• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с растение

Започната от l_mutishev, 09.04.2012 16:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

l_mutishev

Здравейте колеги. От 2 седмици насам забелязвам, че някои от листата на лимончето става жълто-кафеникави по краищата! От какво може да с е дължи това?


: 09.04.2012г 16:04ч

: 09.04.2012г 16:04ч
Аквата е 65 литра. Осветлението е 2 X 18 Вата, една пура Гро лукс и една Аквастар.

saartsava


l_mutishev

До сега не съм торил в аквата, но явно ще трябва да почвам!

Caxapa

Рано ти е да започваш с торене. С по-чести смени на водата 1/3 на седмица+ умерено 6-7 часа светоден.

l_mutishev

Ами аз сменям около 10-11 литра вода на седмица. Осветлението ми се включва в 11:30ч. и угасва в 19:45ч. Ако нямам нужда от торене, защо се случва това с листата на лимончето?

Caxapa

Нормално е да се сменя 1/3 от водата на седмица. Не споменаваш и какви обитатели имаш в аквариума си. А и грунда ти зеленясва от което съдя, че осветлението май е прекалено за аквариума ти.

l_mutishev

Имам 3 сини трихогастера, 3 леерита, 2 обикновени анциструса, 4-5 охлюва хелена и няколко планорбиси, но скоро няма да ги има понеже хелената си ги хапват здраво :) Така изглежда аквата в момента. 




l_mutishev

Здравейте колеги. Преди малко си правих седмично почистване на аквата и забелязах, че помпата нещо се беше задръстила и поради тази  причина водата много слабо циркулира в аквата. Преди около месец някъде последно я чистих и много странно, че никога до сега не се е задръствала така. Още преди около две седмици забелязах, че листата на растенията не се клатят от течението на водата, но не знам защо не обърнах внимание на това. Та въпроса ми е, може ли поради лоша циркулация в аквата да са ми пожълтели листата на растенията?

Caxapa

Тук  ще се въздържа от коментар но един съвет приеми. Ежедневният преглед на аквариума  не изисква много време но спестява много неудобства. Следват седмичният при смяна на водата а после и месечният и т.н.

Nikola 1

Според мен обема вода който сменяш е недостатъчен . Плюс останалото което са ти написали колегите. Лошата циркулация може да ти докара неприятности и с обитателите. Не знам защо след като видиш, че ти намалява дебита на помпата не я почистваш.

l_mutishev

Ами днеска я почистих помпата и за сега водата си циркулира нормално.

l_mutishev

Колеги проблема с пожълтяването на листа е бил явно от задръстената помпа и не добрата циркулация на водата в аквата. Още днеска забелязах постепенно нормализиране на зеления цвят на листата на лимончето. Дано продължава така  :-)

Nikiengi

Едва ли е от циркулацията, колега! Една система, като аквариума е зависима от много фактори, имам аквариуми с много голяма, както и с много малка циркулация, и растенията вървят добре и в двата вида! Мисля, че светлината е един от най-важните фактори!  :-)

Caxapa

Едва ли за 24 часа може да се оправи растението и да започне да подобрява своето състояние от една профилактика на филтъра. Колегата ники го е казал а и с предишните съвети сигаме до решението. По-честа смяна на вода  и преглеждане на всички  системи на аквариума ежедневно  ни спестяват много мъки и въпроси.

Similar topics (5)

43367

Започната от pqko


Публикации: 10
Прегледи: 1969

6634

Публикации: 12
Прегледи: 4743

33466

Публикации: 4
Прегледи: 2459

37255

Публикации: 10
Прегледи: 6790

13612

Започната от zmeq


Публикации: 3
Прегледи: 3239