• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.03.2021 03:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво е това растение? Всички питанки - тук! II част

Започната от NO CARRIER, 08.12.2012 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

woodmonster

Здравейте на всички! Като съвсем начинаещ акварист имам много въпроси, но тук искам да ви питам следното:
Какво е това растение, защото в магазина ми го продадоха за някаква папрат, но и те не знаят каква, а аз след доста ровене из нета и сравняване го оприличавам най-вече на лимонче. Та какво е според вас и къде да го засадя?

И още нещо. На много от листата на въпросното растение има някакви израстъци. Що за чудо е това и нормално ли е?

Датите на снимките не са верни, защото ми се беше разбъзикало фотото, така че не ги гледайте.
Благодаря ви предварително!
: 15.03.2013г 17:05ч
Помогнете моля! Чакам мнения или предположения.

evgeni200

За папрат е папрат по-начина на размножаване.
Малко ме съмнява да е аквариумно растение  :-)

woodmonster

И аз предположих, че това израстъче е ново растение, но все пак какво е и какво да го правя? И ако в зоомагазина са ме метнали, че може да се отглежда като аквариумно........ще има  :kreshtja:. Засега е пуснато във водата и чака съдбата си. То това храсталаче се състои от няколко съвсем отделни клончета с по 4-5 листа, но аз съм ги събрал и снимал заедно.

evgeni200

woodmonster ,прилича на Bolbitis heteroclita въпросното растение.

Raven

И на мен ми се струва че е Bolbitis heteroclita в лошо състояние, не е аквариумно растение въпреки че може да преживее доста време в аквариум, едно ми се мъчи барем половин година в аквариума преди да си замине съвсем.

За палудариум са перфектни красавци но по това време нямах.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

woodmonster

      Много благодаря за отговорите! Направо сте невероятни  *BRAVO* и за съжаление прави. Попитах чичко Гугъл за Bolbitis heteroclita и се оказа, че е земноводна папрат от сем. Dryopteridaceae, подсемейство Elaphoglossaceae, род Bolbitis. Среща се под следните синоними: Bolbitis flagelliferum, Acrostichum flagelliferum, Acrostichum heteroclitum, Gymnopteris flagellifera, Poecilopteris flagellifera. До тук добре. Оттук нататък започва лошото (за мен). В природата растяло на скалисти участъци от почвата или в основата на дървесните стволове във влажните гори на Китай, Нова Гвинея и Малайзия. Срещало се и из бистри реки и ручеи. Да ама......оказа се, че се среща и в български зоомагазини при недобросъвестни или неосведомени търговци. Как попадам все на такива не знам. То не стига, че по тия магазини не можеш да намериш едно читаво растение (ни живи, ни умрели или с черна брада по-голяма от самите растения), ами ако си дадеш парите за нещо се оказва, че си волно или неволно подведен. Както Raven е отбелязал било подходящо за палудариум и терариум, каза чичко Гугъл. Там процъфтявало.В аквариум нямало да издържи повече от 6 месеца. Коренището да се закрепяло на камъни или корени, а не да се заравя в грунда. Не понасяло преки слънчеви лъчи и се размножавало чрез разделяне на коренището или чрез отделяне на челядта по листата. Сега следва въпроса какво да го правя? То хубаво започна да си изкарва дечица по листата, но защо да го мъча него, пък и аз да се ядосвам след като краят му в аквариума е предрешен? Чудя се дали да го хвърля или да отида до магазина и да накарам "многознайковците" там да го опасат, защото колкото и да ми харесват палудариумите, то такъв нямам и скоро няма да имам, пък и едва сега прохождам в акваристиката. Не е въпроса за 6-те лева, които дадох, но много се ядосвам като попадна на подобна некомпетентност или недобросъвестност. Аз се чудя как да си понапълня локвичката с растения, мазоли хванах да обикалям по магазините, радвам се на всяко стръкче  и....ето резултата  :duvar: . Въпросният Болбитис няма никаква вина, но сигурно ще си замине скоропостижно, защото мога да го гледам или във вода или като сухоземно, което се оказва, че на него няма да му се хареса и в двата случая. Че и хора с палудариуми край мен няма, за да ги зарадвам. Идея какво да го правя? То май искам вече невъзможното, но знае ли човек опитните какво могат да измислят..... Благодаря още веднъж за отзивчивостта и компетентността и бъдете  здрави!

nikan

За съжаление много хора да не кажа 90% включително и аз сме си патили по този начин не се ядосвай  *DRINK*

Raven

Растението е много подходящо за палудариум, направо ще е украшение, ако имах бих го взел веднага. Самото растение е доста рядко, моето ми го подари Ицо Аквазавъра иначе не бях виждал по магазините.
Пробвай да го спазариш с някой собственик на палудариум от форума за да не иде зян.

И да, доста такива случаи има, разчита се на факта че повечето палудариумни растения могат да изкарат известно време под вода и ги пишат аквариумни, хубаво е да не се взима насляпо без предварително четене.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

woodmonster

Много си прав за купуването на сляпо, но нали знаеш как са начинаещите......мерак много, знания почти никакви и за съжаление се натрупват на принципа проба-грешка. Вече започвам да се ориентирам в обстановката, но до сега се доверявах на продавачите, понеже нямаше как. Искаш да имаш растения - тръгваш и търсиш, взимаш каквото ти предложат (а то не е никак много) и често пиеш една студена вода. Ако първо прочета за някое растение и реша, че искам да го отглеждам, то вероятността да го намеря е нищожна. Освен явански мъх, валиснерия, дъбче, роголистник, егерия, някоя и друга криптокорина или анубиас, друго рядко срещам и то точно на случаен принцип. После се прибирам доволен с покупката и почвам да чета и питам аджеба с какво съкровище съм се сдобил, защото в магазина или не знаят какво ти продават, или те заблуждават волно или неволно. Извинявам се за отклонението и още веднъж благодаря!

nikan

Да преди години когато не бях много запознат,но с голямо желание ми бяха продали по същия начин акорус естествено месец два по късно загина,проблемът е че трябва доста ровене и четене за да знаеш основните изисквания на  50на вида растения които се предлагат най често и естествено разчиташ на продавача,а той много често изобщо не е наясно!

beonedge

Здравейте :)
Някой може ли да ми помогне с разпознаването на това растение , за да видя какъв му е проблема .


Uploaded with ImageShack.us
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

колешански

Криптокорина понтедериифолия.А кога си я засадил?

beonedge

Не помня точно , но има поне 6 месеца. Днес почнах да добавям по малко от "aquaformula standart " да видя дали ще има някакъв ефект .Сега ще прочета изискванията му да видя къде е проблема . Благодаря за информацията :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

evgeni200

cryptocoryne pontederiifolia - много добре си расте в аквариум :-)

колешански

Цитат на: evgeni200 в 18.03.2013 21:09
cryptocoryne pontederiifolia - много добре си расте в аквариум :-)
Абсолютно.Питах кога си я засадил,защото аз няколко пъти я местих след което и трябваше поне месец за да се възстанови и тръгне наново.