• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Трябва ми помощ с ландшафта в аквариума.

Започната от advanced, 27.12.2014 14:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

advanced

Здравейте, дано въпросът ми не е задават твърде много пъти в този форум.

Имам си аквариум от 3 дни (след 20 години прекъсване). 300 литра е и мисля да отглеждам пасаж от неонки  и няколко 3-4 трихогастера. Имам осветление от 3 пури по 60 вата. Мога да изключвам и включвам ако са в повече.
Сложих най-ситния кварцов пясък който открих за дъното. Целта ми е да направя аквариума поне 90% в зелен цвят. Искам абсолютно да покрия всичко в зеленина. Освен пясъка искам и гърба на аквариума да не се вижда от широколистни водни растения. Предпочитам да отгледам растенията от стръкчета, за да мога да моделирам бавно докато получа търсения резултат.

Моля дайте идеи кое с кое растение може да се съчетае. Не познавам изобщо водните растения.

Благодаря!



sVGNsali

Здравейте.
Добре дошли във форума и в хобито  :-)
Аквариума има огромен потенциал.
Бих могъл да дам пример за растенията, но преди това, да спомена, че за да се получи желаният от Вас ефект на зеленинка, трябва подходящо осветление, подаване на СО2 под налягане и торене с макро и микро елементи. Темата е много обширна, има доста писано и накратко иска много четене - това, ако сте на "вие" с растенията.
Преди да нагазите в дълбоките води, бих препоръчал корени, камъни аранжирани според вкуса. После малко мъхове. В добавка по цялата задна линия микрозориуми. Комбинацията с нифодеис също е добра.
Факта, че сте избрали дребна фракция ще затрудни нещата, защото може да предизвика гниене на корените на някои/повечето растения. Може да се наложи всичко да накачите на камъни/корени.
Не е зле да споделите технически данни - размери аквариума, техника и др..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

advanced

Благодаря за бързият отговор. Аквариума е 150 / 40 / 50h. Имам 300 вата нагревател (китайски) и вътрешен филтър с флейта (китайски). Умишлено не вложих пари в по-скъпа техника, защото съм сигурен че няма да остане в този вид и ще купувам други.
Колкото до декорацията ще сложа и огромен корен от японска лоза и няколко големи камъка. Ако трябва по-едра фракция мога да покрия повърхността със 1-2 см.
Не открих нищо с думичката: нифодеис ? Как се пише на латински?

sVGNsali

Да, пропуснал съм буквичка - извинявам се => http://aquariumbg.com/rastenia/Nymphoydes%20sp.%20Taiwan
За тези размери, ще трябва канистър - външен филтър.
Грунда нека остане така, след време може да се мисли в тази насока.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

saxon

 ''широколистни водни растения''-Hygrophila corymbosa/Лимонче/,Echinodorus amazonicus и още много други

_777_

Ето ти един сайт от където можеш да си избираш растения по различни параметри,като започнеш от региона в който виреят,температурни изисквания и т.н.Мисля че ще се ориентираш.Успех! :-)
http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

ido

Здравей.

Аз съм по-скоро ентусиаст отколкото професионалист, но да си кажа и аз.
Ако искаш кристална вода, с този филтър няма да го бъде.Казваш, че е временно но най-добре отсега се ориентирай към външен канистър.
В началото и аз бях със ситен грунд, но впоследствие се наложи да го сменя с по-едър.По-добре го смени отсега докато още е празен аквариума... :-)
А за CO-то не бързай.При мен в началото щом боднех нещо и веднага изгниваше.Преди време обаче, в един магазин ми дадоха едни хапчета, май желязо.Оттогава стана джунгла.Буквално с часове расте всичко.Осветлението обаче е малко.Някъде в сайта имаше формули.Намери ги и си изчисли колко трябва да е.

advanced

Благодаря за жокерите, изчетох доста неща след вашите насоки.
Осветлението е от 3 "пури" които в магазина ми обясниха, че единия вид е за растенията другия вид за рибите. Имам 3 тела на капака, но още не съм купил самите пури. Ако трябва да са по-специални, ще ги купя след нова година.

За растенията изобщо няма да бързам. Ще опитам първо да прихвана единични бройки и чак след това ще докупя още (уча се на търпение).

Иначе грунда изглежда така (и Спас в кадър):

saxon

Иначе грунда изглежда така (и Спас в кадър):

[/quote]
Перфектен е грунда.Ще следя темата с интерес *THUMBS UP*

Penta

Осветлението не бих го определил като слабо. Точно 60W пури няма, най-близката Т8 е 150см така че едва ли ще се побере в капака ти. Остава да са 54W T5 (вероятно GroLux/AquaStar). С едни хубави рефлектори ще се получи напълно достатъчно за едри растения, може да замениш едната пура със 865 за повече светлина (споменатите две са слабички).
Съвета ми е в началото да не се хвърляш на скъпи растения, така или иначе ще се скапят :(

П.П. Грунда е ОК.

advanced

Капака изглежда така:

Дължината на пурата е 120см. За да отразява светлината мога да го облицовам от вътре с алуминиева (печатарска) плака.



Penta

Много си добре е капака. При аквариумното осветление голяма роля играе закона за пречупване на светлината на границата на две среди с различна плътност т.е. рефлектора трябва да насочва светлината почти под прав ъгъл с/мо повърхността на водата или тя се пречупва и осветява стените на аквариума. Накратко ако не е насочващ рефлектор няма смисъл.

advanced

За този обем аквариум колко пури да сложа? И имало разлика в пурите, за водорасли и риби. Каква е логиката на това?
Вероятно някъде е написано, но още не съм го намерил за да прочета.

hunter

Цитат на: Penta - 28.12.2014 17:03
Много си добре е капака. При аквариумното осветление голяма роля играе закона за пречупване на светлината на границата на две среди с различна плътност т.е. рефлектора трябва да насочва светлината почти под прав ъгъл с/мо повърхността на водата или тя се пречупва и осветява стените на аквариума. Накратко ако не е насочващ рефлектор няма смисъл.
Много правилно  *THUMBS UP* Аз за това си направих параболични рефлектори.
Цитат на: advanced - 28.12.2014 17:22
За този обем аквариум колко пури да сложа? И имало разлика в пурите, за водорасли и риби. Каква е логиката на това?
Вероятно някъде е написано, но още не съм го намерил за да прочета.
А, за водорасли какво то и да сложиш става ама за растенията ще са ти нужни 6500к със 2700к може и 4000к но задължително 6500к да има. За рибите няма значение те могат и без лампи с други думи осветлението си е главно заради растенията. Водораслите и те само с дневна могат да си карат.  Сметни го да е 0,5вата на литър но зависи и какви растения ще гледаш.

advanced

Цитат на: hunter - 28.12.2014 18:05
А, за водорасли какво то и да сложиш става ама за растенията ще са ти нужни 6500к със 2700к може и 4000к но задължително 6500к да има. За рибите няма значение те могат и без лампи с други думи осветлението си е главно заради растенията. Водораслите и те само с дневна могат да си карат. 

Изненада ме това, че има разлика между водорасли и водни растения.
За осветлението е объркващо защото лампите, които продават за аквариуми (Sylvania) са 8500к/36w, 10 000к/36w и тн.
Има JBL 4000к/30w и 9000 K/30w.

6500k и 2700к тези са много разпространени и ги има на всякъде.

Цитат на: hunter - 28.12.2014 18:05
  Сметни го да е 0,5вата на литър но зависи и какви растения ще гледаш.

При 300 литра излиза около 150w. Повечето са 36w (Sylvania) и май ще трябва да сложа още една за 144w или 5х30w (JBL) 150w.

Similar topics (5)

29754

Публикации: 3
Прегледи: 2756

22880

Публикации: 8
Прегледи: 3122

51431

Публикации: 8
Прегледи: 3019

17744

Публикации: 2
Прегледи: 1949

11486

Публикации: 13
Прегледи: 4561