• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

болни растения

Започната от mi6oace, 15.09.2013 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mi6oace

Здравейте,имам следния проблем растенията ми са като изгорели по краищата имат черно имат и дупки.имам осветление 0,5 вата на литър пускам цо2 и торя.незмам от какво може да е може би липса на нещо.реших да се допитам до вас.растенията ми са валиснерия(на нея и няма почти нищо затощо е от скоро в аквариума ми) , анубиас (той е доста пострадал) , микрозориум (също доста пострадал) и още едно растение което не знам как се казва .то пък направо се рони листата му оставам голи. ето снимки:



petko

Анцитруси имаш ли в аквариума?

Nikee19

пич това може и да е от охлюви защото и аз имам анубиас и е наяден от охлюв (планорбис) така че провери дали нямаш охлюви

tomatomov197

   Това е ядено от анциструси точно , като се научат веднъж да ядат растения и нямат спиране .  Ако не ги махнеш , ще ти съсипят всичко .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hunter

За изяденото от анциструси не мога да кажа защото не съм гледал такива. Но имаш ксенококус и ако не се лъжа лека брада(черното по краищата).

mi6oace

добре ,ако махна анцитрусите това дали ще се оправи.ако не какво трябва да направя.

petko

Това което е наядено от анцитрусите няма да се оправи,но поне новите листа ще са си добре.За водораслите,кажи с какво ториш ,колко вода сменяш и на колко време.Осветлението ,колко време свети.За брадата по-чести смени,за ксенококуса намали световия ден.

mi6oace

http://www.aquarium.bg/medikamenti/preparati/dajana-pet-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80-proflor-100%D0%BC%D0%BB-detail  с това торя.водата я сменям на 2 седмици  около половината тогава слагам и торта.осветлението стеви сутрин от 7 до вечер към 22.00 часа.мисля че доста дълго свети осветлението на ден.

petko

Така както ти казах,намали осветлението на 8-9 часа.Смяна на вода всяка седмица по30-40 %.Намали дозата на торта на половина,тя съдържа и фосфор.

hunter

Ами......., какво да кажа този тор който ползваш съдържа и макро елементи поне по линка който ми отвори. А аз не виждам смисъл да ползваш тор който съдържа макро елементи. Водата се сменя всяка седмица по 1/3 или 1/2 от реалния литраж. Свето деня не повече от 8-9 часа(според мен) и не спомена колко вата или лумена ти е лампата и на какво разстояние от повърхността на водата. Както и според мен не е редно да се тори само при смяна на вода. Трябва да има баланс, симетрия,  равномерност. Тоест ториш всеки ден или през ден така растенията ще имат хранителни по малко но достатъчно всеки ден. А когато ториш веднъж какво става излапват каквото излапат и те и водораслите. И от там растенията почват да изпитват недостик все на някой елемент. От което следва не доброто им развитие някой казват, че даже изпускат хранителни вещества обратно във водата. И от там се възползват водораслите, имаш пропуски според мен трябва да четеш да действаш и наблюдаваш. За да си направиш свое заключение кое е най добре за растенията ти.

mi6oace

ще направя това което ми казахте.благодаря за информацията а дали ще се махне това черното по анубиаса. и щом няма да се оправят тези листа какво да ги правя

hunter

Ножичка клъц клъц. А черното се казва черна брада http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/mnogo-dobra-statiya-za-vodorasli/ Както казах четене и практика му е майката. Брадата е много трудна за борене. Аз го правя със продукта изикарбо на фирмата изилайф. Но има и заместите тук из форума колеги продават сега не се сещам как се пишеше.

mi6oace

благодаря,значи да изрежа тези. а какво да правя с изядените от анцитрусите
: 16.09.2013г 20:08ч
и от къде си купуваш  това изилаиф изикарбо защото неможах да го намеря

hunter

Колегата ти е писал, че тези които са наядени няма да се оправят тях режи не тези с водораслите. Тези с водораслите ще се оправят евентуално. Засегнати листа от водорасли се режат само в краен случай когато вече е непоправимо.

mi6oace

ами то на мен всички листа са ми засегнати било то много или малко.нямам здрави листа за съжаление.какво да правя всичко ли да режа.дали ще оживее растението ако остане без листа.

Similar topics (5)

14953

Започната от zikzuk


Публикации: 2
Прегледи: 2249

45763

Публикации: 2
Прегледи: 2883

8806

Публикации: 6
Прегледи: 2982

9507

Започната от pachuka


Публикации: 14
Прегледи: 8369