• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Относно използването на глина

Започната от igenov, 09.03.2007 08:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igenov

За първи път влизам във форума и затова се извинявам, ако нещо не правя както трябва. Предстои ми да запускам нов аквариум и в тази връзка имам следния въпрос. Може ли вместо глинени топчета около корените да използвам глината във вид на плочки, около 5 мм дебели, поставени под грунда и добре ли ще е, ако я размеся примерно с 10 % торф за цветя.

theater

Можеш да я ползваш на плочки и въобще в каквито формички искаш може да си я изпечеш.
Торфа е малко рискова история.... по-добре не слагай, че едоста "як" и може да се получи ексцесия с водораслите.
140л - харацини
http://starividri.org

Longanlon

Tия 'торфове' за цветя съдържат изкуствени торове, които са много лесно разтворими. Някои хора си месят глината с такива, но трябва да се внимава.

Да не говорим, че това, което се продава за цветя изобщо не е торф, а си е просто обогатена  градинска почва. Торф се нарича почвата, създадена от торфения мъх, която се намира много рядко в българия и находищата й са резервати без изключение. Тя има изключително ниска хранителна стойност, много е киселинна и изобщо не става за отглеждане на цветя. Това, което Prodac продават като 'торф за аквариуми' също няма нищо общо с торфа, а е някакъв хумус.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

botan

В ботаническата към БАН питах за торф за хищните ми растения и те ми казаха,че няма по магазините,а те го получавали в големи чували от Холандия!
Да се похваля аз съм виждал торфен мъх и е мн готин!Първо го помислих за малки разцъфнали цветчета,но като се доближих разбрах,че това е мъх,а не цъфнало цвете :-)


П.П.:Аз си правя глината на 3-стенни пирамиди *CRAZY*Колкото и сложно да звучи те се правят по-лесно и от топчетата!

Longanlon

Торф се продава като субстрат за отглеждане на екзотични терариумни животни - паяци, скорпиони. Ако попиташ в сайта versicolor.net може да ти излезе късмета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

krisgen

Много благодаря за съветите, ще се възползвам от тях. Бих поставил още един въпрос и дано да е по темата. Преди време (макар че прекъснах за година-две), като субстрат ползвах почва около 0.5 см, над нея торф -2 см от цветарските магазини, пясък и тогава грунд. Мисля, че имаше полза за растенията, но проблема беше, че когато вадех някое растение корените извличаха много от субстрата и тои се утаяваше по грунда и растенията. По тази причина сега се страхувам да ползвам почва и съм се насочил към глина. Моля за мнение и съвет по този въпрос.

krisgen

Дано не съм досаден, но ако полагам глината преди грунда необходимо ли е да я пека?

Тони

Общо взето, тук във форума има две мнения по този въпрос. Едните отричат всякакви видове пълнежи в грунда, освен пясък и разчитат на течни торове, и други , които слагат разни пълнежи в грунда- глина, пръст и др. В момента ползвам глина и течни торове. Преди имах  градинска пръст в аквариума и пак течни торове *CRAZY* .... да ти кажа, че след месец- два  глината като се размекне в аквариума и  ако се наложи да се разместват растения пак се получават облаци мътилка - както и с почвата. И все пак, като че с глина е по - добре .

П.п. Глината обикновено се слага около месец след пускането на аквариума и само в корените на растенията, а не на всякъде под грунда.


Гледам, май си се регистрирал отново, ако не си спомняш паролата от първата регистрация, пиши на админа да ти я прати.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Живко

Цитат на: botan - 09.03.2007 21:36
Определено правилно си се насочил към глина! *THUMBS UP*

Ти ползвал ли си глина?
Какъв беше ефекта?
Никой не се е родил научен.

botan

Цитат на: Живко - 09.03.2007 22:17
Ти ползвал ли си глина?
Какъв беше ефекта?
Да аз и сега си ползвам глина!Криптокорините ми полудяха,сложил съм и на ехинодоруса и тръгна уж добре!В стария бях сложил около 1 шепа глинени топчета и като го рестартирах не се вдигна голяма мътилка(от глина де...)!
Сега съм сложил на вс криптокорини,лотуси,елеохариси,ехинодоруси,задължително на спатифилума и тук там на лудвигиите *CRAZY*
Смятам,че топчетата помогнаха на криптокорините да не им изгният вс листа от криптокориновата болест(2/3 от листата не изгниха!),породена по 2 причини
1.)рестарта на аквариума ми
2.)торих и мн рязко се промени рН

ПП:Но аз мога само да предполагам!Това са само мои наблюдения!Винаги има нотка на съмнение!


------------не се вдигна голяма мътилка(от глина де... )!--------------------
Иначе друга разбира се!Но тябва да се отбележи,че аз не ги пресаждах само ами сменях и самия грунд!

theater

Моите наблюдения са същите. Дали глина или обикновена почва изкопана отстрани на блока няма разлика от гледна точка на цапане като вадиш растения. По скоро се ползва глина заради естествено по-богатия и химически състав. Аз съм намислил следващия път да опитам да си изпека обикновена почва (пресята естествено). Не мисля, че резултатът ще е много по-лош, но тъй като нямам личен опит засега не го препоръчвам.  :-D

П.С.Ботане, не знам как си го постигнал това с криптокорини и пресаждане да не вдигнеш мътилка... направо не ми се вярва, честно казано. Те и без глина ако ги вадиш изкарват половината грунд и лайна заедно с него.  :-D :-D
140л - харацини
http://starividri.org

Живко

Цитат на: botan - 09.03.2007 22:46
ПП:Но аз мога само да предполагам!Това са само мои наблюдения!Винаги има нотка на съмнение!


Не бе само те пробвам.
"Правилно си се насочил" нищо не значи. Повече мяза на спам и никой не му обръща внимание.
Виж като се обясни човек става ясно, че не е само подмятане, а има и опит. ;-)
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

20587

Публикации: 5
Прегледи: 3500

38563

Публикации: 7
Прегледи: 3455

23290

Публикации: 3
Прегледи: 1953

11468

Публикации: 13
Прегледи: 4877