• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем - дупки по растенията.

Започната от templar, 26.09.2005 09:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

templar

В 60 - литров аквариум на 45 дни гледам 5 гупи и 3 анциструса. Под грунта има тънук слой HUMOPLUS. Имам доста растения - ехинодоруси (2 вида), Водна папрат, кабамба, валиснерия, лудвигия и още 1-2 вида, чието име не познавам (за част от растенията благодарности към Пенчо!! :)

Всички вървеше перфектно около 2 седмици, след което при лудвигията и единия ехинодорус започна някакво разкапване на листата, което се изразява в кафеникави петна, които се превръщат в дупки, така че листата стават като стреляни с ловна пушка.  Очевидно няма риби, които да ги надупчат така, става дума за някакво забеоляване или недостиг...

Дайте акъл!
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

Ozelot

Най-вероятно е недостиг на калий.

Longanlon

Да, тия дупки често се получават от недостиг на калий.

При моите хигрофили обаче си се получават въпреки обилните торения с всякакви калиеви съединения и ме ядосват дотолкова, че вече хигрофили не отглеждам.

Пробвай да сменяш по-честичко водата (примерно 2 пъти на седмица по 1/4) - това хем е принципно полезно, хем във водата от чешмата се съдържат малки количества различни съединения, вкл. и калий. Е, можеш и да ториш с калиев сулфат/нитрат/хлорид, но предид а започнеш ти препоръчвам да попрочетеш повече за торенето и отглеждането на растения принципно (а и за борбата с водорасли, въпреки че калия го дават че е безопасен в тая насока).

Едит: само дето не съм сигурен, че липсата на калий се изразява с кафяви дупки - доколкоо сочи опитът ми дупките започват с изнледняване на мястото и изтъняване на листа, което преразства в дупка, без да има кафяво загниване. ама може и да не е така във всички случаи де.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

templar

А най-странното е, че на сянка на открития балкон в една бутилка имам няколко стръка от същата лудвигия, която въпреки студа, без светлина/на слънчева такава, без никакви торове изглежда в перфектно състояние... :()
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

Longanlon

мда (правя недоволна физиономия аз) - имам същия проблем с егерията и роголистника - в големия аквариум умират, а в малкия с охлювите се развиват перфектно без светлина и торове.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ico

преди няколко дни аз запретнах ръкавите и оскубах всичката лудвигия :evil:  омръзна ми дупки загниване а често и хвърля повечето си листа и аквариума като есенна картина
колко време я мъча и не става само в нов аквариум ми върви и после ядове...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tishovsx

Който не може да гледа растения ...си прави цихлидарник, аз го почвам :?
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Boby_

Цитат на: "tishovsx"Който не може да гледа растения ...си прави цихлидарник, аз го почвам :?

Е, те това вече е приказка на място!  
:beer

templar

Тишо, идеята не е лоша. По-добре е от ПВЦ-букетите във всички случай. Ще им дам още малко шанс и ги оскубвам 0-номер, пускам няколко Северума, без да вадя гупите даже:)
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

miTko

Цитат на: "tishovsx"Който не може да гледа растения ...си прави цихлидарник, аз го почвам :?
...или който не иска, при теб май е така  :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

tishovsx

...абе имам идея...реда тука едни каманяци и едни папрати с анубиаси, ма ше видим кво ше излезе, гответе се да ви шашардисвам :P
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

penchod

При мен Егерията тръгна, чак като увеличих осветлението до 0.5W на литър и взех да дохранвам с калий, магнезий и желязо.

dido

Ейй, те хората по света се чудят как да се оттърват от нея, а ти я ториш :-)

NO CARRIER

И моята е на мрене... :( Не се засажда в грунда, по-точно - измъква се или й помагат.  Ако случайно има 1-2 коренчета, те само по краищата имат листенца. Голяма част плува на повърхността на аквариума в същото състояние.  :oops:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

templar

Преди време ви бях писал, че растенията ми нещо залиняват, появяват се дупки по листата и т.н. Случи се така, че 3 седмици не можах да сменям вода, нито да сифонирам - просто доливах изпарената вода и се тюхках, че нямам  време. Вчера най-накрая намерих време и тръгнах да се занимавам с аквариума, който не бях поглеждал... за моя изненада, всички растения, вкл. ехинодорусите бяха пуснали нови листа и очевидно се чувстваха добре. Предполагам, че просто им трябва детрит, а и доливането явно е втвърдило водата малко и това се е отразило благотворно. Дайте мнения дали разсъжденията ми са в правилна посока.
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

Similar topics (5)

3699

Публикации: 9
Прегледи: 3102

23986

Публикации: 5
Прегледи: 3085

49892

Публикации: 0
Прегледи: 1118

16265

Публикации: 6
Прегледи: 2877

42384

Публикации: 8
Прегледи: 3639