon"

За модератора кефа е да знае, че има власт да прави много неща и да вгорчи живота на всеки потребител, но просто да не му се налага да го прави.
Както и всеки потребител може да вгорчи живота на модератора ,
стига да знае къде да го намери.

dido

Хехе, търсите под вола теле. Не съм видял тук вилнеещ модератор. Въпреки опитите на доста нови членове да обърнат форума на чат или на рекламна агенция. Но ми е странно - защо за тях не става дума когато се опитвате да набиете канчето на лонги  :?:  :?:  :?:

Longanlon

Цитат на: "vrp"
Както и всеки потребител може да вгорчи живота на модератора ,
стига да знае къде да го намери.

8)  аре пък чак всеки... то да не е толкова лесно: и ние сме се правили търкал в младежките си години - къде с камъни и дърве, къде с каквото бог дал  8)

Колкото до това, дали трябва да има диалог по темата - адмирирам всякакви подобни инициативи. Колкото повече хората си говорят един на друг, толкова по-малко искат да се псуват и да си чупят главите. И толкова повече - да се черпят бири.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Както обещах ще си кажа кое предизвика тази полезна според мен дискусия. Ето един отговор, който Nikolav е забелязал, както и аз:

Цитат на: "Longanlon"etg, нещо се заяждаме виждам и дори не ни е за пръв път, ама това си е твое лично мнение и няма да ги трия. лошото е, че въщност не казваш нищо определено и полезно на човека, който пита за тия неща.

Предполагам, че Etg трябва да е благодарен, че поста му все още си стои там където го е постнал. :)

Тъй като според мен Лонги не беше съвсем прав последва моя отговор:

Цитат на: "Stas"
Цитат на: "Longanlon"... не казваш нищо определено и полезно на човека...
+
... etg е напълно прав - всичко много зависи от умението на аквариста...

Лонги, извинявай друже, но си противоречиш! А и не си модератор, за да плашиш потребителите с изтриване на постовете им. Май си взел нещата твърде присърце. :)

Longanlon: Я пак провери  :D

...

Това със синьото е промяна в моя пост, нанесена от модератора. Мисля - съвсем неудачно.
Не се сърдя, но ми се струва, че е редно да се въздържаме понякога.

И така, мойто мнение по поставените въпроси:

1. Кога модераторът има право да изтрива мнения?
Само и единствено в случаите, които вече Ники посочи, а именно - използват обидни и нецензурни думи, не използват кирилица след изрично предупреждение и още един случай - когато потребителя специално е помолил.
2. Кога има право да променя или допълва съдържанието на потребителски мнения?
Общо взето никога. Има само два случая, които считам за оправдани в това отношение: предупреждение за кирилица или за обидни и нецензурни думи, както и по молба на потребителя, в случай че е необходимо. Може би при умишлено разводняване на някоя тема биха могли да бъдат изтрити част от постовете (понякога има постове, съдържащи само емотикони), но след съгласие на потребителите.
3. Какво не бива да допуска? Имам предвид съдържание на постове, теми, тон и т.н.
Ами гореизброените случаи са нещата, които трябва да избягваме.
Не бива да се допускат и сериозни отклонения от темите, но това става всеки ден по няколко пъти.

Накрая: според мен най-важен е добрия тон и доброто възпитание. Хората, които не умеят да спазват правилата май не са добре дошли. Ролята на модератора е възпитано да помогне на потребителя да се адаптира към условията на, бих казал, нашия форум.

С най-приятелски чувства към Лонги - нищо лично. И аз греша, признавам.
Нека всички модератори помагаме на Ники да запази форума на високото ниво, на което се намира в момента.

Stas

Цитат на: "Longanlon"
Отговарям за себе си:
1. когато си иска
2. когато намери за необходимо
3. каквото не го кефи

Да не забравя! Това нали не го казваш сериозно?

Vojda

Да кажа и аз нещо по темата!Няма друг такъв форум като този(поне аз не съм виждал!),в който хора,българи,непознати(до този момент)да си помагат и правят услуги в стил майка Тереза!Тази "биосфера" е уникална и ценна поради това си естество,но очевидно е възможен и лек,клонящ към минимален! дисбаланс.Че е частен сайт,частен сайт е,но и че е форум,форум е!!!Призовавам всички да пием дружно по бира(аз лично го правя на всяка обедна почивка :wink: ) и да изгладим ненужните дразги?!

Longanlon

Напротив Стасе, напълно сериозно го казах. Аз до сега действам точно по тая методика. Въпросът е, че това, което ми се иска и което ме кефи очевидно съвпада с това, което Ники иска да вижда като резултати във форума. Гледам да поддържам някакъв ред в темите, събирам статии за FAQ и Книги и документи, юркам хората да пишат и да превеждат, аз пиша и превеждам - не защото има правила, които ми казват, че трябва да правя всичко това, а защото ми харесва да го правя.

Синьото пък беше просто леко и шеговито, но необходимо според мен напомняне. Че го правиш на въпрос означава единствено, че не си осъзнал какво и защо ти напомням, за което аз съм си единственият виновен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

niky


NikolaV

Цитат на: "niky"...Затова и модераторите са избрани за определени теми, в които мисля, че са с по-големи познания от останалите...
Е, са разбрах на Longanlon и dido къде им е другата сила... rofl  rofl :lol:

Longanlon

Бе доколкото съм забелязал на една-две ракии и ти и другите не се давате  :D  Пък Кимби - само стой та гледай  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Тази дискусия явно е предизвикана от персонално "кръстостване на шпаги" между модератор и юзър. В повечето форуми има нужда от ограничаване на това какво може и какво трябва да прави един модератор, но съм забелязал, че в този форум това просто не е нужно - случаите на злоупотреба с модераторските права са пренебрежимо малко и като цяло форумът върви чудесно само благодарение на възпитанието и културата на пишещите и на самия факт, че ИМА модератори (нещо като сдържащата сила на ядреното оръжие  :lol: ).
Тъй че не виждам причина нещо да се променя - форумът отива на добре и не е зле да си спомним стария принцип "Не променяй нещо, което работи".  :wink:  :lol:

Legion

offtopic
Цитат на: "Boby_"... "Не променяй нещо, което работи".  :wink:  :lol:
По този принцип е направено трабанчето :D  :lol:  :P Най-яката кола на всички времена love  love  love