• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 20:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Подредба на бъдещ аквариум

Започната от Galin Petrov, 07.05.2009 23:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yanki1

Цитат на: petkob - 11.05.2009 17:04
Стандартна процедура при пресаждане е подрязването на корените и то играе същата роля както и подкастрянето на клоните - стимулира разклоняване и растеж.
Не съм съгласен с това мнение, то е валидно само за сухоземни растения.

За водните растения с добре развита коренова система нещата стоят по следният начин:При пресаждане,когато растението се изкубне остават само главните корени. Същите се подрязват, защото така или иначе растението изгражда нова коренова система,защото най дребните и фини власинки от кореновата система се откъсват или остават в дъното, а без тях главните корени не могат да изпълняват функциите си.

От тук се подразбира, че когато едно водно растение с добре развита коренова система (напр.: Ехинодорус, Криптокорина и др)бъде пресадено то забавя за известно време своят растеж.

За стеблените растения съм съгласен, че честото кастрене стимулира растежа и размножаването.

ПП От опит  мога да твърдя, че с подкастрянето на корените в грунда специално за Ехинодорусите ограничава  растежа им.
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

sliven

С риск да предизвикам(.....)Галин,ще си остане със схемите!!!Аквата има-няма-40лит.Кокосов орех, варовит камък и ...,с 25вата.Ако да: защо и обратно??  Да не говорим,колко ще се ....,докато си намери растенията в Сливен,тъмен пясък...дъра-бъра,на чертеж!!Дилемата е Гупи или Хелери!? Подкрепям Петкоб 100%.Янки1,преди няколко дена много се интересуваше от творчеството на Оливър Кнот?? На Галин пожелавамрда прави по-малко от3 грешки и да покаже( някой ден): аквариум, а не схема.  >:o Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш!!!! Много гневни дебати-Боби от Сливен!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

bigbeer

Цитат на: yanki1 - 11.05.2009 19:25
Не съм съгласен с това мнение, то е валидно само за сухоземни растения.
....
ПП От опит  мога да твърдя, че с подкастрянето на корените в грунда специално за Ехинодорусите ограничава  растежа им.

Янки, за последните 3 месеца два пъти се налага да си пресяваам ехинодорусите, всеки път изрязвам по 1/3 от корените и смея да твърдя, че това стимулира растежът им. Преди 2 седмици беше последното задаждане - и имам по 3-4 нови листа вече. Забелязах, че коренищата са се доста развили също. Не торя, подавам само СО2. Грундът е на около година и половина в аквариума, което е от значение и е точката на успеха при мен. Не твърдя, че на всеки 3-4 месеца требе да си ровиш китките и да съкращаваш коренищата де ;)  *DRINK*

barabata

11.05.2009 20:41 #18 Last Edit: 11.05.2009 20:49 by barabata
И аз да потвърдя - от голямо значение е качеството на грунда - напоследък работя с пръст в грунда и всичко бучнато тръгва мълниеносно бързо и дори е голяма рядкост при присаждане криптокорина да хвърли лист .  Дори малките крипптокорини ги местя почти постоянно и никак не им се отразява това. На големите здраво подкастрям корените че просто не мога да ги събера по време да засаждането . От много от изрезките тръгват малки растения.
Единствения проблем ми се явява присаждане на растение с много добре развита коренова система - няма вадене. Разместването на такива растения означава рестарт на целия аквариум докато бързорастящите направо ги чупя от нивото на грунда или им късам корените и ги присаждам.

Смятам следващия път по време на ваденето на храста нимфеи (4-5 броя на едно място) ще запиша клипче как ги хващам и вдигам 1/3 от дъното на аквариума (55/35 см) В другия ъгал подобно храстче криптокорина вендти браун вдига другата 1/3 от дъното - голям купон става.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

yanki1

За кастрене на корените в грунда (специално за Ехинодорусите),когато казвам "ограничава растежа им" имам предвид големината и размерите на растението като цяло, т.е. самото растение не спира да расте и дори непрекъснато пуска нови листа, но по този начин поддържам ръста му до определена височина. Ако се остави растението в покой, без тази манипулация листата стават толкова големи и дълги, че започват да се разпростират по повърхостта на водата ,а във водният стълб се вижда  доста голяма част от дръжките им. Именно по този начин успявам да "удържа" до някаква степен "големите" видове ехинодоруси в по-компактен вид.

ПП  Кастренето на корените при пресаждане  и въобще пресаждането е друга тема на дискусия.
При изкореняване на такива растения с добре развита коренова система, за да не се повдига  и разбутва толкова голяма площ от грунда може също да се обрежат корените преди скубането околу розетката на растението, което искаме да извадим с помощта на ножици. Така шансът за разваляне на грунда драстично намалява  ;-)
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

petkob

Не виждам причина да има разлика между реакцията на водни и сухоземни растения към подрязването на корените или каквото и да било. Това, което си написал в предния си пост, че при пресаждане за известно време се забавя растежът, е валидно и при двата типа - просто на растението му е необходимо време да се вкорени отново.

Според мен затова се и бъркаш. Когато редовно ги вадиш, за да им подрязваш корените, редовно ги вкарваш в период на временно забавено развитие и оттам решаваш, че така им ограничаваш височината. Всъщност манипулацията е излишна, а вероятно и доста трудоемка, като си представя какво разбутване е. Ако не ти харесват дълги листа, защо не пробваш да подрязваш тях, а по-рядко да пресаждаш?
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

yanki1

Аз не вадя растенията за да йм подрязвам корените :-D *CRAZY*, аз  обрязвам околу розетката.Ползвам едни ножици с остър връх , които забучвам в грунда и почвам да кастря в диаметър околу основата на растението на 2-3 места , така както си е засадено . *ROFL*  Не предприемам никакво вадене.
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

Simplicity

Галине,

За да не си останеш със схемите, както един колега реалистично предположи следвай няколко основни съвета:

1. Нека първият ти растителен аквариум бъде без добавка на СО2 и без торене.
2. Използвай ЛЕСНИ и непретенциозни растения (например анубиаси, валиснерии, микросориум, дъбче, хигрофили и др.)
3. Постарай се да не пренаселваш аквариума си с риби и използвай възможно най-дребните, за да създадат илюзия, че аквариума ти е голям. (ято неони например)
4. Чети целенасочено-не чети спама и глупостите, които темите във форумите понякога бълват, а чети СТАТИИТЕ.
5. Нека съда ти е с правилни размери или иначе казано по-нисък и по-широк. Направи го и ще разбереш сам.
6. Не използвай МНОЖЕСТВО растителни видове. Например 3-4 вида.
7. Нека светлината ти да е около 0.5 вата на литър.
8. Забрави за кокосовия орех, излез навън и си събери камъни от ЕДИН вид. Слагаш ги в несиметрични групи.
9. Зарежи ричията. Не е за тебе.
10. Разгледай снимки на аквариуми - пусни в гугъл следните неща (Takashi Amano, Norbert Sabat, Senske, Aquatic Gardeners Assossiation, ADA contest) и недей да зяпаш само, а анализирай.


Искрено ти желая успех!



Galin Petrov

Пообмислих подредбата на растенията в аквариумът ми и реших в задния ляв ъгъл да сложа няколко корена Vallisneria spiralis var torta, в дясно 3 корена Echinodorus quaricostatus, в центъра на дъното(малко вляво от центъра по точно) ще сложа един много як варовиков камък, над който има корен, а пред него още един корен(с червеникаво-кафяв цвят) и по корените на места ще сложа Vessicularia dubiana. Така растенията са 3 вида и комбинацията ми се струва добра. Много ми хареса идеята за черен грунд, но за сега е неосъществима за мен, тъй като е много скъп. Но моя грунд е от жълтеникав речен пясък(по-точно камъчета от 3мм до 6мм) и не ми изглежда особено красив ми се искаше да залеся дъното с нещо. От ричията ме отказахте, но имам идея да наредя на места камъни с явански мъх и по този начин да се оформи зелен килим, но не съм сигурен дали е добра идеята.  Искам да попитам какво мислите за новата ми идея и освен яванския мъх какво друго бихте ми препоръчали за зелен килим(по възможност не много претенциозно ратение)?

П.С. Обмислям и вариант за един анубис нана на преден план, но не знам дали е добра идея ако дъното е покрито с килим от бързорастяши растения. Моля за съвет и по този вариант!

Благодаря предварително!

Similar topics (5)

8294

Публикации: 3
Прегледи: 2740

29754

Публикации: 3
Прегледи: 2764

50587

Публикации: 9
Прегледи: 4669

17608

Публикации: 9
Прегледи: 4096