Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Темата е започната от: Longanlon - 06.06.2005 13:29

Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: Longanlon - 06.06.2005 13:29
Имам си в аквариума един екземпляр-майка Cryptocoryne wendtii 'brown' и до нея плътно 3-4 малки нейни издънки. Листата й са гъсти и са дълги към 7-8 см. Купена е преди 2 и половина месеца и е посадена в тогава тъкмо пуснатия аквариум.

Грундът в тази част на дъното е около 4 см пясък фракция 2.5-5мм, отдолу има 0.5 см градинска почва обогатена с бавноразтворими азотни торове, както и специалитета, за който говорих в една друга тема - увити в плътна хартия азотни и калиеви торове, но не знам дали точно под растението се е случил такъв. СО2 подавам обилно, светлината е достатъчна, водата е по-скоро бедна на нитрати и фосфати. Растението кипи всеки ден и пуска нови листа сравнително редовно. При същите условия живеят и се развиват отлично още 2 вида криптокорини.

Само че преди седмица забелязах, че корените на споменатия екземпляр, както и на малките около него са започнали да растат от грунда нагоре. Право нагоре. Наболи са сякаш стръкове райграс, само че бели-леко-червеникави и вече се издигат на 2-3 см.

Такова нещо имаше при един Anubias b. barteri, който беше засаден в една малка саксийка и беше станал доста голям, та си помислих, че му е отесняла за кореновата система вече. В случая обаче за такова нещо не може да става дума - корените на криптокорината не са ограничени по никакъв начин, наоколо няма едри растения (на преден план е), грундът е хранителен, така, че изключвам вероятността да не й достигат вещества и да се опитва да си ги набави от водата...

При другите криптокорини и останалите растения не се наблюдава подобно нещо, включително и при Е. tenellus, и S. subulata, които растат съвсем наблизо.

Просто не знам.
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: BLKnight - 06.06.2005 13:54
Ми и при мен е така. Не знам от кога, това го забелязах съвсем наскоро при поредното разреждане на джунглата. Няколко храстчета са с щръкнали корени. Само дето пясъка е 5мм и е 6 см дебел, без никакви захранки.
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: BLKnight - 07.06.2005 08:21
Хъм, стига бре. Само аз и Longanlon ли сме с корени нагоре!??!?!
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: Longanlon - 08.06.2005 21:26
Очевидно никой друг не е имал подобен проблем. Както и да е, мушнах под криптокорината една таблетка тор на Сера, да видим какво ще стане. За двата дни, в които бях в командировка като че ли не са пораснали много корените...
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: abaro - 08.06.2005 22:59
Ами те SERA нямат според мен тор на таблетки. Ако имаш предвид Florenete A, това не е точно тор (според моя личен опит) а основно желязо.
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: 77 - 08.06.2005 23:05
а ми те всички таблетки садържат само желязо минерали и микроелементи :D
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: BLKnight - 09.06.2005 13:21
цъ
май не е от това
под мойте криптокоринки има тетра таблетки...
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: NikolaV - 09.06.2005 14:07
Абе да не сте я посадили наопаки?  :P  :P  :P
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: BLKnight - 09.06.2005 14:27
хъм... ми не знам...
Данеби затова не се виждат листата?
Заглавие: Корените нагоре???
Публикувано от: FLEXX - 25.06.2005 22:13
Имам си криптокорина с около 10 дъщерни растения вече. Нямам никакъв проблем с нея. Расте си просто идеално. Интерено ми е, че валистнерията ми брадяса цялата а криптокорините - не.
За вашия проблем - Може пък грунда да ви е прекалено хранителен, разтението да иска да избяга от него :). А сега сериозно, ни най малка представа си нямам защо ви се получава така, а корените не трябва да ви червенеят а да зеленеят, поне при мен когато сомовете бяха разровили около коренищата и се бяха показали един два, те позеленяха (мързеше ме да ги закопая наново... ), и евентуално ги закопах...