• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Червени листа на валиснерия

Започната от rumenb, 11.12.2009 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rumenb

На няколко коренчета от валиснерията листата почервеняха целите.
Въпросът ми е дали умират и да ги късам или .... ?

bigbeer

Цитат на: rumenb - 11.12.2009 20:09
На няколко коренчета от валиснерията листата почервеняха целите.
Въпросът ми е дали умират и да ги късам или .... ?

Умират.

petarvalchev

А умиращите листа от дъно ли се режат или само загниващата им част? Също така имам едно коренче, което е с 4 листа и 2 от които са започнали да загниват по върха. Ако ги одрежа от дъно дали ще си пусне наново други или ще загине на цяло?

vasso

Аз махам целите листа,не знам дали е правилно.

Живко

Една година се боря с валиснерия.
Не съм предполагал, че такова елементарно растение ще ми създава проблеми.
Открих, че върховете на листата съхнат, когато са ниски нивата на нитратите.
Почервеняването е от липса на желязо.
Изкривяване на листата се получава при липса на магнезий.
За лиса на калций не мога да кажа, защото си имам предостатъчно.
Към нивата на калий май не е толкова чувствителна, но ниски нива се отразяват на рстежа. Може да се появят комбинирани симптоми.
Аквариумът ми е с много силно осветление и СО2, твърда вода и купища риби.

С две думи баланса на хранителните вещества трябва да се оправи.
До месец след засаждането може да дава признаци на някакъв глад, без практически да го има. След като образува туфи нещата се оправят.

Забелязвам, че това е, как да кажа, "социално растение". Много обича да е в група. Колкото са по-големи групите толкова по-добре се чувства. Способна е да задуши всяко друго растение. Преди време(много време) коментирахме, че има непоносимост между криптокорината и валиснерията. Не вярвах много много. Смятах, че ако има нещо такова валиснерията няма шанс. Преди месец два обаче, след мощен растеж, валиснерията просто унищожи 5-6 стръка криптокорина, които имах. Вярно, някаква уедни беще или нещо подобно. Сравнително дребна криптокорина, не е от едрите, но все пак...
: 13.12.2009г 23:11ч
Опс.
Пропуснах. Почервеняването може да е и от липса на фосфор.
Никой не се е родил научен.

rakim

Понякога листата на валиснерията почервеняват към върховете и при силна светлина.Те не умират в случая,в смисъл няма нищо лошо в това.
540л Южна Америка

Живко

Това понякога. Малко ме притеснява. Ако почервеняването  на върховете е от светлината ще почервеняват винаги, когато тя е силна, но не е така.
Не мога да кажа точно този"проблем" заради каква причина се появява.
В горният си пост имам в предвид почервеняване започващо от основата на листата. Постепенно те стават прозрачно кафеви и се откъсват.
Никой не се е родил научен.

Raven

За мен валиснерията е много капризно растение, легендата че е най непретенциозното растение се дължи на факта че тръгне ли един път- няма удържане.
Проблемът е докъто тръгне.
Валиснерията предпочита по твърда и алкална вода, в софииската вода не расте добре.

Аз имам наблюдения върху Валиснерия нана- държа я в 50 л. аквариум в който подавам СО2 с мая и захар.
Докъто подавах СО2,  валиснерията почти не растеше, през пролетта спрях да подавам и валиснерията веднага тръгна и започна да окупира акварима, преди месец започнах пак да подавам и тя веднага спря растежа си.
Според мен меката и кисела вода не и харесва, но пък когато тя вървеше без СО2 - останалите растения не мърдаха - НС, лилеопсис, елеохарис и утрикулария.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

rakim

Добре за да не е по някога, при мен колкото повече се доближаваше до лампите ставаше по червена и беше напълно здрава.Като раздавах по магазините сме коментирали случая.
540л Южна Америка

zambo

Преди , когато гледах това растение , ми идваше да се съмоубия от него . Гигантската валиснерия превзе половината аквариум за 2-3 месеца . Спираловидната в другия край умираше бавно . Подавам СО2 , торя и светя умерено .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

jojo

Цитат на: rakim - 14.12.2009 11:25
Добре за да не е по някога, при мен колкото повече се доближаваше до лампите ставаше по червена и беше напълно здрава.Като раздавах по магазините сме коментирали случая.

И при мен е така- червени стават само няколкото листа, които съм оставил плуващи. На няколко см. от лампите са и затова си вадя заключение, че е от светлината. Надолу всичко е нормално, демек зелено. Естествено, има и загниващи листа тук-там, но не точно червените от повърхността.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

Живко

Цитат на: rakim - 14.12.2009 11:25
Добре за да не е по някога, при мен колкото повече се доближаваше до лампите ставаше по червена и беше напълно здрава.Като раздавах по магазините сме коментирали случая.


Не ме разбирай погрешно. Не съм в опозиция. Моето мнение, за това почервеняване на върховете се покрива с твоето. Почервенява понякога. Не сметнах за нужно да се дублираме. От друга страна си позволявам да коментирам факти изключително от моят опит.
В момента имам много валиснерия и срещам купища проблеми, заради непостоянството в поддръжката на аквариума, но няма случаи на почервеняване на върховете, при положение, че светлината е убийствена според мен. Аквариум 125/55/50-h, светя с четири пури т5, по 55 вата. Това са 18000 лумена. Прави към 60 лумена на литър, при дълбочина на аквариума 50 см., без да смятам грунда, който в най-тънката си част е 5 см. В добавка съм сложил три пури т8 аквастар или гролукс, май :-[
Не мога да дам конкретни данни защо се получава така, но за мен проблема се появява понякога.
През 2004 г., в първият си аквариум с СО2 имах гигантска и спираловидна. Гигантската почервеняваше, но спираловидната не.
Специално гигантската, според мен е плевел. Расте и се хваща по-лесно от другите видове.

Други мои наблюдения. Като пропусна торене в бърз аквариум, валиснерията веднага показва някакви липси и забива или умира. При чести и обилни смени забавя растежа, може дори да почне да линее.
: 14.12.2009г 13:01ч
Пропуснах нещо важно. В дъното ми няма хранителен събстрат, освен чат пат да слагам таблетки на някоя фирма, но там има само микроелементи. При това положение е нормално растението да се влияе силно от хранителните вещества във водата.
Никой не се е родил научен.

rakim

Съгласен съм.Абе общо взето Raven е прав,изобщо не е от наи лесните растения валиснерията.Поне докато я накараш да тръгне.
540л Южна Америка

rumenb

Моите листа бяха червени целите. И това на няколко коренчета от общо 20-30 и то добре развити. Махна ги всичките много лесно ... даже не бърках във водата, просто дръпнах върха и листата изкачат (значи са загнили). В същото време не останалите не показват признак да им е лошо, продължават да си пускат издънки и растът в несвяст. За сметка на това имам няколко коренчета нана на преден план и от тях никакъв помен да се развиват, не умират но и не се развиват.
Не торя (само малко микроелементи като се сетя) и не подавам CO2.

Denis The Hotstepper

И мойта валиснерия не върви добре...имам и спираловидна и гиганска и ква ли не...и всичките не са в идеална форма.
Някой дори пускат издънки, които директно тръгват кафеникави, от тях нови издънки и пък същото...
Други просто не растат, седят си в едно положение.
Трети пък са със супер зелен цвят, но пък част от листата им са като разядени, или се късат по средата...
И аз нито торя, нито СО2 пускам, нито нищо.
Имам ги от около 2 месеца...дано с времето се поуспокоят нещата и почнат да си изглеждат добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi185.photobucket.com%2Falbums%2Fx190%2Fmataxata%2F1-4.jpg%3Ft%3D1268384406&hash=0618ef6c1fddc20c43d674df9e8648210e9e6deb

Similar topics (5)

16088

Публикации: 10
Прегледи: 3174

44816

Публикации: 1
Прегледи: 1698

21835

Публикации: 5
Прегледи: 4778

6947

Публикации: 2
Прегледи: 3242