• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Преминаване от подводна в надводна форма при аквариумните растения!

Започната от S_mo, 12.12.2012 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

bunzip2

Penta, супер е alternathera-та.
Обаче светлината и е малко, по листата и личи.
И аз я тествах в аквариумче на прозореца :D ... върви, ама губи червения цвят.

Penta

Е малко беше светлината през зимата. Растенията ми са червени под вода, надводно не ми пука особено, тези листа няма да останат след потапяне. Апропо, надводната Алтернатера пуска перфектни нови листа при преминаване подводно, за разлика от пресадена част подводно такова.

Sent from my Mi 4i using Tapatalk


Аз съм Акварист

Привет на всички.
Аз съм Акварист е платформа за акваристика в България.Официален партньор на БАЕ.
Можете да ни откриете:

Официален Сайт: http://aquaristbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Aquaristbg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuytBoCtxF8BVaM7okTX8xQ?view_as=subscriber

bunzip2

Браво Aquatica, сериозно си се заел!
Поздравления, всичките ти растения изглеждат много добре.
На колко време са, и как ги отглеждаш? Виждам, че са в нещо като PVC тава с капак явно :)
Светиш ли им с нещо?

iuli

Цитат на: bunzip2 - 11.03.2016 10:44
Penta, супер е alternathera-та.
Обаче светлината и е малко, по листата и личи.
И аз я тествах в аквариумче на прозореца :D ... върви, ама губи червения цвят.

Извинявайте че се намесвам, ама ми стана много интересно и не се сдържам, да питам:

Светлината, непосредствено до прозореца при лошо време и във въздушна среда, е по-слаба от тая в аквариум (водна среда) осветен с електрическа луминесцентна светлина и рефлектори, от порядъка - айде да речем три вата на литър? Така ли?

evgeni200

iuli, то надводния лист най - вероятно също пигментира до червено с равна по сила светлина като подводния ..... или пък структурно и те нямат прилика.
*privet* :coffee: :popcorn:

danielm

Цитат на: iuli - 14.03.2016 15:44
Извинявайте че се намесвам, ама ми стана много интересно и не се сдържам, да питам:

Светлината, непосредствено до прозореца при лошо време и във въздушна среда, е по-слаба от тая в аквариум (водна среда) осветен с електрическа луминесцентна светлина и рефлектори, от порядъка - айде да речем три вата на литър? Така ли?

Ъгъла е различен, особено зимата и вероятно това е причината според мен. На някой прозорци като моя ... слънцето свети директно само час-два рано сутрин.
В същото време в аквата пържи китките под директна, насочена и вертикална светлина 6-8 часа.

bunzip2

Не мога да отговоря iuli, само че наблюдавам следното.
Същата ситуация, alternathera на перваза, в аквариум, закрит с найлон, на югоизточна остъклена тераса, огрява се по цял денот слънцето, и друга alternathera под 7000 лумена CFL лампи, на 15-тина см. над растението.

Тази на прозореца е с листа като тези дето Penta e показал - леко кафеникаво зелени.
Другата под лампите е с наситено червени листа, и видимо по-дебело стебло.
Другите условия са напълно еднакви (визирам субстрат, торене, честота на поливане).

iuli

Цитат на: danielm - 15.03.2016 07:04
Ъгъла е различен, особено зимата и вероятно това е причината според мен. На някой прозорци като моя ... слънцето свети директно само час-два рано сутрин.
В същото време в аквата пържи китките под директна, насочена и вертикална светлина 6-8 часа.

В мрачен ден, на северен прозорец (където слънцето не свети пряко никога, дори и по два часа на ден), ако точно до прозореца светна с икономична крушка от двадесет вата и съм закрил крушката с една книга, за да не гледам пряко в нея, крушката почти не се усеща, дали е светната или не е. За мене това означава, че възможно най-слабата дневна светлина е по-силна и от най-силната електрическа.

На източен, западен или (не дай боже) на южен прозорец, е по-силна и в мрачен ден. Обаче, дори и праз зимния период, има средно, вероятно около 50% от дните, които са слънчеви. А слънчевата светлина е поне няколко пъти по-силна от най-силните халогенни, рефлектори и не знам си кво. Значи средната сила на светлината от източен или западен прозорец е по-голяма от всякаква лампа.

Както казваш, директната слънчева светлина пържи растенията, които са надводно. Въпреки, че имам свойството да си пазя, всяка информация, за водни растения, които в природата, растат и директно на слънчева светлина - като например, според Карел Ратай ехинодорус квадрикостатус. Обаче, същият тоя Ратай, разказва, че когато е цял ден гол на слънцето в при Амазонка, не изгаря. И го обяснява, с това, че влагата във въздуха е толкова голяма, та слънцето е слабо.

Аз имам една саксия с ехинодорус кордифолиус ред и зелен оцелот, каролинска кабомба, алтернатера рейнеки и някои други, на южен прозорец, без капак който да задържа влагата - ама ги пръскам няколко пъти на ден. Първоначално го закривах с полупрозрачна материя. Обаче листата пак се прецакваха по малко, а листата на оцелота растяха на къси дръжки и легнали покриваха дребните растения отдолу . Накрая сложих бял кадастрон, който да покрива прозореца на осемдесет см. височина над нивото на саксията. Наоколо остана отркрит прозорец и в стаята е доста светло. Листата на оцелота тръгнаха нагоре, дръжките им станаха двойно по-големи от листата. Алтернатерата е същата като на Penta. Но аз това го отдавам, не на слабата светлина, а на ниската температура - през нощта през зимата пада на 12 градуса точно до прозореца, въпреки, че през деня, може да се качи и на 28. Обикновено обаче варира между 15 и 22. И си мисля, че ако с лампа, алтернатерата става червена, това може да е заради топлинното излъчване на лампата или по-високата температура.

Публикациите са слети: 15.03.2016 13:00

Е, дано да не ме нахокате пак, че ще ви разваля идилията и седянката. Преди няколко години още ми казаха в тоя форум, че отглеждането на растения, не било някакво изследване на НАСА. А по-късно ми казаха, че не е ядрена химия. И да не съм развалял хатъра на евентуалните начинаещи акваристи, които щяли да се откажат, като видят, как им усложнявам живота.

Обаче е факт, че всички схеми и теории, за отглеждане на растения, които са се наложили не работят всеки път. Повтарям - Не работят ВСЕКИ ПЪТ! И само хора, които са отскоро в бранша и им е проработил късмета, пък още не са се сблъскали с някои неприятни изненади, си мислят, че вече всичко им е ясно.
А ето и в случая с въпроса за дневната и електрическата светлина, за кой ли път, се оказва, че сме в дълбоко неведение, за много банални подробности от ежедневното ни битие.

Може да вложиш средства в голям и хубав аквариум, със скъпа техника, растения риба - ще стане хубав. Обаче - ето имаш просто растение, непретенциозно. И то даже расте. Ама я се загледай по-внимателно в него - дали няма някакви дребни дефекти, които кой знае защо не се оправят. След известно време с доста мъка ги оправяш. Но се появяват други.

И накрая кво излиза - големият скъп и хубав аквариум, не е по-хубав от малкия и евтин, в който растенията са без забележки.



bustama

Penta, да каже колко градуса е сутрин и вечер в тях. :-D
Сега сериозно. Принципно растенията усещат сезоните - време,топлена,влага и каво ли още не. Тези, които гледаме... може и на един сезон да си растат - живеят. Идват от различи места на земята и се нагаждат според условията. Човек, като се замисли - корави типове са!
Но по важното, може би е постоянството при тях. Имах два корена от растението - в палудариума, ами, развиваше се много по-добре и с по-красив цвят надводно - под закрита светлина от пумилата ми. Като го преместих в аквариума, забито под микрозорума, криво ляво растеше - на сянка не мога до очаквам цвят, но растеше. Преместих го на преден план, няма кой да го засенчва и не ще...вече втори месец. Вчера, след смяна на вода, я преместих на заден при стаурогина да го пробвам. Но като цяло, моето мнение - светлината влияе за цвета. На danielm логиката ми е по-близка. :-)

danielm

Нека не забравяме, че до прозореца "изглежда" светло, но това е само част от спектъра. И цялата светлина е все отразена и разпръсната от атмосферата, след което от прозореца (някой прозорци и със защити), след което от запотения капак/покривало. Светлината, дето "пържи" китките не минава така ...
Всички сме виждали парник/оранжерия, и той е с прозрачен покрив, за да може м/у 10 и 14 часа да "запържва" ... до прозореца този ефект го няма, всичко е просто "някаква" уж много светлина за много време.

iuli

Цитат на: danielm - 15.03.2016 17:25
Нека не забравяме, че до прозореца "изглежда" светло, но това е само част от спектъра.

Така е - само част от спектъра. Това което прозорецът не пропуска е ултравиолетовата светлина с дължина на вълната по-къса от 315 нм. Ултравиолетовата светлина с дължина на вълната от 315 до 380, обикновеното стъкло пропуска. Останалата част от спектъра на слънчевата светлина, т.е. видимия и инфрачервения, стъклото пропуска.

Според "Аквариумние растения" на Жданов, водните растения имат нужда освен от някои части на видимия спектър, но също така и частично от ултравиолетова и инфрачервена светлина. Инфрачервената не се поглъща от стъклото, но се поглъща от водата. Дългата вълна на ултравиолетовата прониква и във водата.

Цитат на: danielm - 15.03.2016 17:25
Всички сме виждали парник/оранжерия, и той е с прозрачен покрив, за да може м/у 10 и 14 часа да "запържва" ... до прозореца този ефект го няма, всичко е просто "някаква" уж много светлина за много време.

Мога да ти кажа, даже, какви са възможностите на това запържване. Температурата може да прехвърли 130 (сто и тридесет) градуса. Устройството се нарича "слънчева восъкотопилка" и е предназначено да топи пчелни пити.
В конкретния случай с парника целта е да се повиши температурата през зимата. Освен това оранжерийните растения са сухоземни и пряката слънчева светлина им се отразява добре, дори и през лятото.

vasil dimitrov

Ув не минава през стъклопакет четири сезона на Saint Gobain.

iuli

Цитат на: vasil dimitrov - 16.03.2016 12:45
Ув не минава през стъклопакет четири сезона на Saint Gobain.

Говоря за обикновено стъкло. Вот:

http://flowerlib.ru/books/item/f00/s00/z0000017/st012.shtml

За щастие и цялата книжка я има в интернет и който иска може да си я чете:
http://flowerlib.ru/books/item/f00/s00/z0000017/index.shtml

vasil dimitrov

Написах го за хора,които са с такива стъклопакети на дограмата,случвало ми се е клиенти да се откажат и сложат обикновен пакет,защото държат да имат цветя до прозореца си.

Similar topics (5)

24293

Публикации: 2
Прегледи: 3588

51204

Публикации: 1
Прегледи: 1611

20825

Публикации: 27
Прегледи: 12735

4159

Публикации: 17
Прегледи: 6573

48944

Публикации: 3
Прегледи: 2064