Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Темата е започната от: alextargov - 18.04.2023 16:54

Заглавие: Растения за над водата
Публикувано от: alextargov - 18.04.2023 16:54
Здравейте,

Опитвам се да намеря "растения за дома", които да използвам за аквариума. Идеята им е само кореновата система да е в аквариума, а стъблата и листата над водата, за да не изгният. Куп видеа изгледах от колеги от Щатите и Австралия, но доста от растенията, които използват по този начин ги нямаше по магазините от нашите географски ширини.
Намерих Chlorophytum comosum, което според тестовете на влогърите издържа поне 1 месец, но при мен тръгна да гние малко по малко след първата седмица.
Ако някой използва растения по такъв начин, ще съм благодарен ако сподели кои видове са успешни.

Поздрави,
Алекс
Заглавие: Re: Растения за над водата
Публикувано от: mushroom - 19.04.2023 08:42
Здрасти Алекс,
не съм пробвал честно да ти кажа, но със сигурност може да гледаш почти всяко растение, на което не му гният корените като са постоянно във вода. И аз съм гледал видеа и първото за което се сещам е че най-лесно се започва със сладък картоф (предполагам че и с нормален ще стане ( - :). Може и лук та да имаш пресен лук целогодишно. ( - :
Друго за което се сещам и съм виждал на живо е орхидея, но тя няма да пусне корени. Там трябва да имаш стърчащо от аквата дърво, което ще предава влагата на орхидеята.
Заглавие: Re: Растения за над водата
Публикувано от: NO CARRIER - 19.04.2023 10:19
Разтърси се за растения за палудариум и хидропонно отглеждане. Важното е освен само корените да са потопени и да има добра вентилация.
Повечето змиярникови издържат на влагата. Циперус също издържа без проблеми. Хлорофитум съм държал в чаша с вода докато корените му не излязоха навън да ме търсят. :-D
Орхидеите искат влага, но корените им е добре да не са потопени във водата.
Заглавие: Re: Растения за над водата
Публикувано от: Lightning_boy - 21.04.2023 07:48
Някъде бях гледал, че ползват Potos. Също уж обира нитратите във водата. Влечащо растение е, хвърли му едно око ако искаш.
Заглавие: Re: Растения за над водата
Публикувано от: kstoilov - 23.04.2023 00:20
Здравей,
Зависи какво искаш да постигнеш. Щом споменаваш аквариум, виж съветите на Ники.
Иначе само във вода съм гледал бамбук, но по-скоро в съд тип ваза, не в аквариум. Изкара почти около година само във вода, докато корените му напълниха съда. Растеше и на височина. После го засадих в саксия и сега е ударил в тавана.
Друго, за което се сещам, е водна лилия, но с нея нямам опит.
Заглавие: Re: Растения за над водата
Публикувано от: T.Stoev - 21.05.2023 15:11
Има доста видеа за спатифилиум. Точно сега правя един малък аквариум за бета и мисля да пробвам. Не съм решил само как да го закрепя или просто в саксия някъде зад корена.
Заглавие: Re: Растения за над водата
Публикувано от: mushroom - 25.05.2023 19:43
Случайно попаднах на това. Страхотна градина си е направил директно в аквата.
https://imgur.com/gallery/GdFEOOH