• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Преминаване от подводна в надводна форма при аквариумните растения!

Започната от S_mo, 12.12.2012 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

bustama

 :-D коня е готин на метър в ляво.
Няколко дена "ям" попара, чата и че тука се сервира.
Малко в страни от казаното, да ме прощавате, но се загубих някъде на втора купа с попарата.
Имам роза-китайска, която се къса да цъфти с розово червени цветове на северен прозорец. И друга роза на познат - гледа я в тъмен коридор, без дневна светлина, цъфти в несвяст! Да де, ама от май месец и двете се радват на прекрасно слънце на двора и терасите.
Какво искам да кажа- база на сравнение няма. Светлината от слънцето винаги е по-добра от тази на изкуствените лампи. Или поне до тогава - докато не не станем цивилизация от 1-ви тип. :-D

VDO

Почна да изпускаш нерви,тва по принцип е добър признак. Сега,аз имам опити,които не съм описвал никъде- без цо,почти без светлина,даже и без торене ако ти е интересно. Имам и с  цо ,с лампи . Ти на база на какво сравнение ломотиш? За книжлетата разбрахме и великите руски форуми. Щом ми намесваш храни,сърдечни проблеми и изкуствени цици във форум за акваристика,значи ясно ,другите участници са некадърни мушмороци. Забавно е да те чета.

Публикациите са слети: 23.03.2016 14:53

Ти да не си от някоя колония амиши,ама па те не ползват компове и електричество.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

iuli

Цитат на: VDO - 23.03.2016 14:40
Сега,аз имам опити,които не съм описвал никъде- без цо,почти без светлина,даже и без торене ако ти е интересно. Имам и с  цо ,с лампи . Ти на база на какво сравнение ломотиш?
В смисъл, дали съм виждал аквариум през живота си ли? Абе не съм, ама брат ми един път е виждал и ми е разказал всичко.

А иначе сравнението на Видин преди и сега, трябва да е добра за база. Много нагледно онагледява, прогреса на науката.

petko

 iuli не отричам,че от допира с въздуха водата се обогатява с СО2,но колко е достатъчно това количество за растенията.Преди 20 или 30 години масово не сме ползвали принудително добавяне на СО2 имаше само филтър с гъба и аераторче. Растенията се развиваха прекрасно.До тук добре,но какви растения гледахме тогава,предимно криптокорини, валиснерия, ехинодорусимъхове и някои други.
Като цяло непретенциозни растения,които и сега без допълнително подаване на СО2 се развиват.
Сега се опитваме да отгледаме все по капризни растения.Искаме да изглеждат перфектни и затова прибягваме до 3сек.дифузьори и други такива.
Прочетох по внимателно само първата страница от линка за СО2, който си дал.И не намерих някой да подкрепи автора.Защо ли?
Някои аспекти от тази статия.Как ще го разтълкуваш?
" Примите во внимание ещё и те обстоятельства, что при выключенном свете сами растения в темновую фазу фотосинтеза активно потребляют кислород, вызывая тем самым усугубление его дефицита. Именно по этой причине аквариумист может столкнуться с проблемой утренних заморов рыбы в аквариуме, который располагается в спальне и в котором осуществляется дополнительная подача СО2."

"5. В случае когда вы сами или ваши гости останутся на ночь в комнате, где располагается аквариум, будет более безопасным для подводных жителей, если на период сна окна будут приоткрыты (в теплое время года) или же дверь в комнату не будет плотно закрыта (в холодное время)."

А по нагоре дава някои данни.
"
- открытый воздух: 0,0314 - 0,045 %
- нормальный уровень: < 0,06 %
- возможны жалобы на запах и жесткость воздуха: 0,06 - 0,1 %
- стандарт ASHRAE: 0,1 % ( ASHRAE - American Society of Heating, Refrigerating, and Air-Conditioning Engineers, Aмериканское общество инженеров по нагреванию, охлаждению и кондиционированию воздуха )
- сонливость: 0,1 - 0,25 %
- последствия для здоровья: 0,25 - 0,50 %
- ПДКмр: 0,5 %
"
Защо си мисля,че ако във въздуха има такова количество СО2,което ще доведе до проблем с рибите,същото помещение ще е безпроблемно за хората.

п.с. Дори и да не се трият постовете,хубаво е да се преместят размишленията в отделна тема,а тази да си остане по предназначение.

VDO

Цитат на: iuli - 23.03.2016 16:02
В смисъл, дали съм виждал аквариум през живота си ли? Абе не съм, ама брат ми един път е виждал и ми е разказал всичко.

А иначе сравнението на Видин преди и сега, трябва да е добра за база. Много нагледно онагледява, прогреса на науката.
Юлка,Дунава тече,Видин си остава.Кажи го и на брат ти,щото и вие сте от тая част на Бг-то като цяло.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

evgeni200

Юли, гледай твоя Олег до какво противоречие стига!!!!

Линк към цялата статия:
http://aquariymist.4admins.ru/viewtopic.php?f=4&t=123&start=0


Теперь переходим к тому, откуда вообще возникает проблема с СО2 в аквариуме. Из тех же школьных учебников известно что СО2 содержится в атмосфере и его доля там достигает 0.3% (это примерно 1/700 от доли кислорода). В воде соотношение резко меняется – в литре воды может быть растворено до 0.5мг/л СО2, что примерно в 70 раз больше, чем в воздухе и всего 7см3/литр кислорода (против 0.01 СО2 и 210 кислорода в воздухе). Как видите соотношение резко изменилось, в воде СО2 растворяется намного лучше, а кислород наоборот существенно хуже. При этом, как ни парадоксально, но СО2 может так же быстро и освобождаться из воды, если ее турбулентно мешать или аэрировать.

Навил си си нещо на пръста и оборен по гръб не падаш.
Само не разбрах светна ли ти лампата, че и светлината попадаща от прозореца дори и слънчева и хубава е успоредна на листа на растенията и колко процента  е по пълноценна от източник директно над тях.

Начетен човек си за това две мнения няма, но не достигах до нищо полезно от това дето си чел...................на мен пък ми е забавно да ти чета мненията :-)


Публикациите са слети: 23.03.2016г 17:05ч

Та колко и да си съгласен, че хелатите са полезни единствено за надводните растения при листно подхранване да не забравяме и подводните хранещи се също листно  :-)

Публикациите са слети: 23.03.2016 17:26

Аз повече освен по същество по тази тема няма да пиша.
Ако на някой модератор му се занимава да премести няколко страници в "лафче"

danielm

Цитат на: evgeni200 - 23.03.2016 17:21
Само не разбрах светна ли ти лампата, че и светлината попадаща от прозореца дори и слънчева и хубава е успоредна на листа на растенията и колко процента  е по пълноценна от източник директно над тях.
Само лампата в кухнята остана светната ... докато му сбимах ъглите.

iuli

Цитат на: evgeni200 - 23.03.2016 17:21
Навил си си нещо на пръста и оборен по гръб не падаш.


Гледай, на какво му се казва "игнорантщина". Аз такъв ли съм?

Цитат на: VDO - 23.03.2016 16:30
Юлка,Дунава тече,Видин си остава.

Публикациите са слети: 23.03.2016г 18:06ч

Цитат на: evgeni200 - 23.03.2016 17:21
Ако на някой модератор му се занимава да премести няколко страници в "лафче"

А тука имаме още една игнорантщина, също огромна. Тая вече си е лично твоя. При положение, че вие всичките, съвсем умишлено се наговорихте, да ми осерете темата. И същевременно се бяхте наговорили и с модератора (оня с тачанката), да му дадете повод да ми заключи темата. И сега викаш - да премести това което аз казвам на друго място? А що не казваш, че и тая тема трябва да бъде заключена? Ако тва не мога да те убедя, че съм прав, другото е вече по-сложно. Явно имаме предварително предубеждение, от твоя страна, а не от моя. Мене ако ми извадиш аргументи, които да са аргументи, ще ги приема. Само че хилядократноповторените обиди, не ми приличат на аргументи. Тоя дето ги ползва, май е слаб с аргументите. И при положение, че сега признаваш, че съм начетен човек, как се съчетава менението ти, че съм начетен, с опитите ти за нескопосни базици. А аз и това го мога повече от тебе. А и от останалите ти приятелчета. И щом вие така и аз така - почваме да си говорим глупости да видим, кой е по-оригинален, нали така. И после, що виката - олелеле модератора да идва на помощ? Нали вие поискахте?

Публикациите са слети: 23.03.2016г 18:06ч

Цитат на: evgeni200 - 23.03.2016 17:21

Та колко и да си съгласен, че хелатите са полезни единствено за надводните растения при листно подхранване да не забравяме и подводните хранещи се също листно

А кой ги е забравил? Не съм аз - в това което казвам, няма признаци, да са забравени хелатите на водните растения - хуминовите киселини си ги има в аквариума. А могат и да бъдат добавени. Но във въздуха, хуминови киселини няма.

evgeni200

За последно:
Пак те цитирам:

А съотношението на Въглерод-Азот-Сяра-Фосфор е 100-10-1-2. Но аз ти дадох съотношението в хуминовите киселини, които също могат да се добавят в аквариума за храна на растенията. Ефектът е бомбастичен. Чрез хуминовите кислелини добавяш най-вече въглерод. Т.е. ако добавяш хуминови киселини, може да има бърз аквариум без, подаване на въглероден двуокис.

Ако това го мислиш положението е безнадеждно :)
Няма заместител на CO2  *DRINK*

Публикациите са слети: 23.03.2016 19:16

Дори предлагам нещо, че нямаш фотоапарат и с какво да снимаш ок.
Имам свободен аквариум  :-) осветление, филтрация всичко.
Правя аквариума както кажеш и снимам ежедневно с твоите съвети и докладвам на форума в тема.
Ако нещо нямам и на някои е излишно куриера е за моя сметка или го купувам и използвам.
Аквариума ще се създава под твое ръководство реално твой със снимки на форума.

Ако си съгласен си стискаме ръцете  *DRINK*

bustama

Накрая съм сигурен, че ще се разберете поне до това - което се отнася за отглеждането на растенията. :-)
Или поне с хората като  petko и  evgeni200. Обаче, що се отнася за со2 - хора, навремето растенията които сега им лепваме имена бавно растящи, което не е така - щото аз с очите си виждам как расте криптокорина с и без со2... разлика почти няма, са доста бързо адаптивни в сравнение с лигавите мъхове и дребни растения от "ново" поколение.Обърнете внимание, че тези растения имат огромни коренища в които складират постоянно химични в-ва, както и в дръжки и листна маса. Друго, вземете под око  :-) и факта, че в момента в аквариумите си отглеждаме много видове растения - всички те използват со2 и ако не го добавим, не се получават нещата. Другото с което се разминаваме във времето е осветлението на аквариума и най-вече интензитета на отглеждане!
СО2 на земята  в най-големи количества е "затворен" в карбонатите или по-точно сасо3. Това го споменавам за да се вземе предвид понеже в аквариума водата не е само мокра и прозрачна!
С две думи да се говори само за един фактор, без да се гледат другите не е точно. А най-важния ключ към успешно отглеждане на растения - водни или надводни, е водата - без нея не става! :-)

evgeni200

bustama, Юли трябва само да си намери, че и отговорите са във всяко негово мнение еволюционно може да ги подреди също по изисквания към СО2, както и по местообитание за времето в което даден вид е в една или другата си форма.

Пиша аз от известно време, че има три важни макроелемента С, О, Н и че никои не им обръща внимание.................както и да е

bustama

Цитат на: evgeni200 - 23.03.2016 19:28
bustama, Юли трябва само да си намери, че и отговорите са във всяко негово мнение еволюционно може да ги подреди също по изисквания към СО2, както и по местообитание за времето в което даден вид е в една или другата си форма.

Пиша аз от известно време, че има три важни макроелемента С, О, Н и че никои не им обръща внимание.................както и да е


Честно, внимание обръщам на абсолютно всичко, което чета. Преди време колега от морските лекинко ми отвори вратата - дали случайно или с цел, не смея да кажа, даже няма да го спомена. Но съм му изключително благодарен и не само на него!  *DRINK*
Простичко да ви го кажа, абе хора имайте малко уважение един към друг. Няма смисъл от спонтанни чувства и емоции, не сме цигани. Че понякога се палим... така е, но да е с уважение.

rakim

bustama - Криптокорините при мен с CO2 растяха поне 2 пъти по бързо,смея да твърдя че почти няма растение което да съм нямал в аквариум и също така няма такова което да не расте по бързо и с по големи листа с CO2.
540л Южна Америка

Аз съм Акварист

Колеги чета аз интересната дискусия , но ще ви отклоня малко вниманието. Става въпрос за монте карло което отглеждам в една прозрачна кофа. Имам няколко дупки на капака. Все се опитвам да го оставя отворен и на другия ден увяхнал... как постепенно да го прилъжа да мине към форма , която да може да съществува при по-ниска влажност, сиреч без капак.
Попринцип от конденза който се случва почвата е влажна при затворен капак.
Привет на всички.
Аз съм Акварист е платформа за акваристика в България.Официален партньор на БАЕ.
Можете да ни откриете:

Официален Сайт: http://aquaristbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Aquaristbg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuytBoCtxF8BVaM7okTX8xQ?view_as=subscriber

danielm

Мини утре и ще ти дам, иначе иска доста плавно. Чак когато тръгне добре под капака надводно може да поченш да смъкваш влажностт.
Иначе става най-лесно на северната тераса. :-)

Similar topics (5)

26994

Публикации: 2
Прегледи: 3487

54894

Публикации: 16
Прегледи: 6221

24309

Публикации: 9
Прегледи: 4033

5325

Публикации: 34
Прегледи: 11037

20348

Публикации: 0
Прегледи: 2086