Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Темата е започната от: botzi - 30.01.2007 16:51

Заглавие: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 30.01.2007 16:51
 Здравейте, от скоро време забелязвам в стария аквариум че като сменя част от водата (1/5) някои от растенията по-точно от хемеантусите (Hemianthus callitrichoides и микрантенума) започват да загниват или по-скоро направо се разкашкват, стават едни кафеникави.Това става или с цялото стебло и листа или само се прекършват и клепват. Понякога след смяна повече понякога по малко. Последния път беше доста сериозно. Преди 3 седмици пуснах и новия аквариум в който има от гореспоменатите 2 вида и тъй като водата е изцяло нова изгни всичко почти. Каквото остана след седмица почна да расте. Сега при смяна на водата засадих още от Hemianthus callitrichoides (този влачещия с най-малките лисчета)  и след 2 дена забелязвам че всичко отново се разкашква ????? Не мога да установя причината, и в двата аквариума торя с тор на Евгени + калиев нитрат тъй като нямам риби в нови а в малки само няколко скариди. Желязото и нитратите ги държа на нива съответно 0.25 и 5-7 мг./л. Преди пак в тези стойности проблеми не е имало, Пх около 6,5 и в двата (заради СО2). Не съм мерил скоро твърдостна но в Габровския район обикновено тази на водопровода е около 6-7 градуса. И така някой ако има опит с подобен проблем нека сподели и ли идея за решаването му  *UNKNOWN* Другите растения нямат видими проблеми.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: 77 - 30.01.2007 17:14
купи си тор на хаген и с него тори.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 30.01.2007 19:22
Цитат на: 77 - 30.01.2007 17:14
купи си тор на хаген и с него тори.

Ти имал ли си такъв проблем, и мислиш ли че е от липса на нещо? Измеждо другото фосфати не добавям, защото нямам тест.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 30.01.2007 19:35
Браво, kефиш ме !!!

От липса на нещо е и щом нямаш тестове правилно ти препоръчват да си вземеш готов марков тор. Фосфати недобавя никой, даже се чудим как да се отървем от тях. Ама каквото и да е положението при теб , мерил, немерил почни да сменяш вода по 20% през 3-4 дена и леко да ториш.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 30.01.2007 20:10
Не е ясно дали е от липса на нещо. Хич даже. Фосфати си добавям аз примерно, добавянето им е принципно проблем щото трябва да се балансират с желаното ниво на нитратите.

При мен има гниене на микрантемоидеса само там, където е извън туфа растения. Вътре в туфата си расте много добре, излезе ли навън стръкчето, повечето от листата стават като попарени за 2-3 дена. От там тръгва свеж връх и също става като попарен след 1 седмица примерно. Липси нямам, няма и предозирани неща. Единствено във светлината се съмнявам - тя е бая много при мене. Знам за още 1 такъв случай, пак в аквариум с бая светлина, макар и не толкова колкото моя.


Абе Пламене, сложи акулата пак че нещо ми се губип от погледа така  :-D
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 30.01.2007 21:07
Дай да видим при тебе как е и botzi да пусне снимки ако може. Ето аз съм с ват на литър и преди няколко дена се оплаках от гниене листата на нимфеите ми. Стават розови, омекват, избледняват и след 3 дена изчезват все едни киселина имам а не вода. Меря всичко наред само нитрати Нула, добавям калиев нитрат и сега нямам нови изгнили листа. Та мисълта ми е уж всичко наред и хоп някое растение реши да "зимува" другите си растат предоволно с малкото нитрати.
Най ме е страх за лимончето, затова и вече нямам лимонче! Два пъти ми расте догоре и почва да гние, капят листа и край ....имаме гола дръжка:)
То и това си е добро решение де, хвърляш това дето нерасте добре, взимаш нов вид растение, променяш подреждането. Хем се радваш на нещо ново и така цял живот!
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 30.01.2007 22:17
В малкия аквариум е точно така, излезе ли стръкче от туфата и все едно стм го сварил, става едно прозрачно кафяво, в малкия обаче нещата се подобриха откакто сложих един гро лукс на мястото на 865. Сега осветлението е 2х865 и една гро лукс - ват на литър. В големия пак ват на литър но 6х865 и само бяла, още си чакам 830 2 пури за да заменя две от 865, но там още нищо не е на туфи и затова всичко гние, пълзащия хемеантус е стръкчета в грунда и там където са поне 5-6 гниенето е най малко, там където са по 1 най много. Имам възможност да намаля осветлението на 0.65 вата на литър и за двата аквариума. А за фосфатите няма от къде да дойдът тъй като няма какво да храня в аквариумите не добавям за да не предозирам че брадата веднага тръгва, мислех и да ги смеся с нитратите в съотношение 1/20, но не мисля че липсата им е голям проблем и едва ли е тя проблема за гниенето. Добавям само калиев нитрат и комбиниран тор на Евгени - поддържам желязо около 0.25 нитрати около 5 мл/л. Ниски ли са стойностите ?
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 30.01.2007 22:25
 не е и поради липса на нитрати, тъй като в малкия преди винаги бяха 0, просто не добавях нитрати и проблема пак го имаше . Скаридките малко,  и не акат достатъчно *UNKNOWN*.


А ти DJBamby как разбра че нямам тестове, след като в първия ми пост съм посочил измерени нива на нитрати и желязо, че дори и Пх. И защо препоръчваш ползването на марков тор, ползвам съм на хаген и на сера ине съм доволен много, а и за тези количества растения които гледам излиза повече от златен. На Евгени Младенов също тора е марков (Акваформула Стандарт) :).
Цитат на: DJBamby - 30.01.2007 19:35
Фосфати не добавя никой, даже се чудим как да се отървем от тях. Ама каквото и да е положението при теб , мерил, немерил почни да сменяш вода по 20% през 3-4 дена и леко да ториш.
Това дето си го написал са доста глупави неща. Мисля че преди да съветваш първо трябва да прочетеш къкво съм написал.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: 77 - 30.01.2007 22:30
Цитат на: DJBamby - 30.01.2007 19:35
Браво, kефиш ме !!!

От липса на нещо е и щом нямаш тестове правилно ти препоръчват да си вземеш готов марков тор.
Цитат на: DJBamby - 30.01.2007 21:07

Най ме е страх за лимончето, затова и вече нямам лимонче! Два пъти ми расте догоре и почва да гние, капят листа и край ....имаме гола дръжка:)
То и това си е добро решение де, хвърляш това дето нерасте добре, взимаш нов вид растение, променяш подреждането. Хем се радваш на нещо ново и така цял живот!
това ли е твоето предложение?а за тора на хаген е вярно...защо незнам %)и при мен се е случвало,тия растения аз съм му ги давал и водата в търново и габрово е една и съща
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 30.01.2007 23:19
Ми така си реших проблема с лимончето и криптокорината. Доста пъти засаждам нестава и нестава. Носят голяма зелена криптокорина от Петрич (на 20км от Сандански e) и за 2 седмици растението направо умира в наши води. Там водата е от Беласица, а наща идва мека ,мека от Пирин. Нямаме пречиствателна станция и като вали дъжд тече мътна вода по чешмите, а на следващият ден е побеляла от хлор и мирише на аптека (от кои препарати незнам). Може и това да кара растенията понякога да се чувстват кофти, риби са ми умирали от такава вода (с подобрители) и то за 8 часа всички до една.
А щом викаш водата при вас е еднаква и ти си му дал растенията сега ще помагаш. При тебе като се е случвало устанивил ли си от какво е?

ЦитатМисля че преди да съветваш първо трябва да прочетеш къкво съм написал.
Така си е:) Чак сега четох първия пост.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 30.01.2007 23:58
за криптокорините е нормално, те много трудно приемат честата смяна на водата, и мнго мека вода не понасят, както и много кисела!На това раскашкване при тях се казва Криптокоринова болест. Лимончето горе-долу също, то има и други проблеми(прави много въздушни корени примерно, долните листа иамат тенденция да окапват). Но от хигрофилите има и други които с успех може да гледащ в аквариума си.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 31.01.2007 00:07
Е да ама аз говоря за растения (лимонче и криптокорина), които засаждам от преди 23 години и никога не са вървяли в Сандански добре. Ако тръгнат е много кратка радоста!
Бил си роден тогава?
Не само в моя аквариум а и в аквариумите на колеги и приятели нестава. Дет се вика "Ей къде е Петрич"
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 31.01.2007 00:13
При мене водата я нося от Витоша, гаранция няма хлор и всякакви други боклуци. За параметрите писах, липси или неща в повече няма, или поне от тези, дето са измерими. Осветлението ми е около и над 1.5 вата на литър, това на 30 см дълбочина.

Отдавам проблема на осветлението, щото ето какво се получава:
Първо имах туфа микрантемоидес. Взеха да гният крайните растения, гният отгоре надолу. Вътрешните стръкове не се скапват. Разкарах туфата и завъдих навсякъде ротала. Вътре в роталата са се закрепили случайно някакви стръкове микрантемоидес, дето се поразраснаха и са ОК. Вътре - иде реч стрък микрантемоидес, плътно заобиколен от ротала - на сянка демек. Само 1 стрък остана навън след последното стригане на роталата около него и той си загни почти веднага след като го оголих. Снимки ще гледам да пусна уте ако не забравя, ама седят точно като попарени листата.

Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 31.01.2007 02:20
 До същите изводи стигам и аз Dido. В големия височ. е 35, а в малкия 30. Ще пробвам една седмица с 0.65 вата/л и ще докладвам, мъха ми под лампите става кафяв като изгорен, а на сянка е свежо зелен, още от тогава започнах да си мисля че осветлението е в повечко.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 31.01.2007 02:54
Малко късно се включвам (2h:30), но искам да добавя нещо. Нали си говорим за едно и също осветление (лумени и часове), норамален растеж и в един момент избледняване на листата и изгниване за няколко дена и накрая пълно разлагане/изчезване на листа и дръжки? Ноговорим за покафеняване, свежо зелено и други цветове !

Цитатзапочват да загниват или по-скоро направо се разкашкват
Затова викам да дадем снимки, тъкмо и аз да се оплача какво се случи на моите нимфеи.

Щото и аз от роталата вадя ричия, която добре се развива ("крие" се там) и стои маслено зелена или пък глосостигма под дънера ми (на сянка е добре) със хубави свежи листа. Попада растението при определени условия и си търси начин да оцелее, падат листа, гние, остава грудката - Специалист ли съм а !!!
Някои неща и процеси  не ги виждаме с просто око, кой каза наздраве - търпение се иска де!
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 31.01.2007 10:39
аз за това не гледам вече глосостигма, а съм заменил всичко с хемеантуса - не расте добре на слънце иска сянка, под лампите става жълта (а на сянка като има под някой корен или в мъха е една свежа да я изядеш чак).
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 31.01.2007 11:18
Ето снимка. Растението е до задния джам и не мога да го снимам по-детайлно от това, залепих обектива до предното стъкло, затова има и такива силни подобия на аберации по ръбоовете на листата...

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdido.bajhui.org%2Fpics_aquarium%2FIMG_5715.jpg&hash=0d7964ab86a9d9385a8ec9cdafa9a422d8fb5a17)
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 31.01.2007 14:12
Подобно нещо се случва винаги на моето лимонче.
Мислех да дам снимка и сега светнах аквариума, но нямам загнили листа по нимфеите и затова ще ползвам снимка на 6аро от този линк http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6182.0
Първият етап е силно порозовяване на 1-2 листа и следва загниване и изчезване за 2-3 дена. Отивам да погледна в зоомагазина как е, еднакви растения, осветление и торене. Даже може да премерим и сравним някои параметри, без нитрати, че свърши теста. После ще го мислим, но доколкото знам там няма загнили листа (нитратите там са били над нула винаги).

Edit:

Параметрите при мен: 
РО4-0,1
Fe - 0,3
NО2 - Нула
NO3 - 5 (от последното измерване)
P - 0,5
PH - 6,5

В зоомагазина:
РО4 -0,1
Fe - 0,2
NO2 - Нула
NO3 - 10 (от последното измерване)
P - 0,4
PH - 6,5

С еднакво осветление са и двата аквариума, СО2, филтри, UV лампи и еднакво торене. При мен голяма  и малката нимфея загубиха листа при него нито голямата, нито малката. Параметрите са от 6 месеца почти такива, каквито съм дал явно нещо друго влияе, нещо дето неможем да измерим. Не ми се иска да вярвам, че това гниене е поради силно осветление. Защо тогава неизгни преди месец, а защо изгниха и листа на малката нимфея, която е доста по насянка?
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 01.02.2007 01:33
Значи поне дотук за моя случай друго по-задоволително обяснение не мога да дам.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 01.02.2007 01:44
При тебе си е направо "Листопад". Чудя се какво чакаш, да пораснат листа наново ли? Режи върха и боцкай. Отдолу няма ли издънка?
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 01.02.2007 01:54
А, не, растението отдавна не го въдя, това са няколко стръка, случайно оцелели в аквариума. Като куриоз го давам в случая - следя го от много време насам - примерно вече 6-ти месец.

Още първите 2 седмици, след като засадих туфата, стана ясно, че няма да го бъде. Исках да си правя дизайна върху него, но за съжаление не става засега. Рзкарах го почти мигновено де  :-D
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: DJBamby - 01.02.2007 01:59
ЦитатНай ме е страх за лимончето, затова и вече нямам лимонче! Два пъти ми расте догоре и почва да гние, капят листа и край ....имаме гола дръжка:)
То и това си е добро решение де, хвърляш това дето нерасте добре, взимаш нов вид растение, променяш подреждането. Хем се радваш на нещо ново и така цял живот!

Кой го написал това познай? Нали ще се съгласите с мен , че не всички растения могат да вървят в даден аквариум и в един момент като му писне на човек e по-добре да каже  "Ай, Качалъм зандануми/Prison Break/Бягство от затвора"
Обаче от нимфеята немога и неискам да се откажа, много ме радва. Сега се стабилизира отново, на колегата 6аро ще цъфне скоро и мойта искам да я видя цъфнала.
Остава пак да искаме снимка на botzi, но според мен каквото и да е положението остава да
ЦитатАма каквото и да е положението при теб , мерил, немерил почни да сменяш вода по 20% през 3-4 дена и леко да ториш.
Да подържа равномерно темпо и да има търпение, ако не - "Ай, Качалъм зандануми/Prison Break/Бягство от затвора"
Сложи топчета глина в корените, сложи хапчета Fe на Sera, засили осветление/намали го - Do It Something!.
В крайна сметка дотук нямаме ясна представа какво точно трябва да се направи в моя лучай, случая на didо и на botzi, нали така?. Чел съм мнения на доста запознати хора от този форум дано и те се включат скоро и дадат информация.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: Живко - 01.02.2007 13:56
При мен лимона също не иска да върви. Като го взех тръгна добре, но оцеля около 2 седмици. Отиде си за 2 дни, точно както при DJBamby.
Роталата ми и тя дава признаци на загниване, но само понякога.
Понеже аквариума ми е 60 см. висок, осветлението от почти ват на литър не пречи на глосостигмата. Когато е плуваща, пак си е добре. Между другото съм тествал всичките ми растения в плуваща форма, сиреч близо до лампите. Растат по абсолютно същият начин, като засадените. В смисъл, че като започнат да гният вкоренените, гният и плуващите.
Сега.
Осветявам с компактни лампи. Два броя 840/55 вата и два броя 827/36 вата. Общо са над 16000 лумена. На около 230л. чист обем.
Имам всички дребнолистни и почвопокривни, които ги има в БГ, че и някои други. Всичките растат добре, но само като уцеля баланса на торенето, което рядко се случва заради постояните експерименти които си правя.
Пиша всичко това защото и аз отначало мислех, че може би осветлението ми е силно.
Напоследък се убеждавам, че това не е така.
Просто консумацията се засилва толкова много заради бързият растеж, че липсите на елементи са направо фатални.
Наскоро имах един двусемичен период в който явно уцелих баланса и проблемните растения полудяха и растяха в чудесна форма. Казвам уцелих баланса най вече заради количеството риби. В моите аквариуми винаги има много риби. По лошото е, че съм в период на преустройства и броя на рибите постоянно варира. Примерно тази седмица са 40, другата 120. Това изобщо не се отразява добре на баланса на макроелементите.

Интересното е, че най-чувствителни се оказват растения като хигрофилите и лобелията. Растения смятани за най-издръжливи.
За себе си съм направил извода, че това изгниване се предизвиква от липсата на калий или огромни негови количества. Заради страшно бързите аквариуми периода с дупките по листата просто е прескочен. Дупките по листата са признак за малки липси, а ния скачаме директно на големи. При огромно стойности на калий той става недостъпен за растенията.
Защо съм си направил този извод?
Ами по същото време когато лимона ми буквално се разпада, глосостигмата ми дава признаци на нормални липси на калий. Дупки по листата. Старите листа на роталата почват да стават прозрачни, по-точно сякаш са болни от криптокоринова болест. Същото е с лобелия кардиналис, че ис микрантемума/високия/.

Всичко това почва да ми напомня за статията на Евгени и тезата за по-високите нива на NPK, които трябва да се потдържат, за да бъде един форсиран растителен аквариум стабилен. Направо съм съгласен.
Лошото е, че всички сме заразени с най-различни водорасли и се налага да потдържаме ниски нива на NPK заради тях.

Имам обаче един проблем за който нямам мое обяснение.
Почервеняването на жилките на лимоните пък и на др. хигрофили.. Почервеняване на върховете на обикновена кабомба. Почервеняване на върховете на бакопа.
Също се затруднявам да определя оптиманото количество магнезий за моят аквариум.
Отдавам изкривяването на листата на нисеята и всички папрати, имено на липса или предозиране с магнезий.
Тук някое мнение ще ми е от голяма полза.

П.П. Някой по едно време терсеше нисея. Ако прочете това да се обади.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 01.02.2007 15:21
Абе нивата на НПК при мен си ги поддържам високи - 20 нитрати, около 0.5-1 фосфати, слагам като за 20 калий.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 01.02.2007 19:39
 при мен нитратите са около 5мл./л и желязо около 0.25 което предполага цялостни ниски нива на хранителни вещества. Незнам дали това може да се окаже проблем ? Иначе снимки ще мога да направя евентуално в събота и неделя.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: Живко - 01.02.2007 20:51
Мисълта ми е малко по различна.
Ако се тори ежедневно и се потдържат нива на нитратите 10 мл. Значи дневната ни консумация е ясна.
Само, че какво значи ниво 10.
Сипваме тор получаваме ниво 10. На другата сутрин пак сипваме получаваме 10.
Така.
Кога обаче новото на нитрати е стигнало 0. Може да е в 1,00 на обяд. Тогава ще имаме доста глад.
Другият вариант е сутрин да имаме ниво 10, сипваме дневна дажба и на сутринта пак сме паднали до 10. Т'ва ще да е някакво чудо. Растенията се увеличават всеки ден, съответно и консумацията. Значи няма начин точно да се дозира дневната дажба. По-скоро се ограничава консумацията до определена доза, после глад.
Като се вземат в предвид и колебанията на другите елементи и става пълна какафония.   
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: theater - 01.02.2007 21:43
Моето мнение е, че засилената консумация на вещества (макро и микроелементи) се появява с началото на светенето и фотосинтезата и приключва със загасването на лампите, т.е. през останалото време консумацията на хранителни вещества от растенията мисля, че е минимална. Това е на теория естествено. Нямам тестове за нитрати и фосфати за да проверя, но ако някой измери да речем преди да светнат лампите, натори, измери отново и направи трето измерване в края на светенето би трябвало да се разбере дали е така. Според спомениет ми по биология основното хранене и растеж е по време на фотосинтезата, но може и да съм се заблудил.  *DRINK*
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 02.02.2007 22:07
Това трудно се прави по този начин. По-лесният е да мериш сухия нарастък на биомасата за определен период от време в група тестови ратения, поставени в еднакви условия.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 24.03.2007 12:10
Проблемът с гниенето на хемиантуса е решен при мене. Имах подозрения, че камъните ми отделят гадости във водата при подаването на CO2. Махнах ги и оттогава - около месец вече - хеминатуса е напаст и не гние :-)
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: abaro - 24.03.2007 12:54
Какви бяха камъните. Сигурно имаш някаква снимка?
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: dido - 24.03.2007 21:48
Камъните ми ги подари Ноби, виж му аквариума от коледния '2005, номер 7 май беше. Като се счупи, вътре се виждат парчета кремък, вградени в сгурия все едно. СО2 ги разтваряше де.
Заглавие: Re: Проблем с растения
Публикувано от: botzi - 25.03.2007 18:14
Цитат на: dido - 24.03.2007 12:10
Проблемът с гниенето на хемиантуса е решен при мене. Имах подозрения, че камъните ми отделят гадости във водата при подаването на CO2. Махнах ги и оттогава - около месец вече - хеминатуса е напаст и не гние :-)
аз в единия нямам камъни, а периодично пак става така и гние, става кафяв, сега забелязвам че проблема го има и с всички растения в аквата. И започвам да отдавам проблема на глад на нещо :(