Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водни растения => Темата е започната от: stefan_doc - 02.10.2007 11:49

Заглавие: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: stefan_doc - 02.10.2007 11:49
Искам да ви питам - как дезинфекцирате новите растения преди да ги сложите в аквариума. по руските сайтове го правят с разредена 1:30 белина за 1 минута :-!
Други използват розов разтвор на Калиев перманганат за 15 минути. Има ли по ефикасен и "научен" способ - готов препарат?
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: Barbus - 02.10.2007 12:00
За мон от калиевия перманганат по-добро решение няма.Правя мнопго тъмен разтвор и слагам растението за около 1 час.Досега олюви не са ми плъзнали. :-D
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: nina - 02.10.2007 12:39
Аз пък някъде прочетох, че става с лимонена /винена/ киселина - лимонтозу и с това дезинфектирам новите растения. Разтварям 1 пакетче в една по-голяма ваза и там потапям растението за около 10 мин. Времето все пак е въпрос и на лична преценка. За по-нежните растения е необходимо по-малко време. Досега и аз нямам охлюви в аквариума.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: winnerkn - 02.10.2007 12:44
И аз няколко пъти съм дизенфекцирам с лимонена киселина и засега няма никакви проблеми. С калиев перманганат също става, но незнам в какво съотношение вода/калиев перманганат. :-|
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: miTko - 02.10.2007 16:25
Стефане, една тема не ти ли стига за това? Или се каниш да пускаш трета? Защо не ползваш търсачката на форума?
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: stefan_doc - 02.10.2007 16:32
Защото все очаквам отговор от типа "Този и този препарат, на тази и тази фирма е предназначен точно за тази цел."
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: pepa - 15.02.2013 16:53
Отдавна не е писано тук, по нова тема не открих, ако има моля да ме извините и да пратите линк. Искам да махна планорбиси, като стартирам нов аквариум и ме интересува как успешно да почистя растенията от тези гадини преди да ги сложа в новият. Преди време пробвах с калиев перманганат киснах ги непомня колко в тъмно лилав разтвор че чак растенията потъмняха(яванският мъх стана много тъмен към черен и по нежните растения смениха цвят), охлювите изпадаха яйцата станаха лилави и така ги виждах по лесно и уж всичко изчистих(по подобен начин и техниката и аквариума киснах така) но след време се появиха пак. Алгицид бях слагала, на който пише че вреди освен на водораслите и на мекотелите, нищо не им стана. Гледам че се продава и молуцид действа ли? Искам да не остане нито една гадина от тези. Как се ползва лимонената киселина, 1-но пакетче на колко вода и 10 мин достатъчно ли е? Моля дайте съвет! Ще се опитам да стерилизирам всичко преди да го сложа в новият аквариум. Бях чула от познат че взима растения от реки и ги кисне по седмица в калиев перманганат и няма никакви проблеми след това. Сигурно в по-слаб разтвор за да е толкова време. Ако някой се е преборил с тях да пише как . Благодаря!
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: Caxapa - 15.02.2013 17:04
Нистатина, освен ихтио, трепе и охлюви. Другият вариант е  Хелена или Боциа. Но това е вече за плъзнали гадини из аквариума.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: pepa - 15.02.2013 18:57
Благодаря, дали изтребва всичко ако ги сложа в отделен съд само вода и растения+ нистатин и има ли опасност за по-нежните? Растенията ще ги взема от мои аквариум в които има планорбиси и мелания но там не мога да ползвам нистатин искам да запазя меланията. Целта  ми е да не вкарам в новия никакви охлюви в началото а после само мелания. Затова ще търся начин за дезинфекция на растенията. Притеснява  ме също и после с меланията да не вкарам и планорбиси, някъде тук прочетох че по черупките на едни могат да се пренесат други, а охлюви от охлюви как се изчистват вече незнам,  *JOKINGLY* освен ръчно и после в отделен съд да ги сложа под карантина за седмица-две и чак след това в новият аквариум.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: Георги - 16.02.2013 20:19
Намерих тези данни:
Калиев перманганат за измиване и дезинфекция на аквариум 1 г/л., за дезинфекция на растения 10 мг/л. - 30 минутна баня.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: kapitango - 14.03.2013 18:22
За проблема с охлювите, лекарството "Вермокс" против глисти върши чудесна работа. Една таблетка стига да измори охлювите в 200л. аквариум за около 24часа, като първо я разтваряш във вода и тогава сипваш. Ако имаш мъхове ги извади понеже ще погорят. Мъховете им направи 30-40 минутна баня в разтвор на лимонтозу (50гр. лимонтозу на 1л. вода), която унищожава яйцата на охлювите и малките охлювчета.
Калиевия перманганат е добър дезинфектант за бактерии. Аз задължително правя 25-30 минутна баня на новите растения в калиев перманганат, но на последните явно прекалих с концентрацията и ги изгорих, че от 12 растения оцеля само едно. Другите направо се смиха.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: evgeni200 - 14.03.2013 18:55
Лимонтозу е винена киселина  :-)
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: kapitango - 14.03.2013 20:27
Цитат на: evgeni200 - 14.03.2013 18:55
Лимонтозу е винена киселина  :-)
Да моя е грешката. Имам на предвид разтвор на лимонтозу (синтетично добита винена киселина). Ще си коригирам и поста по горе за да не стане объркване.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: Gothica - 14.03.2013 20:32
Аз за първи път дезинфекцирах с бледорозов разтвор на калиев перманганат и нищо не стана. Като слагах растенията нямаше нищо и след няколко дни започнах да забелязвам първите яйца... Другия път май ще пробвам с белина...
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: kapitango - 14.03.2013 20:39
С бледо розов разтвор няма как да стане. Разтвора трябва да е лилав. С белина никога не съм пробвал.
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: gabi_gnp - 21.12.2016 03:46
Здрвейте! Стартирах един малък аквариум, но се отказах от него понеже нямам време да го поддържам и в него се завъдиха от онези малките охлювчета, които са безвредни и едни бели червейчета, тъй като искам да си сложа растенията от него в другия аквариум реших да ги дезинфекцирам с калиев перманганат, както сте писали по- горе направих тъмен разтвор направо в аквариума, който е 10л... и сега корените на анубиаса и част от кладофората са се боядисали и не знам какво да правя сложила съм ги в съд с вода и имат лампа, анубиасчето е закрепено на дърво... някакви съвети какво да правя? да ги кисна и после да ги слагам или..? и в другия аквариум имам ред черита, които са доста чувствителни и ме е страх да не им стане нещо, а и не знам дали дървото не е поело...
Заглавие: Re: Дезинфекция на новите растения
Публикувано от: NO CARRIER - 21.12.2016 20:36
Бързо търсене в мрежата показва, че се чисти с кислородна вода и разреден разтвор (8%) на някаква киселина - лимонена, оцетна, оксалова, солна или сярна.

Според мен това би убило анубиаса.

По-добре ги остави в тоя аквариум и сменяй водата всеки ден за няколко дни, и чак след това можеш да ги преместиш в другия.