• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 22:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Презасаждане

Започната от anonto, 13.11.2005 00:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

anonto

В момента стопанството ми е 50 литра. Имам идея другата седмица да лепя нов съд 45/45/85. Настоящият аквариум е работещ от два месеца. Има следните разсения -  Anubias 2 вида, Echinodorus 3 вида, Cryptocorine 3 вида, Bolbitis, Microsorum, Glossostigma, Ludwigia и Rotala. Повечето растат добре още от самото начало на засаждане с изключение на криптокорините, на които им трябваше поне месец да тръгнат. В момента те растат добре и пускат усилено нови листа и издънки даже и тази, за която Yoshko питаше в една от темите по долу в момента пуска издънки и нови листа и именно това ме притеснява: ако толкова скоро след като са се стабилизирали ги презасадя няма ли да се окаже пагубно за тях. Питам по специално за криптокорините (те са ми някак най любими и най – много държа на тях). За останалите мисля че няма да има голям проблем с адаптацията при положение, че се опитам бързо да пресъздам същите условия, а и не държа особено на тях. Предполагам ако използвам същия грунд и вода в новия съд + нови, аквариума ще заработи по бързо и единствено осветлението ще бъде различно за новия съд, което също ми е проблем, но за него ще питам в дрyга тема.
Върти ми се и още една идея в главата. Да презасадя заедно с корените. Примерно да използвам малка лопатка с подходящ размер и да захвана с нея целия участък с криптокорини от стария аквариум  заедно с грунда и да го поставя в новия. Някои пробвал ли е подобно презасаждане? Незнам дали няма да нараня много корените.
Моля помагайте със съвети.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

Raven

аз съм пробвал такова пресаждане на криптокорините и ти го препоръчвам като наи удачно- гребни колкото можеш по голям участък от дъното,имаи предвид че корените им са огромни.сложи ги в предварително изкопана дупка в новия грунт и внимателно засипи така че минимум да разбуташ кореновата им мрежа като цяло.
и пак има голям шанс да си хвърлят листата,затова освен грунта вземи и колкото можеш повече от старата вода,ако можеш всичката даже.криптите са много кекави на пресаждане,но ако ги пресадиш така може и да ги отървеш.аз преди два месеца си изскубах грубо три групи криптокорини от стария аквариум- хвърлиха листата и  чак сега почват да се пооправят полека.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

anonto

Благодаря raven точно тоя начин ще използвам щом е практикуван вече.
Ако в новия съд осветлението от 0,8w на литър променя на 0,5w как ще се отрази това на растенията.  

Какво мислите за останалите растения – надявам се там да няма проблем.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

miTko

Не се притеснявай за криптокорините, ако си търпелив! Хващат се и от малко парче от коренище, но искат месеци спокойствие за да тръгнат да пускат издънки навсякъде по аквариума.
Разни мои АКВАРИУМИ