• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 06:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Фази в растителния аквариум

Започната от kraltchev, 27.10.2005 15:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Преди няколко седмици Джеф Сенски поясни че често камъните и корените са начин да се направи аквариума красив в началните етапи - докато растенията още не са се развили добре.  По-късно растенията могат да покрият декорациите напълно или почти напълно.

Лично аз винаги съм гледал на корените и камъните като неразделима част от акваскейпа.  За какво ще вариш и киснеш някой красив корен ако след 2-3 месеца няма изобщо да се вижда?  Или за какво ще си играеш да редиш камъчета по разни там естетически начини?

Може би нареждането на такъв първоначален натюрморт в аквариума е още един японски подход - всичко в природата си има фази, етапи, защо не и аквариума да няма такива?  Виждал съм снимки на поне един пример за това как един и същ аквариум те го садят и подрязват специално така че да минава през фази - "природни сезони" - пролет, лято, есен.  Всеки "сезон" има различни цветове на листата, степен на развитие на връхчетата на растенията и плътност на растежа.

Аз обаче почти постоянно поддържам фаза номер 2  :D - след мъртвите камъни и кореняци развитие на примитивни форми на живот - бактерий във водата, водорасли, а в един аквариум имам дори купища черни 1/4 мм. подвижни животинки от неизвестен за мен вид.

--Николай

Longanlon

хахахаха пусни им няколко рибки да ги излапат.

колкото до фазите - всеки аквариум преминава през такива. въпросът е доколко ще му позволиш да промени вида си. ето например в коя корена почти не се вижда, защото вече обрасна с епифити. грундът и той щеше да е визуално само  спомен, ако не изтръгвах по няколко тенелуса всеки ден. когато режеш растенията и засаждаш връхчетата ти увеличаваш популацията им - можеш да увеличиш гъстотата или площтта на посадката...

Всичко зависи от това как се развиват растенията ти и дали няма да ти се стори по-красиво да не се виждат камъните и корените. Трябва да си ебаси факира, за да можеш да предугадиш как точно ще порасне дадено растение и как ще изглежда аквариума с него след няколко месеца, за да решиш предварително дали така, или иначе ще е по-красиво. Все пак аквариума е част от един жив свят и като такъв подлежи на постоянна промяна - в това е красотата му и именно затова  аз не харесвам голяма част от японските акваскейпинги - в тях няма живот, а само статичност.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

56588

Публикации: 0
Прегледи: 1770

10448

Публикации: 8
Прегледи: 5279

34864

Публикации: 2
Прегледи: 3189

8294

Публикации: 3
Прегледи: 2736

29778

Публикации: 4
Прегледи: 2793