• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моля за мнения относно следното

Започната от igenov, 24.03.2008 19:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igenov

Колеги, ето в тази статия http://www.aquahobby.com/articles/e_algae.php, прочетох следната препоръка:
Смяната на водата всеки две седмици спомага за размиване на излишъците от хранителни вещества и поддържане на чиста среда. Твърде честите смени не позволяват да се стабилизира водата и това е лошо.
В тази статия http://www.dennerle.de/EN/HG06UG01.htmпък   прочетох това:
За да няма тенденция за развитие на водорасли, часовата производителност на филтъра трябва да е 70-100 % от обема на аквариума. Например за аквариум 200 л. производителност 150 л на час. За минимална тенденция за водорасли, съответно 100-125 % , т.е. за 200 л. аквариум- производителност 250 л. за час.
Естествено в статиите има и други препоръки, но тези ме заинтригуваха най-много и затова моля за вашия коментар. Ако информацията е всеизвестна и няма нужда от коментари, моля за извинение и модераторите да закрият темата.


aquaram

смяната на вода всека седмица сериозно вреди на здравето на рибитети *bg*

bigbeer

аз лично само доливам вода всяка седмица ;) - подменял съм вода преди няколко години  на един чисто черноморски аквариум..  *DRINK* - добрата филтрация според мен прави излишна смяната на водата - освен ако не храним редовно рибките си с филия натрошен хляб  :kreshtja:

N.Nobs

Нямам нерви да чета първата статия, а втората не можах да я намеря (освен ако не става дума за таблицата ) но и двете твърдения са толкова смехотворни че не си заслужават коментара.Нито само честата смяна на водата (или НЕсмяна ), нито само обема на филтъра или дебита му могат да те спасят от появата на алги. В един аквариум има толкова много неизвестни че просто такива генерални изводи са абсурдни.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

Абсолютно съм съгласен че всяко категорично твърдение за една биосфера с толкова променливи е просто несериозно.

Няма два еднакви аквариума,няма дори и един аквариум с постоянни  параметри  няколко поредни месеца,всичко в един растителен аквариум се променя ако щете и със сезонната промяна на параметрите на чешмяната вода,със развитието на самият аквариум- растенията и всичките биокултури.
Всичко е в някакво постояно движение- стабилизиране,сриване,застой,бурно развитие- често е невъзможно да се каже коя точно промяна на условията е предизвикала дадената ситуация.
За това и много често се задават въпроси без отговор от типа "изведнъж растенията ми забиха без видима причина- каква става?"

Така че тези статии винаги ги чета с едно а даже и доста повече от едно наум- в поддържането на растителен аквариум всичко е съвкупност от поемане на много информация и най вече от много,много опит.

Относно смяната на водата- аз съм привърженик на честите и големи смени на вода защото то опит съм се убедил че тя влияе отлично на растежа и развитието на целият растителен аквариум като цяло.
Повярвайте ми - опитвал съм да карам с редки и минимални смени- просто не става.
Обяснението е че честата смяна на водата отмива натрупаните излишъци- примерно торите с комплексни торове но растенията ви са от такъв вид че не поемат всичкият магнезий или калий- в този случай тои с времето се натрупва и за това смените на водата нормализират нещата.
Същото важи и за други вредни вещества- киселини ,ензими и тн.

За София поне където се радваме на идеална за растителната акваристика вода - мисля че това е задължително за да има добъри растения и стабилен аквариум.

Естествено не бива да се сменява повече от една трета максимум от водата  на един път и никога смяната на водата да не съвпада с рестартирането на канистъра- това си е азбучно правило- всички знаем за полезните бактерии и прочие.

Относно филтрацията- същото.
Според специфичните условия е- няма правила.
Примерно за класически растителен аквариум- много растения,малко риби- смята се че производителността може да е до един път обема за три часа.
Бавният ток на водата предпазва от вдигане на органични частици които полепвато по растенията и от там тръгва първо брада а и други водорасли вероятно.
Така или иначе центрофугирането повече вреди отколкото да върши реално работа.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

DJBamby

Да, не е точна наука акваристиката, но ще добавя и аз 2-3 реда по темата. Дебита на един кънистър трябва да е 2-3 обема на аквариума, да некажа, че трябва два такива кънистъра с цел подобряване на физичната и биологичната филтрация и от там борбата срещу брадата например. И точно когато се завъдят бактрерии и се позадръсти ватата филтъра намаля своя дебит чувствително, но работи доста ефективно. Сега имаме 100-150% , което е точно както в темата. За аквариум 200 л. производителност 150 л на час не се лъжете да купувате, нали искаме и риби, които да ги храним и да растът.
Относно смяната на водата.
При положение, че нямам кастрене, преместване и подобни операции под вода несменям нищо само доливам а следващата неделя е смяната. Ако растенията вървят добре, всичко ври и кипи, и нямам водорасли несменям. Водата е кристално бистра с постоянна температура и параметрите не са променени.

а то raven е написал преди мен доста обстойно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

Raven

Аз имам два филтъра- единят е канистър с дебит 1850 л/ч
и десет литров обем на кофата.
Обемът на биофилтъра е по важен от дебита му защото там търсим биологична а не механична филтрация- тоест площ за бактериите.
И качествена фракция за пълнеж разбира се- при мен 6 литра лава ,останалото е вата.

Имам е вътрешен филтър 1200 л/ч- той ми е само за механична филтрация,зареден е само с гъба която пера веднъж седмично,докъто канистъра преплаквам на 3-4 месеца като сменям ватата а останалото само преплаквам набързо с вода от аквариума за да не загубя културата от бактерии.

Марките не са важни- работят добре и двата и мисля че вършат отлична работа.
Пак казвам- според рибите е ,моята филтрация е предвидена за по малко риби и повече растения,всъщност аз никога не съм имал много риби така че не съм имал нужда от интензивна филтрация.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bigbeer

 *DRINK* момчета! Всеки тук коментира от личната си гледна точка и набран опит. При повечето като мен нивото е любителско-изследователско.. И заради това не бива да изказваме и поддържаме каквито и да е крайни позиции - За или Против!
Важното е като експерпериментираме да анализираме и отчитаме точно последиците от желаните или нежеланите от нас методи които прилагаме при поддръжката на аквариумите си.., или да четем и спазваме точно всичко написано по темите.. из форумите :) - после да питаме - защо това не стана така, ами така..  и да цитираме противоречиви мнения в различни форуми ;)

Тук всеки има право да си избере стил и област в която да развива 'локвата' си ;) - аз съм съгласен с рейвън, както и с ноби и с бамби.. но, това няма да ме накара да започна всяка неделя да подменям 1/3 от водата в аквариума си.. ;) , но и няма да ги карам да се съгласят, че това НЕ е правилно!  *DRINK*

Всъщност асоциирам темата с въпроса:
----
Кое е първичното?
- яицето
- кокошката
---

А?  ]:->

Joro Vn

      Да спомена и още един аспект при изборът на канистър. Освен от обема на аквариума, количеството и типа на пълнежа е желателно да се съобразяваме с планираната или изпълнена вече филтрираща система. Ако по "трасето" на водата освен стандартните маркучи, кранчета, флейти и смукатели има и други елементи, желателно е дебитът на филтъра да е увеличен. Всъщност би трябвало да се избира такъв с по- висок напор, но понякога този параметър отсъства в данните на филтъра, а също така е обвързан фабрично с дебита, затова препоръчвам избор по дебит. Всеки един такъв елемент, или на езика на хидравликата- местно хидравлично съпротивление, води до намаляване на количеството вода, което минава за единица време през канистъра. За пример мога да посоча моя аквариум с обем 200 л и канистър "HYDOR" с мах. дебит 700 л/ч. Когато го монтирах, нямах точен и ясен план за последващия ъпгрейд на системата. Конкретно- беше добавен проточен нагревател и проточен реактор за СО2. Тези два елемента се вече местни съпротивления, които заедно и с други от типа на колена, преходи и т.н., доведоха до едно общо намаляване на дебита. Аквариума ми е растителен, но ако акцентирах на количество риби, може би щеше да са наложи подмяна на канистъра с по- мощен. Затова ако сте фен на такива технологии, имайте едно на ум при избор на външен филтър. 

iek

Diana Walstad, известна с нейната книга "The Ecology of the Planted Aquarium", сменява до 30% на всеки 6 месеца, а в някои случаи казва, че не е сменявала вода за 6-7 години, нито е сифонирала дъното:http://www.aquabotanic.com/diana_walstad_gallery.htm- в акваскейпа не е много добра :-) Относно филтрацията препоръчва "all you need is water movement, though these days, Diana recommends using mechanical filtration as well. A power head with a pre-filter works fine. "(предполагам се разбира)
Аз обаче сменявам 2 пъти седмично по 40%, защото правя много експерименти, а и съм зодия Водолей.

DJBamby

Ако това са нейни аквариуми от линка, вярвам и , че сменява до 30% на всеки 6 месеца.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

miTko

Всичко е относително.Нищо не може да ви спаси от алги - те са част от играта. ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Алгите ги има и трябва да ги има във всеки аквариум,те са част от естественото състояние на нещата.
Номера е да държим съотношението  алги- растения винаги да е в наша полза :-D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

Колкото е по-голям дебита на филтъра, толкова по-бързо ще отстранява вредните вещества. Проблемът е в обема на филтъра. Колкото по-бързо минава водата през филтърният материал, толкова е по-слаб ефекта от филтър.
Всичко е компромис.
За мен перфектният вариант е съмп. Голям дебит, 4-5 пъти обема на аквариума. Водата тече през филтърният материал доста бавно, което осигурява биологичното и пречистване.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

6711

Публикации: 2
Прегледи: 4009

60130

Започната от Noev__


Публикации: 3
Прегледи: 3843

2757

Започната от toshaky


Публикации: 72
Прегледи: 20588

49951

Публикации: 3
Прегледи: 1675

23290

Публикации: 3
Прегледи: 1955