• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Леопардо

Започната от Longanlon, 18.08.2004 09:40

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Както на всички е печално известно, в българските зоомагазини цари небивало невежество относно продаваните стоки, ако те не са храни за кучета, пък дори и тогава.

Миналата седмица си купих един корен от нещо, представено ми за 'леопардов криптокорин' - 7-8 см яйцевидни (леко стреловидни) листа с 5 см дръжка, полегнали към дъното, светлозелени на цвят с обезцветени петна.

Като си отидох у нас обаче и го извадих от плика, силно се усъмних да е криптокорина - на пипане изобщо не беше гъвкаво и жилаво с гладки листа, а по-скоро крехко и грапаво с твърди, а не еластични дръжки - също като ехинодорус - корените му бяха типичните за ехинодоус с малките си пръстенчета.

Засадих го де, но в интернет никъде няма нищо за леопардов криптокорин, а гугълът изкарава само немски сайтове за леопардов ехинодорус. Както и да е, намерих едно, което се казва Echinodorus schlueteri Leopard, но то не прилича много на моето - както казах листата му са светли и още по-светли петна,  а не с тъмни, освен това растат надолу,  а не нагоре.

Та ако някой има повече информация за нещото, с което съм се вързал, моля да я сподели.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

niky

Аз лично, не знам да има петниста криптокорина.
Най-вероятно е ехинодорус, и то варианта на Ехинодорус Кордифолиус Marble Queen. Но и самия той е различен, понякога има доста петна, светли, понякога са по бледи, и по-малко.
Аз лично имам такъв, а също и варианта Овалис, който пак има петна, но листата са по различни, овални и издължени.

Longanlon

мда - съвсем определено е Ехинодорус - седмица и половина след като го посадих, започна да пуска ново листо - малко и недоразвито - точно както правят те след пресаждане.
А ми се струва, че наистина е и Кордифолиус, тъй като петната по листата му започнаха да потъмняват - предполагам били са светли, защото е гледан при по-слабо осветление.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Явно е така, ама кой точно вид е, едва ли ще е лесно да се определи. Пълно е с хибриди.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813