• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 02:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кой/ какво ми прави растенията такива :)?

Започната от NeLyTo, 14.12.2015 20:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NeLyTo

Здравейте,

Имам този проблем с всички растения със стъбла :)) вече половин година садя и .. Все същото. Имам плати и анциструси + тиломелания оранж . Не торя. От скоро слагам Профито и Глутаралдехид, но от седмица, а проблема е от преди това. Светя по 11 часа, нямам други проблеми. Анубиаса и криптокорините и едно подобно на тях си виреят. Аквата е 54 л. Друго, друго.. Ако ме питате ще споделя :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2Ffy95lxjqd%2Fimage.jpg&hash=aa0ccf47df54c0a4709f0b937abab95e6fef1b99

geshi

Анубиас и криптокорина нямат нищо общо, так, че подобното на тях ще да е нещо.... Знам ли. Не съм много на ти с растенията, но 11 часа са много за светло ден.

NeLyTo

Подобно на криптокорините. Благодаря за образователния отговор. Проблема го имам от 8 месеца . Светех по 9 часа преди време. Не е от осветлението :)

iuli

Доколкото успявам да видя, това растение е изкоренено, а не е започнало да гние в грунда и да е останало да се държи на жилките. Ако е така само анциструсите ги правят тия истории. Като станат по-големшки им скимва и почват да ровят. Растенията с по-слаба коренова система, най-лесно се изкореняват. Трябва да си забелязал, че анциструсите ти правят мизерии. Верно, че повече нощно време може да ровят, обаче дъното се вижда, какво му се е случило.

Penta

Цитат на: iuli - 14.12.2015 23:05
Доколкото успявам да видя, това растение е изкоренено, а не е започнало да гние в грунда и да е останало да се държи на жилките. Ако е така само анциструсите ги правят тия истории. Като станат по-големшки им скимва и почват да ровят. Растенията с по-слаба коренова система, най-лесно се изкореняват. Трябва да си забелязал, че анциструсите ти правят мизерии. Верно, че повече нощно време може да ровят, обаче дъното се вижда, какво му се е случило.
Това си е точно средната жилка, останала от загниване на стъблото.

NeLyTo

Да, по-скоро е загниване, отколкото от анциструсите. Имате ли идея от какво се получава и как да се справя с него?
Та , то аз нищо не мога да захвана, освен гореспоменатите !  *SORRY*

iuli

Ако е загниване, значи ти е замърсен аквариума - не трябва да е пренаселен, смяна на вода - по една трета един или два пъти месечно, да не прехранваш рибата и да не слагаш торове ако растенията не са стабилизирани и не са ти превзели аквариума. Много е вероятно, ти нещо да си сложил. Може да ти е слаба и светлината.

Nikiengi

Цитат на: iuli - 15.12.2015 11:16
Може да ти е слаба и светлината.

Най-вероятната причина. Съдейки от снимката това е Лудвигия, ако в горната си част расте буйно значи е от светлината (не от продължителността, а от силата й). А и това растение не е от много силно вкореняващите се, просто си го презасаждаш. Наистина, в аквариума с по-малка височина при мен си стои, а в дълбокия по същия начин изплува!
:-)

iuli

Тоя аквариум е нисък. Ако е сложил обаче една пура от 18 вата, при девет часа на ден е малко. Има значение, все пак и продължителността. При малко ватове (лумени), по-продължителното светене компенсира нещо. После е увеличил на 11часа, ама пак е малко.

И все пак има аквариуми, където светлината е по-малко или толкова и са много добре. Напоследък натрапчиво ми се върти в главата теорията, че това което прави растенията да просперират са именно стабилните условия, в които растенията успяват да се развиват, но с течение на времето, растенията се адаптират много добре именно поради това, че дълго време са били при постоянни условия.
Тия условия трябва да са по-скоро бедни на хранителни вещества във водата, но не да липсват, а грундът да се чисти с подочистачката по-рядко, но да не се претоварва от гниеща органика. Като най-долен слой е добре да има около см. или повече два или три вида глина смесени, че не се знае коя е най-добра. Ако се сложат само глинени топчета не е достатъчно. Аз даже сега правя едни експерименти с пясък смесен с глина като основен грунд и отгоре пясък със съвсем малко глина. Органиката, по принцип пада в горния слой - така е в природата и почвения хоризонт на всяка почва, като го проследиш отгоре надолу е както следва - най-отгоре е скоро опадалата гниеща растителност, по-надолу е полу-разложената и разложената, където има неразлагаема органика, полезна за растенията, която се нарича хумус. След това е глинест слой и под нея е основната скала. Това което трябва да се чисти понякога в аквариума е най-горния слой. В него може да се подава готова разложена органика (стерилизирана тиня (сапропел) от дъното на някой язовир - това е принципно същото като торфа, качествен торф или домашноприготвен от букови листа в един найлонов чувал). Обаче в аквариума, тия неща, при слагането им отгоре на грунда, може да бъдат отнесени от филтъра. Ако не бъдат отнесени, те постепенно ще навлязат в грудна. Същевременно органиката се натрупва в грунда на аквариума и без да се слага по тоя начин, но това става бавно и трябва да се внимава, да не е прекалено много количеството на гниещата органика. Ако не е прекалено много, грундът трябва да се чисти рядко.

П.П. Nikiengi, открих кое е растението което ми изпрати с оцелота, като подарък и което ми каза, че е алтернатера рейнеки. Това е ШИНЕРСИЯ РИВУАЛИС. Уникално растение - расте по три см. на ден. Такова чудо не бях виждал. Препоръчвам го и на NeLyTo. Обаче аз го утрепах точно него. Понеже слагах торове и същевременно намалих светлината. Почти всички растения оцеляха (въпреки че и те започнаха да гинат и за малко да ги изгубя и тях), с изключение на това растение. То расте и при беден аквариум и при по-богат, както насадено, така и плаващо. Обаче на претоварването с химия изглежда не издържа. А оцелотът почти загина, но все пак оцеля и сега е избил от корените нов.

VDO

Ако се поддържат в норма на височина,т.е редовно кастрене мисля,че проблема няма да го има.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bunzip2

Цитат на: iuli - 15.12.2015 12:40
...ШИНЕРСИЯ РИВУАЛИС....

И все пак се оказа, че не е алтернатера (ако помниш)  :-)
Иначе по темата - превържи растението за средно по големина камъче, и го зарови.
На мене ми се вижда, просто да е излязло, защото не е добре вкоренено. Като се застои малко повече, ще си пусне корени и няма да изплува повече.

iuli

Цитат на: bunzip2 - 15.12.2015 15:19
И все пак се оказа, че не е алтернатера (ако помниш)  :-)


Помня, даже мислех да ти отговоря в темата, когато наскоро го направих това откритие. Обаче аз и преди ти казах, че бях много изненадан че това е алтернатера. Ама като търсих навсякъде и не открих информация, нямаше и как да знам. Както и да е, растението е убиец.

bunzip2


NeLyTo

Здравейте,

благодаря че си превърнахте темата ми в разрешаване на въпроси от стари теми. Много мило :)

Растението е  Bacopa Caroliniana, мисля че не е толкова претенциозно. Аквариума ми е правен в discus.bg и мисля, че е съобразен с растенията, които отглеждам и светлината е подходяща за тях. Значи остава да спра да торя, да ги садя на ново като изгниват и да сменям вода ? :)

VDO: Ако се поддържат в норма на височина,т.е редовно кастрене мисля,че проблема няма да го има. ?  - Това към кого е ?


bunzip2

NeLyTo, че сме си казали две думи, не означава, че нямаше съвет и към теб. Натежа ти на темата ли не разбрах?
Някой виновен ли е, когато ставате с гъзът на горе?
А VDO ясно личи, че е дал отново съвет към теб.

Това настроенията са голяма работа :)
Нищо лично, поздрави и хубав ден!

Similar topics (5)

3226

Публикации: 11
Прегледи: 3637

30222

Публикации: 3
Прегледи: 3042

21075

Публикации: 1
Прегледи: 2907

11264

Публикации: 11
Прегледи: 5504

48486

Публикации: 10
Прегледи: 3282