• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 23:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Спасете растенията ми !!!

Започната от karata, 30.03.2006 10:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

karata

Здравейте,
имам аквариум 100л, в него имам анубиаси, криптокоринита и ехинодориуси. Всяка седмица сменям по 20л вода. По-рано слагах и на сера едни минерали за растения (не им помня името). Проблемът ми е че растенията започват да се скапват. Стеблата им стават жълти - на някои анубиаси, а на ехинодоруса листата стават на дупки и се разлагат, също така имам някви гадни водорасли по растенията (същите, които се лепят по стъклата на аквариума) Също така на един анубиас новите листенца които излизат се скапват веднага. Дъното ми е много ситен грунд. Ако някой може да  ми даде идея как да си спася растенията моля го  да ми обясни. Благодаря!

Stas

Ториш ли?
Дай данни: осветление, CO2, торене, температура.

karata

Ми какво да ти кажа - не съм торил с нищо. Незнам как да наторя, като вече си имам дъно. То нали се слага тор преди да се направи дъно. Ох незнам моля помагайте, щото ми писна да си купувам нови растения. Единят ми анубиас ми е много ценен и скъп. Големите листа са целите във водорасли, защото са много близко до лампата (много са дълги), а пък и се скапват бавно, бавно. Моля помагайте !!!

dave

Извинявай,
но нали знаеш, че спасяването на давещите се е дело най-вече на самите давещи се. Стас ти зададе ясни и конкретни въпроси. Поне на тях отговори. От вайкане полза няма.

Колкото повече информация дадеш, толкова по-добре.

Добре е и темата да се озаглави по по-информативен начин. Напр. "Проблем със загниващи анубиаси и дупки по листата на ехинодорусите", така на следващия с подобни проблеми ще му е много по-лесно да намери отговор на въпросите си.

Това прилича на дефицит на калий, но отговорът ми е напълно безполезен, ако се окаже, че под пясъка имаш една торба калиеви торове. Така, че дай инфо ...

поздрави,
Давид

Longanlon

За да се скапва анубиаса, трябва нещо повече от моментен дефицит на калий...

Без да знам данните на аквариума ти - какво осветление имаш, колко дълго свети, колко растения, колко и какви риби, какъв грунд на дъното, какви са ти показателите на водата - не мога да ти дам точен съвет, но мога да ти кажа едно - смяната на водата е хубаво нещо и е добре да се прави често, особено когато нещо в аквариума не е добре. Смяната на водата не само намалява количеството на вредните вещества във водата, с което премахва водораслите, а и набавя малки количества незаменими микроелементи за растенията. Затова започни да правиш по-чести смени - знам, че е изморително и досадно, но положителният ефект ще видиш само след няколко дни - водораслите ще спрат да се увеличават, а растенията ти ще укрепнат. Сменяй 20 л. от водата през ден.

И дай данни за аквариума си за по-точни съвети.

А да - сега видях, че си написал "дъното ми е много ситен грунд". Това никак не е добре - и анубиасите, и криптокорините, и ехинодорусите са растения с отлично развита и голяма коренова система. Те изискват добри условия за корените си, за да могат да се развиват. В грунд, който е по-ситен от 1.5-2мм водата циркулира трудно, няма достъп нито до хранителни вещества, носени от водата или от рибите (защото детритът не може да проникне в пясъка и стои отгоре), нито до кислород и корените започват да гният. Ако грундът ти е по-ситен от тия размери най-вероятно причината е в това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Longanlon

Попрехвърлих старите мнения на karata. С 40 риби в 100 л. аквариум силно ме съмнява да има дефицит на каквото и да е, но поне сега е ясно водораслите от къде са :)

Дай данните за филтрацията и осветлението - помпа, филтър, колко и какви лампи, колко време светят, уточни за грунда - и започни да сменяш водата какво ти указах.

И какви риби имаш кажи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

... или "прегаряне" заради многото азотни съединения - и това го има

karata

Хора, благодаря на всички за отзивчивостта!!! Относно заглавието на темата наистина не е добро но уви късно е , незнам как да го сменя. За другите въпроси - Сега имам около 25-27 риби, от които 2 лиерита, 3 големи калихти, 2 анцитруса (мъжкият е доволно голям), 5 бр палмейри и други сомчета неончета и т.н.
Осветлението ми е автоматично свети 14 часа на ден, но е една лампа която сигурно не стига за 100л аквариум. Просто в момента няма как да сложа втора, макар че на външен вид осветлението е доста добро, лампата е около 20 W.
Филтърът ми е вътрешен турбо-филтър 500л/час - чисти много добре, знам че е силен за този аквариум, но поне засега съм доволен от почистващатата му способност :)
Нямам тор под грунда, не съм торил с нищо (ако ми дадете идея как да го направя без да си развалям дъното - ще го сторя)
Въглероден диоксид - нямам
В общи линии сега мисля, че ще ви стане по-ясно какво ми е състоянието на аквариума. Ще послушам Longanlon, започвам със смяната на водата, пък каквото стане, макар че да си призная доста ме мързи :)

karata

Ааа и още нещо - имах две големи криптокоринита и още едно, само че друг вид (не им знам наименованията), та те направо се втечниха и останаха само корените. Аз не съм ги махал, ще чакам да видя дали пак ще порастнат отново.

Longanlon

Филтърът ти никак не е голям за твоя аквариум - направо си е много подходящ.  Е, при такива едри риби не е зле да имаш и външен филтър, че и по-голям аквариум... :wink:  Всъщност сигурен ли си,ч е някоя риба не яде листата на растенията?

Лампата ти наистина е много малка - даже и анубиаси, които принципно не са светлолюбиви, трудно ще растат при толкова ниска осветеност. Намери начин да си сложиш още една лампа (докарай ги поне до 36 W - това са две стандартни 60 см. луминисцентни пури) и ги нагласи да светят по 10-11 часа, а не по 14.

Криптокорината се е разпаднала от т.н. крипткоринова болест. Ако условията са добри тя пак ще покара от корените.

Не каза обаче за пясъка - дали наистина е прекалено ситен?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

karata

Да ситен е за съжаление около 2мм там някъде. Предишното дъно ми беше с речни камъни. Смених го защото ми казаха, че изобщо не е подходящ. Само че сега пък е ситен, обаче хич не ми се сменя пак - това е мноооого голяма играчка:) Иначе сега ти разгледах site - доста добър аквариум имаш - поздравления !!!

Longanlon

e, ako e 2 мм. пак не е много зле
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

1866

Публикации: 38
Прегледи: 14559

45241

Публикации: 9
Прегледи: 4834

23140

Публикации: 5
Прегледи: 2727

12734

Публикации: 10
Прегледи: 4632

22446

Публикации: 18
Прегледи: 7246