• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 23:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Растенията ми гният, появиха се и точици по листата

Започната от funny_bunny, 11.08.2011 14:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

funny_bunny

Здравейте, колеги.

С 16л аквариум съм, размери шхвхд 42х26х16. Има аераторна помпичка с гъба и термометър (около 27-28 градуса е температурата). Едно лабео към момента само обитава, миналата седмица взех и анциструсче, но то "избяга" през дупка на капака (може и да е нещо от водата, ако не е заради лабеото).

Растенията ми бяха 3 егерии (едната се пречупи преди ден-два и към момента е на две парчета, плаващи във водата), 3 на които не се сещам името в момента (засадени в групичка, така пишеше, че се гледат) и едно от около седмица, което изобщо нямам идея какво е, що е. Егериите и другите 3-те, дето гледам заедно, ги взех от приятел, но престояха около седмица в шишето, преди да ги пусна в новия аквариум. Егериите горе-долу тръгнаха някак, някои умряха, други тръгнаха добре, особено след като започнах да торя с течната тор Tetra Planta Min, но другите растения тръгнаха малко и после спряха изобщо развитието си и започнаха да губят листа. Под "спряха развитието си" имам предвид, че дори новите малки листенца все едно замръзнаха с размера на изкарващи. А другите листа започваха да избледняват и да се разпадат. Сега, като си спомня, това май започна след като пуснах лабеото, то все едно изгриза едно листо. И така, вече някой и друг месец, това си продължава, но по доста малко, все си мислех, че още се аклиматизират или нещо такова, а че лабеото само им почиства листата, а не ги гризе.

Егериите горе-долу си вървяха, но в един момент, при разместването миналата седмица, за да добавя новото растение, се оказа, че двете по-малки изобщо нямат корени, а просто си стоят само бучнати. Третата имаше, но тя беше доста голяма, беше стигнала до горе и се виеше под повърхността на водата (тя се прекърши). Освен това, когато се прекърши, започна да потъмнява на няколко места, не само там, където се беше прекършила.

Вчера при смяна на водата, видях че новото растение е половината направо окапало. Листата му се късаха направо от основата, а след смяната на водата, забелязах и че едното му стъбло е загнило, докато свърша с почистването, то вече беше паднало на дъното и сериозно покафеняло. Забравих да го извадя и сега сутринта, като отидох да свърша това, не го виждам изобщо. Забелязах и, че по някои от листата има едни, като петънца - тъмни, с жълто покрай тях. Ще ви кача няколко снимки, дано успеете да видите. Освен това, при почистването, видях и нещо странно по задната страна на гъбата на помпичката, прилича ми на водорасло, ама пък да расте точно там, където няма светлина...И него съм го снимала. Давайте идеи какво е и то и какво да предприема, моля.

Днес видях и жълти петънца по горните листа на една от малките егерии, преди това ги нямаше.

Пояснение - новото растение е кичестото, старите 3-те, на които не се сещам името, са с дълги стъбла и кръгли листенца, растящи по две едно срещу друго. Пишеше, че могат да се гледат и надводно, както и засадени или свободно плаващи, лесни за отглеждане, за начинаещи, неизискващи много светлина.






: 11 август 2011, 13:52:17




Тези двете са от днес, когато забелязах петънцата по егерията и по новото растение:




Това, последното, са остатъците от трите растения, на които не си спомням името. Последната седмица, като че ли се разпадат по-бързо.

M14iro

Здравей! Има проблем от моя страна с отв. на снимките и затова немо га да видя растенията. Колко ти е осветлението и с какъв грунд си?

iek

Камъчетата изглеждат направо стерилни, подозирам, че всяка седмица всичко от този аквариум се изважда и измива до блясък? Плантаминът съдържа само микроелементи. Вкарай повече риби и други видове растения в аквариума, има и евтини начини да се подхрани грунда, лабеото обаче няма място в такъв малък съд. Не видях да е описано осветлението?!

funny_bunny

Моя грешка :-) Към момента съм с нощна лампа, крушка 9W, свети по около 10 часа на ден +-2.

Чистя веднъж седмично, рядко и на 10дни, сифонирам дъното и гъбата на помпичката и сменям около 1/3 от водата. Грундът ми е само от кварцов пясък (размер...около 1,2мм) и кварцови камъчета (около 1см), като в предната част е около 1-2 см пясък и отгоре тънък слой камъчета, в задната част е към 3-4 см пясък и отгоре камъчета. Около растенията съм посъбрала повече пясък, особено миналата седмица, като ги размествах и слагах новото. А то беше в едно керамично пръстенче, отдолу с дунапренче. Момчето от магазина ми каза, че би могло и с него да живее, но ако много тръгнело да пожълтява, да го махна. Аз когато го засаждах миналата седмица, оставих пръстенчето, да тежи и да го държи на дъното.

Ето линкове към самите снимки, M14iro:
http://i56.tinypic.com/3497zgi.jpg
http://i54.tinypic.com/2j41ra9.jpg
http://i51.tinypic.com/219z811.jpg
http://i55.tinypic.com/35mledd.jpg
http://i51.tinypic.com/678pso.jpg
http://i51.tinypic.com/2pyat7q.jpg

Тези са от днес
http://i51.tinypic.com/2dt4yhh.jpg
http://i56.tinypic.com/2100cw2.jpg

Това са остатъците от растенията, дето са на групичка и не им помня името
http://i56.tinypic.com/28b8wnd.jpg

iek, а лабеото е още малко :) А какво е плантамин? :-[

M14iro

Съжелявам , но явно нета в момента ми е нещо зле и немога бда видя снимките.Но до довечера ще получиш съвети от др. колеги. Плантамин - Tetra Planta Min.

funny_bunny


funny_bunny

Пречупената егерия замина, другите две май ще ги бъде. Точиците по тях бяха като че ли от остатъци от храна. Но новото, кичестото растение, продължава да линее и да се разпада. Точиците по него стават на дупки, като на швейцарско сирене...Някой да има идея от какво би могло да е това и какво да предприема?

sadechev

Щом нямаш рибки много е възможно да нямаш нитрати във водата а те са необходими за растенията.Най-добре вземи тестове и направи проби за нитрати и фосфати.Не гарантирам че това е проблема просто предполагам.

funny_bunny

От това, което четох тези дни, останах с впечатлението, че би могло да е и от липса на калий (ако правилно съм разбрала...). Има ли тестове и за калий?

Докато взема тестове, мисля да пробвам да спирам аераторната помпичка за през деня, да видя какво ще се случи.

А някой има ли идея какво е растението, дето ми се разпада и става на дупки? Май си беше чисто глупава идея да взема растение, без да ми кажат името, пък аз да си реша да го търся по снимки в нета и как се гледа...

NO CARRIER

Липса на калий може би, да. Не ти трябват тестове. Отиваш в някоя агроаптека на пазара и търсиш калиев тор. Ако сменяш по-често вода, калиев нитрат е екстра. Калиев сулфат също ще свърши работа, но е малко по-трудно разтворим. Слагаш по около половин кафена лъжичка при смяната на водата. Ама като знам, че най-малката разфасовка е 1 кг, съветът на IEK е за предпочитане - да сложиш още риби.
Лампата не я оставяй да свети много повече от 10 часа, че ще започне да ти зеленясва аквариумът.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

funny_bunny

Към момента малко се притеснявам да взема още риби, заради анциструсчето от преди две седмици. То избяга на третия ден и не знам дали, защото лабеото го гонеше и закачаше или нещо във водата не е било наред... За сега лабеото продължава да изглежда добре.

А разфасофката на кое казваш е 1кг? На калиевия тор ли?

NO CARRIER

Разфасовка = опаковка. Продават го на торби по килограм. Хм, сега се сетих, че Лактофол имаха някакъв тор за зелени, който не съдържаше фосфор и също може да ти свърши работа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ico

Аз ползвам последно време ХОРТИГРОУ-РОЗОВ NPK-5/5/40+2MgO Fe-0.03% Zn-0,02% Mn-0.02% Cu-0.01% B-0.02% Mo-0.001% Amino Acids-1.000% , има го в малки опаковки по 100гр., цената му е отлична и се намира навсякъде. Става и за листно подхранване, та би трябвало да е още по усвоим за аквариумните растения.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

funny_bunny

Първо: новото растение е вероятно Плаваща водна папрат, която умира, ако се засади. Вадя го от грунта и ще видя какво ще се случи.

Второ: Току що открих охлюв по него, сиииииилно се надявам да е само един и от него да са дупките по листата (които вече изглеждат направо опустошени...). Малък е, не мога да го снимам, затова го набутах в една кутийка с вода и капак, за да мога да го снимам следващите дни. За сега да го опиша и се надявам на отговор какво да правя, за да се спася!

Гадинката е малка - може би под сантиметър или дори под 0,5 см. Самата гадинка е кафеникава, със светли, почти бели и прозрачни рогца. Черупката е светлокафява на тъмнокафяви петна или раета (повече на петна приличат) и изглежда полупрозрачна.

П.П.: Направо съм в паника...  :-[




Току що го извадих от грунта, основите на всичките му стебълца, при корените, са потъмнели и започнали да гният...Едното и над корените беше се почнало, отрязах го.

Ето и нещо, което намерих за симптоми при излишък на азот: "Първо започва да гние стеблото и растежът им спира. След няколко дни некрозата се разпространява в главните жилки, а в същото време листата могат да изглеждат напълно здрави. В последния стадий листата опадат или умират направо на стеблото. При такова отравяне обикновено растението загива."

NO CARRIER

Вероятно е планорбис. Той по-скоро ще изяде умиращите части на растението, но не и живите.
Охлювите в аквариума
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

5987

Публикации: 11
Прегледи: 4969

48388

Публикации: 9
Прегледи: 3875

25803

Публикации: 11
Прегледи: 4533

16169

Публикации: 6
Прегледи: 3200

14679

Публикации: 18
Прегледи: 5393