• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 04:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо растенията ми не се задържат

Започната от Stupid_boy, 08.11.2008 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stupid_boy

проблема е че не мога да завъдя читави растения!
хора, казвайте къде греша.
светя според стандартите, пробвал съм с повече и с по-малко, няма резултат.
пробвах с СО2, с  разни торове, с какво ли не, няма резултат.
пробвал съм всевъзможни комбинации, няма резултат.
или растенията ще изгният, или черна брада ще ги нападне и изяде ( за нея благодаря на евгени ), я нещо друго ще ги унищожи.
единствените все още оцеляващи са маримото, но и те са понападнати от брадата и колкото и да са корави, май и те се сдават.
днес изхвърлих 'тревите', които би трябвало да са много устичиви, а донесох бакомба акватика.

преди това, последно внесената лудвигия за малко подивя, но последните дни гледяам че и тя се дава.

рибите са в отлично здраве, което до някъде ми пречи да си направя изводите. гледам аквариума 'уж' според всички изисквания ( дори уж помагам на растенията ), но резултата е друг.

кажете: за кое да помисля и кое евентуално да коригирам. писна ми да сменям растенията. само броя риби няма да сменям.

DJBamby

Най вероятно имаш много риби и даваш прекалено много храна. А параметрите на водата в аквариума знаеш ли ги?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

Boromir

Кажи си стоиностите н водата и коко литра е аквариума?
Shrimp Breeding Lover

Stupid_boy

Boromir, аквариума е 24 литра, пише го в подписа ми.
DJBamby, да много са, но се опитвам да се грижа както трябва за тях. с рибите проблем нямам. може това да влияе на някои растения, но за мен е необяснимо защо вляе на всички. дори уж лесните не виреят. дори 'железни' папрати загиват.

единбствения параметър, който меря само в случай на потенциален проблем, е стабилно pH около 7.2-7.3. в последно време се вдигна до 7.5, имам обяснение защо. обаче не мисля че това е проблема.

Stas

Гледай сега... Брадата ти е пряк резултат от количеството риби!
На кого ще благодариш не знам, но тя няма да вирее, ако нямаш органика в излишък.
Освен това подозирам, че вътр. филтър създава едно прилично течение в аквариума, което помага на брадата да се храни.

Колко ти е дебелината и размера на грунда?
Колко време на ден светиш?

Като цяло в 24 литра да завъдиш растения си е висш пилотаж.
Не знам как подаваш СО2 и как ториш, но на 24 литра дозите са много сложни.
: 09.11.2008г 01:01ч
А сега в ролята на модератор:
Прочети Правилата на форума! Тема с подобно заглавие може да бъде изтрита, т.к. заглавието не носи информация за съдържанието, т.е. не е описателно. Бъди така любезен да си редактираш първия пост и да опишеш проблема с няколко думи в заглавието на темата.

Ant0n86

Виждам, че си писал да не коментираме броя на рибите, и че няма да ги намалиш, но и според мене проблема идва точно от там. Просто ако търсиш решение на проблема с растенията - най-вероятно е това - прекалено много органика. Специално за брадата, както Стас ти казва, органиката има решаваща роля. Освен това според мене появата на черна брада е пряко следствие на недостъчно сифониране и смяна на вода.

igenov

Извинявам се, че ще повторя колегите, но има едно (макар приблизително) правило: на сантиметър риба - литър вода. Ако сметнеш твоето съотношение ще разбереш за какво става въпрос. Другото са ти го казали. Успех!

Stupid_boy

промених заглавието, дано сега е по-ясно
действително вилтъра създава леко течение, но без него няма да може да дръпне нищо. не се бях замислял че течението може да е причина. дори експериментално съм установил, че ако го намаля, брадата тръгва повече. не противореча, опитвам да 'мисля на глас'. със сигурност обачев филтърния му обем е малък.
органика мисля че имам малко, но може и да се лъжа. поне се опитвам да държа чисто.
дъното е около 2.5см, с камъчета около 2-3мм. взети са от магазин за животни, не са мозайка.
светя по 12 часа, от 9 до 21.
за дозите, да, напълно съгласен съм, сложно е. за това след тестовия период спрях.
сифонирам веднъж седмично, понякога и по-често, като сменям по 10 литра вода.

'благодарението' е по повод на това, че с негово растение вкарах брадата. преди това нямах, а по растението имаше добре прикрита такава. явно имам подходящи условия, но преди това я нямаше, а сега няма оттърване. на периоди е, понякога изчезва почти напълно, понякога тръгва много добре.

------
уффф, кога ще си завърша ремонта на хола че да си взема нормален аквариум  :'(

GrandePippo

Не може хем вълка, хем агнето......

Натъпкал си аквариума с риби. Буквално си го претъпкал. Абсолютния максимум според мене са десетте ти неонки. Ти превишаваш препоръките за гъстота на населението в пъти.

Рестарт според правилата и след четене на статиите за начинаещи.

Поздрави!


NO CARRIER

Поддържането на по-голям брой риби се компенсира лесно с по-честа смяна на водата. Друг е въпросът, че те няма да си достигнат максималните размери. По-специализирани лампи имаш ли? Гро-лукс, аквастар? При мен имах случай, докато не смених обикновената луминесцентна с аквастар, нещата почти не вървяха.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stupid_boy

имам, едната е акварел. имам и резервни, може да пробвам с 2 такива. намирането на такъв размер специализирани лампи също е проблем.
за размера на рибките, разменям ги или ги подарявам доста преди да го достигнат. наясно съм че мога да ги гледам само докато са малки.

всъщност, има още един позорен факт, за който не се бях замислял до сега. откакто сме в този апартамент, много трудно задържаме и саксиини растения, без значение в кое помещение са. да не кажа дори че не успяваме. не търся полтъргайст, но сега свързах 2-те неща.

blagoy

10 литра вода не е ли прекалено голяма смяна?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

GrandePippo

Голяма е. Около 50% или повече, защото в 24 литров съд водата е не повече от 17-18 литра. 10 литра си е доста, доста много. И рибите му много.....

Нищо чудно и грунда да не е подходящ. Както колегите споменаха вече и течението е силно. По моему рестарт по правилата.

Boromir

Грунда не само не е подходящ,а е и малко за растения!
Shrimp Breeding Lover

Stupid_boy

водата е 24 литра без тази в грунда, съда е по-голям. реално сменям около 8.5-9 литра ( около 9 литра ми е подготвителния съд, обикновенно остава по мъничко ). дъното няма как да го вдигна поради чисто естетични причини. течението е леко, но го има и е постоянно. рибките няма начин да поемат посока към тоалетната, мисля че е ясно. ако се разредят естествено, да, но не и принудително. март месец направих типичната  грешка с желанието и пренаселването, сега си нося последиците. рестарт няма да помогне, защото растенията никога не са могли да се задържат. най-много да изчистя брадата, но нищо повече ( и това не е малко де ). по-креативен съвет от този би бил 'по-голям аквариум', както вече споменах, включен е в бъдещите планове.

Similar topics (5)

28216

Публикации: 3
Прегледи: 1976

16239

Публикации: 15
Прегледи: 8214

3974

Публикации: 14
Прегледи: 4999

48670

Публикации: 3
Прегледи: 2555

3927

Публикации: 5
Прегледи: 2752