• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.05.2024 21:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тези растения ще ме побъркат!

Започната от bicho1976, 26.01.2009 12:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bicho1976

Става дума за следното, напоследък се разболях по аквариум предимно с растения.Подавам CO2 по метода с маята,осветление 0,5 на литър,таблетки за корените на JBL,течна тор на същата фирма,сифониране на грунда и смяна на 20% вода на три-четири дни.Но нещо не е както трябва,Алтернантерата хвана еленови рога,Echinodorus horisontalis Rataj още го мъча листата съвсем клюмнаха и гният,Тенелуса взе да пожълтява.По Валиснерията също забелязвам рога,кактои по анубиаса.Вчера реших(понеже четох,а май не е нужно да се чете толкова много)да увелича CO2 и заредих още една бутилка с мая и захар.Резултата днес е видимо подобрение на растенията,за сметка на рибите,Една расбора даде фира,два барбуса се въртят като пияни,сега включих аераторната помпа.Къде греша?Искам хубави растения и здрави риби.Аквариума е 90л 6 вишнави барбуса 2 ацитруса,5 тертазона,5 вече 4 расбора клиновидна.

Лора

Много често сменяш водата и най вероятно ти се е разбутал цикъла.
Кога стратира аквариума и кога пусна рибите? Кога започна със смяната на водата? Опитай да сменяш по рядко докато се стабилизира аквариума.
Тези въпроси ги задавам заради рибите, за растенията нямам идея. Може би не трябва толкова често да сифонираш. С тази смяна на вода, ти не даваш възможност на растенията да усвоят торовете, които слагаш.
За водораслите, колегите да се изкажат-не съм запозната с тях.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

bicho1976

Аквариума е стартиран авгут 2008г,преди имаше златни,но заради растенията ги махнах.Декември сложих сегашните риби.Постоянно допълвам с растения,Алтернантерата,Тенелуса,червеният лотус и егерията ги поръчах от Big Gonzo(бяха в перфектно състояние).Егерията и Лотуса са ок.Егерията я вземах заради водораслите,нали така пише бързо растящи растения за борба с водораслите.Рибите пострадаха от липса на кислород това е ясно,но как да постигна долу горе нормален баланс между растения и риби?

ata_nas

Цитат на: bicho1976 - 26.01.2009 12:44
Вчера реших(понеже четох,а май не е нужно да се чете толкова много)да увелича CO2 и заредих още една бутилка с мая и захар.Резултата днес е видимо подобрение на растенията,за сметка на рибите,Една расбора даде фира,два барбуса се въртят като пияни,сега включих аераторната помпа.

Подаваш СО2, включваш аераторна помпа - според теб какво му се случва на СО2 с тази комбинация!?

bicho1976

Аераторната помпа е включена сега ,когато рибите взеха да дават фира.

ata_nas

На 90 литра с мая и захар е почти изключено да докараш концентрация на СО2 до критично съдържание, така че да тровиш рибите!
Дори и с втора бутилка - колко балончета подаваш на секунда?

discus

Цитат на: ata_nas - 26.01.2009 14:25
На 90 литра с мая и захар е почти изключено да докараш концентрация на СО2 до критично съдържание, така че да тровиш рибите!
Дори и с втора бутилка - колко балончета подаваш на секунда?

Възможно е да направи рязък пад на pH, другото докато стане водата ще трябва да се газира.
На 90 литра при достатъчно риби и растения, може да се постигне пад на ph доколкова , че да умре риба.

bicho1976

Незнам дали е възможно да докарам до критично състояние концентрацията,но след един час работа на аераторната помпа и махане на едната бутилка с маята положението се подобри.Само единият анцитрус е проблемен,всички други риби са видимо в добро състояние.CO2 минава през вътрешният филтър,количеството на мехурчетата е доста голямо.

zambo

А мерил ли си карбонатната твърдост ?
ПХ колко е ?
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

bicho1976

Колега тестове нямам,просто в в нашият град това е табу за зоомагазините.90% от обурудване ,растения и риби са от Шумен и както споменах по горе от Big Gonzo.Няколко пъти се каня да взема тестове ,но все се отказвам.

zambo

От около месец  моите растения се скапват . Торя много , светя с 0,75 вата на литър , со2 до побеляване на рибите и растенията гладуват . От 10 дни съм се побъркал . Сменям торове , правя тестове , замервания . Водата в Плевен е толкова твърда , че калиевия нитрат не се разтваря в аквариумната вода .Общата твърдост преминава 50 градуса . Сипвам вода в колбата за замерване и слагам един грам калиев нитрат вътре . Теста отчита 0 . правя същото с дестилирана вода - тъмно червен резултат .
Много е важно да знаеш каква вода сипваш в аквариума . Това , че ториш е добре , но до растенията може нищо да не стига , защото е в неусфоима форма .
Дано да съм ти бил полезен .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ata_nas

Абе, азко знаете коло Со2 подавам аз в аквариум с растения предимно и риби...


igenov

Колега, без някои тестове трудно ще имаш перфектен растителен аквариум. Една от причините за появата на водораслите е нарушено съотношение между нитрати и фосфати. Това зъдържа развитието на растенията и дава възможност на водораслите да се хранят от неусвоените вещества. Така че, добре е да имаш поне тестове за нитрати и фосфати. Също някои растения трудно вървят в много твърда вода. Добре е и това да разбереш по някакъв начин. Успех!

bicho1976

След 36 часа нямам повече загуби на риби.Днес сложих още една 18w пура AQUARELLE в добавка на Sylvania AQUASTAR и GROLUX.Taka осветлението ми стана 0,6W на литър.Растенията започнаха да кипят,незнам дали сбърках но изрязах най-засегнатите листа от рогата на Алтернантерата.Мехурчетата на CO2  са шест на минута,но не смея да слагам и другата бутилка.При първа възможност ще се обзаведа и с тестове.

ata_nas

Шест за минута или шест за секунда?

Similar topics (5)

8661

Публикации: 11
Прегледи: 2951

27644

Започната от skDn


Публикации: 4
Прегледи: 3240

54693

Публикации: 0
Прегледи: 18582

25658

Публикации: 16
Прегледи: 5834

5651

Публикации: 2
Прегледи: 2540